Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής δεν αφορά μόνο αυτά.
Μέσα σε αυτό το οποίο βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση, εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας τα μηχανοκίνητα σκάφη κάτω των 10 μέτρων ή τα ιστιοπλοϊκά κάτω των 15 μέτρων.....
Πως δικαιολογείται αυτό; Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας υποστηρίζουν ότι αυτή η ελάφρυνση γίνεται ως αντιστάθμισμα στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σκαφών θα πρέπει να καταβάλλουν τέλος παραμονής και πλόων.Μέσα σε αυτό το οποίο βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση, εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας τα μηχανοκίνητα σκάφη κάτω των 10 μέτρων ή τα ιστιοπλοϊκά κάτω των 15 μέτρων.....
Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις» και σύμφωνα με αυτό η επιβάρυνση για τα σκάφη και τα κότερα είναι τουλάχιστον αστεία: 100 ευρώ ανα μέτρο την στιγμή που τα περισσότερα από αυτά κοστίζουν χιλιάδες ευρώ!
Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος φόρος πολυτελούς διαβίωσης είχε έρθει τον Ιανουάριο σε φορολογικό νομοσχέδιο από το ΥΠΟΙΚ όμως το απέσυραν την τελευταία στιγμή ενόψει της επιβολής του ετήσιου Τέλους Πλεύσης και Παραμονής.
Εκτός από την επιβολή του Τέλους και την απαλλαγή των σκαφών αναψυχής από το φόρο πολυτελείας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:
Το ΤΠΠ υπολογίζεται βάσει του μήκους του σκάφους. Σε μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία αναψυχής άνω των 10 μέτρων, το τέλος παραμονής και πλεύσης υπολογίζεται ως εξής:
α) για τα επόμενα δύο μέτρα, (ήτοι 10,01 έως 12 μέτρα), εκατό (100) ευρώ ανά μέτρο
β) για τα επόμενα τρία μέτρα, (ήτοι 12,01 έως 15 μέτρα), διακόσια (200) ευρώ ανά μέτρο
γ) για τα επόμενα πέντε μέτρα (ήτοι 15,01 έως 20 μέτρα), διακόσια πενήντα (250) ευρώ ανά μέτρο
δ) για τα επόμενα πέντε μέτρα (ήτοι από 20,01 έως 24 μέτρα), τριακόσια πενήντα (350) ευρώ ανά μέτρο
ε) για τα επόμενα μέτρα από 24,01 και άνω, τετρακόσια (400) ευρώ ανά μέτρο.
Επίσης, σε ιστιοφόρα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων, το τέλος πλεύσης και παραμονής υπολογίζεται ως εξής:
α) για τα επόμενα τρία μέτρα, (ήτοι 10,01 έως 15 μέτρα), εκατό (100) ευρώ ανά μέτρο
β) για τα επόμενα πέντε μέτρα, (ήτοι 15,01 έως 20 μέτρα), διακόσια (200) ευρώ ανά μέτρο
γ) για τα επόμενα τέσσερα μέτρα (ήτοι 20,01 έως 24 μέτρα), τριακόσια (300) ευρώ ανά μέτρο
δ) για τα επόμενα μέτρα 24,01 και άνω, τετρακόσια (400) ευρώ ανά μέτρο.