> Voliotaki: Ποιος ευθύνεται για το μακελειό στη Βοστόνη;

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ποιος ευθύνεται για το μακελειό στη Βοστόνη;

- Τρομοκρατική οργάνωση από το εξωτερικό ή μήπως ακροδεξιά από το εσωτερικό πίσω από τη «δίδυμη» έκρηξη στο Μαραθώνιο της Βοστόνης
- Γιατί προκαλεί ερωτηματικά ο χρόνος και ο τόπος της επίθεσης
- «Δεν το κάναμε εμείς!» έσπευσαν να... ανακοινώσουν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν
- Μέρη από ρουλεμάν στα τραύματα των θυμάτων
- Οι βόμβες δεν είχαν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά λένε αναλυτές στο CNN...


Τρεις νεκροί ανάμεσά τους ένα 8χρονο αγόρι. Περίπου 150 τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά. Άνθρωποι που έχασαν τα πόδια τους. Άλλοι που είδαν κάποιους να ακρωτηριάζονται δίπλα τους. Μια μέρα γιορτής, η μέρα του ιστορικού Μαραθωνίου της Βοστόνης, έγινε μέρα θρήνου.

Καθώς οι ώρες περνούν, το πρώτο σοκ δίνει τη θέση του σε ένα μεγάλο «γιατί». Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι (τοπική) της Δευτέρας, η Βοστόνη έζησε στιγμές 11ης Σεπτεμβρίου. Και το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να βρεθεί ποιος ή ποιοι είναι υπεύθυνοι για το τρομοκρατικό χτύπημα με τη «δίδυμη» έκρηξη.

Υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν βρει ακόμη απάντηση: γιατί οι εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν σχεδόν 3 ώρες μετά τον πρώτο τερματισμό. Αν οι δράστες ήθελαν πολλά θύματα, γιατί δεν πυροδότησαν τους μηχανισμούς όχι νωρίτερα, όταν ο κόσμος στο σημείο του τερματισμού ήταν ακόμη περισσότερος.

Μπορεί η επίθεση να έχει σχέση με τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή; Ο φετινός Μαραθώνιος ήταν αφιερωμένος στα 27 θύματα του μακελειού του Κονέκτικατ, όπου τον περασμένο Δεκέμβριο σε κατάσταση αμόκ ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα εκτέλεσε εν ψυχρώ τη μητέρα του, 20 μαθητές του δημοτικού Sandy Hook και έξι δασκάλους του. Η επίθεση αυτή ήταν το έναυσμα για να ανοίξει η συζήτηση ταμπού για την οπλοκατοχή.

Αξιωματούχοι λένε πως οι συνθήκες στις οποίες σημειώθηκαν οι εκρήξεις δείχνουν πως μπορεί να εμπλέκονται ισλαμιστές ή Αμερικανοί αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές.
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Μόνο οι Πακιστανοί Ταλιμπάν έσπευσαν να την... αποποιηθούν!

Πριν από την τρομοκρατική επίθεση δεν υπήρξαν απειλές, κάτι που επίσης προκαλεί ερωτήματα. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να επικοινωνήσουν με την αστυνομία αν έχουν δει κάτι ύποπτο.

Η πόλη δείχνει να συνεχίζει κανονικά. Το σημείο της επίθεσης παραμένει αποκλεισμένο, αφού οι αστυνομικοί «σαρώνουν» τη διαδρομή για να βρουν στοιχεία, αλλά στην «Αθήνα της Αμερικής» τίποτα δε θα είναι ίδιο ξανά. Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν, ψάχνουν τσάντες και σακίδια σε Μέσα Μεταφοράς. Τσάντες που άφησαν πίσω τους δρομείς και θεατές οι οποίοι έτρεξαν να διαφύγουν, ερευνώνται ως ύποπτα πακέτα.

Η Βοστόνη αστυνομοκρατείται και δεν είναι η μοναδική πόλη, αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπάρχουν σε Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον κι αλλού. Ο τρόμος έχει επιστρέψει πάνω που οι Αμερικανοί πίστεψαν ότι 12 χρόνια μια, μπορούν να νιώσουν ασφαλείς. Παντού στην πόλη έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τοπικά νοσοκομεία φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.

Οι πολίτες, ντόπιοι και τουρίστες, ενημερώθηκαν πως καλό θα ήταν να μην συγκεντρώνονται σε υπαίθριους χώρους αλλά να παραμείνουν σε κλειστούς.

Από τα τραύματα των τραυματιών, οι γιατροί έβγαλαν κομμάτια από ρουλεμάν. Ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας που μετέχει στις έρευνες δήλωσε στο CNN πως αυτό δείχνει ότι η βόμβα είχε σχεδιαστεί για να μετατραπεί σε οβίδα.
Σύμφωνα με τον Δρ Ρον Γουάλις, τα θραύσματα που βρέθηκαν στα τραύματα των θυμάτων προέρχονται από υλικά που μπορεί παρασύρθηκαν από την έκρηξη αλλά δεν ήταν υλικά που θα μπορούσαν να είχαν προστεθεί στον εκρηκτικό μηχανισμό για να προκληθούν περισσότερα θύματα.

Σενάρια συνωμοσίας

Τουλάχιστον δύο, ουσιαστικά αντιφατικές θεωρίες για το ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις εξετάζονται, όπως είπαν αξιωματούχοι στο Reuters, ζητώντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Θεωρία πρώτη: Βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων
Α) ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις
Β) ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστόνης, που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών

Πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Θεωρία δεύτερη: Μία από τις κύριες εναλλακτικές θεωρίες είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Το βασικό στοιχείο υπέρ αυτής της θεωρίας, λένε αξιωματούχοι, είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σ' αυτά που είναι αυτή τη στιγμή γνωστά για τις επιθέσεις, για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρόκειται για δύο ταυτόχρονες εκρήξεις κοντά η μία στην άλλη σ΄ ένα περίβλεπτο γεγονός, με τα μοντέλα των επιθέσεων που προτείνονται από το περιοδικό Inspire.

Το Inspire είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ από την οργάνωση Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία έχει την έδρα της στην Υεμένη. Το περιοδικό δημοσιεύει αγγλόφωνες παραινέσεις προς επίδοξους δυτικούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με οποιαδήποτε μέσα έχουν στη διάθεσή τους, όσο φτωχά κι αν είναι.

Το περιοδικό δημοσίευσε επίσης πρόσφατα ένα μακροσκελές ένθετο με λεπτομερείς οδηγίες για την πραγματοποίηση διαφόρων επιθέσεων και την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Ψάχνει φωτογραφίες και video το FBI

Το FBI έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών. Για την ώρα δεν υπάρχουν ύποπτοι, ενώ διαψεύδεται και η πληροφορία πως υπάρχει ύποπτος υπό κράτηση.
Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Οι αρχές βλέπουν καρέ καρέ βίντεο και φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο της Βοστόνης. Και επειδή μιλάμε για ένα τεράστιο γεγονός, στο οποίο μετέχουν κάθε χρόνο 27.000 άνθρωποι και άλλοι 500.000 το παρακολουθούν, οι αστυνομικοί πιστεύουν πως ίσως κάτι βγάλουν. Ίσως να εντοπίσουν εκείνον ή εκείνους που τοποθέτησαν τις δυο βόμβες κοντά στο σημείο του τερματισμού.