Η Κύπρος για 3η συνεχή μέρα στα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου
Νέα Υόρκη: Για τρίτη συνεχή μέρα η Κύπρος είναι πρώτη θέμα στην εφημερίδα Wall Street Journal, και στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων. Το δημοσίευμα με τίτλο «Η Κύπρος απορρίπτει το πακέτο διάσωσης:
Το μέλλον του έθνους στην Ευρωζώνη εν αμφιβόλω...
μετά το μπλοκάρισμα του αμφιλεγόμενου φόρου στις καταθέσεις», αναφέρεται στην απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το νομοσχέδιο χωρίς ούτε μία ψήφο υπέρ, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το πακέτο διάσωσης.
«Η Κύπρος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κατάρρευση των τραπεζών της, κάτι που πολύ αναλυτές φοβούνται πως θα μπορούσε να στείλει τη νησιωτική χώρα εκτός Ευρωζώνης», γράφει.
Οι προσπάθειες της ΕΕ για παροχή δανείου εισήλθε χθες βράδυ σ' ένα νέο κεφάλαιο, όταν η κυπριακή Βουλή απέρριψε συμφωνία για διάσωση των κυπριακών τραπεζών μέσω της επιβολής εφάπαξ φόρου στις καταθέσεις ύψους έως 10%, υποστηρίζει η σύνταξη της Wall Street Journal σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Οι Κύπριοι είπαν όχι» (The Cypriots say no).
Ο σκοπός του φόρου ήταν να διασφαλίσει ότι οι καταθέτες στην Κύπρο θα επωμιστούν μεγάλο μέρος από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. Ωστόσο, σχεδιάζοντάς το υπό τη μορφή φόρου, η συμφωνία δεν κάνει διάκριση μεταξύ καλύτερων και χειρότερων τραπεζών, ενώ αφήνει το περιθώριο ελιγμού σε σχέση με τους πιστωτικούς κανονισμούς για να διασφαλιστούν οι σημαντικοί πιστωτές.
Παράλληλα, συνεχίζει η WSJ, τιμωρεί τους μικροκαταθέτες με στόχο να αποφευχθεί η επιβολή υψηλότερου φόρου στους μεγαλοκαταθέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από Ρωσία.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ερώτημα για το κυπριακό δάνειο είναι γιατί η ΕΕ συνεχίζει να προσπαθεί να επανεφεύρει τον τροχό με κάθε νέο δάνειο. «Συνειδητοποιούμε ότι κάθε χρεοκοπημένη χώρα, είναι χρεοκοπημένη με το δικό της τρόπο. Ωστόσο, η συμφωνία της Κύπρου, εισάγοντας ένα ακόμη μοντέλο δανεισμού προς ένα χρεοκοπημένο κράτος της ευρωζώνης, μοιάζει λιγότερο ως πρόοδος και περισσότερο ως μια ακόμη προσπάθεια επανεφεύρεσης. Οτιδήποτε επακολουθήσει, θα είναι σίγουρα κάτι νέο και αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να ειπωθεί ότι η κρίση της Ευρώπης απέχει μακράν από τη λήξη της», καταλήγει η σύνταξη της WSJ.
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που συζητούν η κυπριακή Κυβέρνηση και η ΕΕ για τη σωτηρία των κυπριακών τραπεζών μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο της πρότασης για επιβολή φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων, προβάλλει ανταπόκριση από τη Λευκωσία στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής Wall Street Journal, με τίτλο «Η Κύπρος και η ΕΕ εργάζονται σε τραπεζικά σχέδια έκτακτης ανάγκης» (Cyprus, EU Work on Bank Contingency Plans).
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μετά τη χθεσινή καταψήφιση, η ΕΚΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες «όπως υφίσταται η ανάγκη εντός των υφιστάμενων κανονισμών». Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως περιγράφηκαν από τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, ίσως τελικώς δεν χρειαστεί να εφαρμοστούν, εάν κριθεί ότι η εκροή καταθέσεων βρίσκεται εντός ορίων.
Παράλληλα, αξιωματούχος για το ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο είναι επιφορτισμένο με την κατάρτιση σχεδίου για τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών – της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου – διοχετεύοντας τα υγιή περιουσιακά τους στοιχεία σε μια μικρότερη οντότητα και τα μη λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία σε μια «κακή τράπεζα» που δεν θα προβαίνει σε νέες τραπεζικές δραστηριότητες.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν σχολίασε άμεσα, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι στόχος είναι η μελλοντική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα. Προβάλλονται, επίσης, ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες σε γειτονικές χώρες – όπως η Ελλάδα που διαθέτει επί του παρόντος απόθεμα ρευστού- έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποστολή χαρτονομισμάτων ευρώ στην Κύπρο, εάν προκύψει ανάγκη, ωστόσο άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί.
Για το ίδιο θέμα, οι ίδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν θα αποτελούσε έκπληξη. «Αυτό είναι ότι ακριβώς αναμένεται και ακριβώς αυτό που είχε προβλεφθεί για την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ένας εξ αυτών, αναφερόμενος στις κρίσιμες ελληνικές εκλογές του Ιουνίου 2012, κατά τη διάρκεια των οποίων καταθέτες απέσυραν μεγάλα ποσά από τις ελληνικές τράπεζες, φοβισμένοι από την προοπτική μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
Στο 'διχαστικό' θέμα της διεθνούς δανειακής συμφωνίας προς την Κύπρο, το οποίο 'με το βαρύ φορτίο που θέτει στους ώμους των ιδιωτών επενδυτών, αναδύεται ως μια αποφασιστικής σημασίας δοκιμασία για τη γερμανική στρατηγική δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας εντός ευρωζώνης', αναφέρεται ανταπόκριση από το Βερολίνο των Nicholas Kulish και Jack Ewing στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Η κυπριακή διάσωση υπόσχεται κρίσιμο τεστ για τη Γερμανία» («Cyprus Bailout Promises Crucial Test for Germany»).
Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, ο αντίκτυπος στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες για την αλληλεγγύη της Ευρώπης και την ικανότητα της νομισματικής ένωσης να διατηρήσει την ενότητά της. Από την άλλη πλευρά, τονίζεται, εάν οι συνέπειες της δανειακής συμφωνίας για την Κύπρο περιοριστούν στα σύνορα του νησιού και δεν επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό το σύνολο της ευρωζώνης, αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία της γερμανικής προσέγγισης.
Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους διεθνείς αναλυτές, όπως τον Thomas Poguntke, καθηγητή πολιτικής στο Heinrich Heine University του Ντίσελντορφ, η κυνική ανάγνωση είναι ότι η Καγκελάριος Merkel παραμένει σκληρή λόγω της επιθυμίας της να επανεκλεγεί στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο είναι γραμμένο βάσει της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στη Γερμανία», δήλωσε ο Poguntke, προσθέτοντας «ωστόσο, η επιβολή φόρου σε αποταμιεύσεις σπάει ένα ταμπού».
Παράλληλα, η εδρεύουσα στη Βρετανία συμβουλευτική εταιρεία Oxford Economics εκτιμά ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί το θέμα της Κύπρου ενδέχεται να δημιουργήσει πιστωτικά προβλήματα που ίσως κοστίσουν στην ευρωζώνη το 3% του ΑΕΠ της, ή περίπου $386 δις. Και οι εκτιμήσεις αυτές ενδέχεται να επιδεινωθούν εάν η οικονομική δυσπραγία πυροδοτήσει πολιτική αναστάτωση σε Ελλάδα και Ιταλία, προσθέτει η ανταπόκριση.
Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία άνοιξε μετά την απόρριψη του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων από το κυπριακό Κοινοβούλιο αναφέρει ανταπόκριση του BLOOMBERG με τίτλο «Η Ευρώπη ζυγίζει την τύχη της Κύπρου μετά την απόρριψη της συμφωνίας από τη Βουλή» («Europe Weighs Cyprus's Fate After Lawmakers Reject Deal», Patrick Donahue (Βερολίνο) και Jeff Black (Φραγκφούρτη)) επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διερευνούν τώρα τα περιθώρια άσκησης πιέσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg, ζήτησε νέα σύγκληση του Eurogroup, το συντομότερο δυνατό, για τη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου διάσωσης. «Δεν είναι καλό το αποτέλεσμα, ούτε για την Κύπρο, ούτε για την Ευρωζώνη και θα πρέπει να εξετάσουμε από κοινού τις εναλλακτικές δυνατότητες στη διαμόρφωση του πακέτου» δήλωσε ο Frieden χαρακτηρίζοντας πολύ λυπηρό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να γίνει σεβαστό. «Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη», σημείωσε.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι εκπρόσωποι της Τρόικας που βρίσκονται στην Κύπρο συζητούν τον περαιτέρω έλεγχο των τραπεζικών κεφαλαίων και την επέκταση της αργίας των τραπεζών έως τα τέλη της εβδομάδας.
Ο Laurence D. Fink, ανώτατο στέλεχος της BlackRock, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, υποβάθμισε την σημασία της κυπριακής κρίσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή υπενθυμίζει την αδυναμία της Ευρώπης, ενώ προϊδεάζει για μια μακρόχρονη διαδικασία επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Μετά την απόρριψη της επιβολής φόρου επί των καταθέσεων από το κυπριακό Κοινοβούλιο η Ρωσία ενδέχεται να αποκτήσει κεντρική θέση στο κυπριακό σχέδιο διάσωσης, εμφανιζόμενη μάλιστα ως σωτήρας της Ευρώπης, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο CNBC («How Russia Could Become the Savior of Europe») ο Ivan Tchakarov, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital.
«Η σημερινή κατάσταση παρέχει μια εξαιρετική δυνατότητα στη Ρωσία και στον Πρόεδρο Πούτιν να ανακτήσει το ηθικό του και να παράσχει νέο δάνειο στην Κύπρο, αναδεικνυόμενος σε σωτήρα της Ευρώπης», σημείωσε ο Tchakarov προσθέτοντας ότι «εφεξής η Ρωσία θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, καθώς διορθώνεται τώρα το λάθος να κρατηθεί η Ρωσία εκτός των διαπραγματεύσεων».
Το ενδεχόμενο επιβολής «κουρέματος» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, με την εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο που αναμένεται να προκαλέσει, προσφέρει την ευκαιρία στη Μόσχα να καταστεί διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, λόγω της επιστροφής των ρωσικών κεφαλαίων, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο BLOOMBERG ο Sergey Cheremin, επικεφαλής οικονομικών και διεθνών σχέσεων του Δήμου της Μόσχας («Cyprus Boosts Moscow as City Eyes Cash: Russia Overnight»).
«Έχει αλλάξει εξολοκλήρου η αντίληψη για την Κύπρο και αυτό είναι καλό για τη Ρωσία» τόνισε ο Sergey Cheremin προσθέτοντας ότι «καταδεικνύει ότι οι Ρώσοι που διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο δεν βρίσκονται σε έναν παράδεισο αλλά στην κόλαση. Το γεγονός αυτό θα ενθαρρύνει πολλές ρωσικές εταιρείες να συγκεντρώσουν τα κεφάλαιά τους στη Μόσχα».
Ο Clive Crook, αρθρογράφος του BLOOMBERG, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «In Cyprus, Europe Sets a New Standard for Stupidity» χαρακτηρίζει «ανοησία» το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με την επιβολή «κουρέματος» στις καταθέσεις των τραπεζών, με αρνητικές άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο για την Γερμανία, όπως και για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ακόμη και στην περίπτωση που εκτονωθεί η κυπριακή κρίση το προηγούμενο που δημιουργήθηκε θέτει ερωτηματικά για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως και για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που αντιμετωπίσει προβλήματα κάποια άλλη τράπεζα της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνο ενδεχόμενης κατάρρευσης καθίσταται σήμερα περισσότερο αληθινός, καθώς ανατράπηκε το ταμπού προστασίας των καταθέσεων.
Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δίνει νέες ελπίδες για την αναζωογόνηση του κτηματομεσιτικού τομέα της νήσου, που αυτή τη στιγμή λόγω οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, αναφέρει εκτενές άρθρο του Javier Espinoza στην έντυπη έκδοση της Wall Street Journal, με τίτλο ««A Bright Spot in Cyprus».
Όπως διευκρινίζεται στην ανταπόκριση, πολλοί αναλυτές στον τομέα της αγοράς ακινήτων αισθάνονται ανακούφιση από την ανακάλυψη το έτος 2011 από την αμερικανική Noble Energy Inc. κοιτασμάτων αερίου που υπολογίζονται μεταξύ 7 και 8 τρις κυβικών μέτρων. Το γεγονός αυτό, τονίζεται, είναι ικανό να καταστήσει την Κύπρο ενεργειακά ανεξάρτητη επί δεκαετίες.
Ωστόσο, άλλοι εμπειρογνώμονες, ισχυρίζονται ότι η ικανότητα της Κύπρου να αναδειχθεί παίκτρια στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ενέργειας παραμένει προς επιβεβαίωση, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εξόρυξη αερίου θα είναι βιώσιμη εμπορικά και ακόμη και σε αυτήν περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις η Κύπρος δεν θα εξάγει αέριο έως το έτος 2018.
www.philenews.com
Νέα Υόρκη: Για τρίτη συνεχή μέρα η Κύπρος είναι πρώτη θέμα στην εφημερίδα Wall Street Journal, και στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων. Το δημοσίευμα με τίτλο «Η Κύπρος απορρίπτει το πακέτο διάσωσης:
Το μέλλον του έθνους στην Ευρωζώνη εν αμφιβόλω...
μετά το μπλοκάρισμα του αμφιλεγόμενου φόρου στις καταθέσεις», αναφέρεται στην απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το νομοσχέδιο χωρίς ούτε μία ψήφο υπέρ, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το πακέτο διάσωσης.
«Η Κύπρος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κατάρρευση των τραπεζών της, κάτι που πολύ αναλυτές φοβούνται πως θα μπορούσε να στείλει τη νησιωτική χώρα εκτός Ευρωζώνης», γράφει.
Οι προσπάθειες της ΕΕ για παροχή δανείου εισήλθε χθες βράδυ σ' ένα νέο κεφάλαιο, όταν η κυπριακή Βουλή απέρριψε συμφωνία για διάσωση των κυπριακών τραπεζών μέσω της επιβολής εφάπαξ φόρου στις καταθέσεις ύψους έως 10%, υποστηρίζει η σύνταξη της Wall Street Journal σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Οι Κύπριοι είπαν όχι» (The Cypriots say no).
Ο σκοπός του φόρου ήταν να διασφαλίσει ότι οι καταθέτες στην Κύπρο θα επωμιστούν μεγάλο μέρος από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. Ωστόσο, σχεδιάζοντάς το υπό τη μορφή φόρου, η συμφωνία δεν κάνει διάκριση μεταξύ καλύτερων και χειρότερων τραπεζών, ενώ αφήνει το περιθώριο ελιγμού σε σχέση με τους πιστωτικούς κανονισμούς για να διασφαλιστούν οι σημαντικοί πιστωτές.
Παράλληλα, συνεχίζει η WSJ, τιμωρεί τους μικροκαταθέτες με στόχο να αποφευχθεί η επιβολή υψηλότερου φόρου στους μεγαλοκαταθέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από Ρωσία.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ερώτημα για το κυπριακό δάνειο είναι γιατί η ΕΕ συνεχίζει να προσπαθεί να επανεφεύρει τον τροχό με κάθε νέο δάνειο. «Συνειδητοποιούμε ότι κάθε χρεοκοπημένη χώρα, είναι χρεοκοπημένη με το δικό της τρόπο. Ωστόσο, η συμφωνία της Κύπρου, εισάγοντας ένα ακόμη μοντέλο δανεισμού προς ένα χρεοκοπημένο κράτος της ευρωζώνης, μοιάζει λιγότερο ως πρόοδος και περισσότερο ως μια ακόμη προσπάθεια επανεφεύρεσης. Οτιδήποτε επακολουθήσει, θα είναι σίγουρα κάτι νέο και αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να ειπωθεί ότι η κρίση της Ευρώπης απέχει μακράν από τη λήξη της», καταλήγει η σύνταξη της WSJ.
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που συζητούν η κυπριακή Κυβέρνηση και η ΕΕ για τη σωτηρία των κυπριακών τραπεζών μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο της πρότασης για επιβολή φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων, προβάλλει ανταπόκριση από τη Λευκωσία στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής Wall Street Journal, με τίτλο «Η Κύπρος και η ΕΕ εργάζονται σε τραπεζικά σχέδια έκτακτης ανάγκης» (Cyprus, EU Work on Bank Contingency Plans).
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μετά τη χθεσινή καταψήφιση, η ΕΚΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες «όπως υφίσταται η ανάγκη εντός των υφιστάμενων κανονισμών». Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως περιγράφηκαν από τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, ίσως τελικώς δεν χρειαστεί να εφαρμοστούν, εάν κριθεί ότι η εκροή καταθέσεων βρίσκεται εντός ορίων.
Παράλληλα, αξιωματούχος για το ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο είναι επιφορτισμένο με την κατάρτιση σχεδίου για τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών – της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου – διοχετεύοντας τα υγιή περιουσιακά τους στοιχεία σε μια μικρότερη οντότητα και τα μη λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία σε μια «κακή τράπεζα» που δεν θα προβαίνει σε νέες τραπεζικές δραστηριότητες.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν σχολίασε άμεσα, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι στόχος είναι η μελλοντική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα. Προβάλλονται, επίσης, ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες σε γειτονικές χώρες – όπως η Ελλάδα που διαθέτει επί του παρόντος απόθεμα ρευστού- έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποστολή χαρτονομισμάτων ευρώ στην Κύπρο, εάν προκύψει ανάγκη, ωστόσο άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί.
Για το ίδιο θέμα, οι ίδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν θα αποτελούσε έκπληξη. «Αυτό είναι ότι ακριβώς αναμένεται και ακριβώς αυτό που είχε προβλεφθεί για την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ένας εξ αυτών, αναφερόμενος στις κρίσιμες ελληνικές εκλογές του Ιουνίου 2012, κατά τη διάρκεια των οποίων καταθέτες απέσυραν μεγάλα ποσά από τις ελληνικές τράπεζες, φοβισμένοι από την προοπτική μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
Στο 'διχαστικό' θέμα της διεθνούς δανειακής συμφωνίας προς την Κύπρο, το οποίο 'με το βαρύ φορτίο που θέτει στους ώμους των ιδιωτών επενδυτών, αναδύεται ως μια αποφασιστικής σημασίας δοκιμασία για τη γερμανική στρατηγική δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας εντός ευρωζώνης', αναφέρεται ανταπόκριση από το Βερολίνο των Nicholas Kulish και Jack Ewing στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Η κυπριακή διάσωση υπόσχεται κρίσιμο τεστ για τη Γερμανία» («Cyprus Bailout Promises Crucial Test for Germany»).
Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, ο αντίκτυπος στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες για την αλληλεγγύη της Ευρώπης και την ικανότητα της νομισματικής ένωσης να διατηρήσει την ενότητά της. Από την άλλη πλευρά, τονίζεται, εάν οι συνέπειες της δανειακής συμφωνίας για την Κύπρο περιοριστούν στα σύνορα του νησιού και δεν επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό το σύνολο της ευρωζώνης, αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία της γερμανικής προσέγγισης.
Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους διεθνείς αναλυτές, όπως τον Thomas Poguntke, καθηγητή πολιτικής στο Heinrich Heine University του Ντίσελντορφ, η κυνική ανάγνωση είναι ότι η Καγκελάριος Merkel παραμένει σκληρή λόγω της επιθυμίας της να επανεκλεγεί στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο είναι γραμμένο βάσει της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στη Γερμανία», δήλωσε ο Poguntke, προσθέτοντας «ωστόσο, η επιβολή φόρου σε αποταμιεύσεις σπάει ένα ταμπού».
Παράλληλα, η εδρεύουσα στη Βρετανία συμβουλευτική εταιρεία Oxford Economics εκτιμά ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί το θέμα της Κύπρου ενδέχεται να δημιουργήσει πιστωτικά προβλήματα που ίσως κοστίσουν στην ευρωζώνη το 3% του ΑΕΠ της, ή περίπου $386 δις. Και οι εκτιμήσεις αυτές ενδέχεται να επιδεινωθούν εάν η οικονομική δυσπραγία πυροδοτήσει πολιτική αναστάτωση σε Ελλάδα και Ιταλία, προσθέτει η ανταπόκριση.
Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία άνοιξε μετά την απόρριψη του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων από το κυπριακό Κοινοβούλιο αναφέρει ανταπόκριση του BLOOMBERG με τίτλο «Η Ευρώπη ζυγίζει την τύχη της Κύπρου μετά την απόρριψη της συμφωνίας από τη Βουλή» («Europe Weighs Cyprus's Fate After Lawmakers Reject Deal», Patrick Donahue (Βερολίνο) και Jeff Black (Φραγκφούρτη)) επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διερευνούν τώρα τα περιθώρια άσκησης πιέσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg, ζήτησε νέα σύγκληση του Eurogroup, το συντομότερο δυνατό, για τη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου διάσωσης. «Δεν είναι καλό το αποτέλεσμα, ούτε για την Κύπρο, ούτε για την Ευρωζώνη και θα πρέπει να εξετάσουμε από κοινού τις εναλλακτικές δυνατότητες στη διαμόρφωση του πακέτου» δήλωσε ο Frieden χαρακτηρίζοντας πολύ λυπηρό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να γίνει σεβαστό. «Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη», σημείωσε.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι εκπρόσωποι της Τρόικας που βρίσκονται στην Κύπρο συζητούν τον περαιτέρω έλεγχο των τραπεζικών κεφαλαίων και την επέκταση της αργίας των τραπεζών έως τα τέλη της εβδομάδας.
Ο Laurence D. Fink, ανώτατο στέλεχος της BlackRock, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, υποβάθμισε την σημασία της κυπριακής κρίσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή υπενθυμίζει την αδυναμία της Ευρώπης, ενώ προϊδεάζει για μια μακρόχρονη διαδικασία επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Μετά την απόρριψη της επιβολής φόρου επί των καταθέσεων από το κυπριακό Κοινοβούλιο η Ρωσία ενδέχεται να αποκτήσει κεντρική θέση στο κυπριακό σχέδιο διάσωσης, εμφανιζόμενη μάλιστα ως σωτήρας της Ευρώπης, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο CNBC («How Russia Could Become the Savior of Europe») ο Ivan Tchakarov, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital.
«Η σημερινή κατάσταση παρέχει μια εξαιρετική δυνατότητα στη Ρωσία και στον Πρόεδρο Πούτιν να ανακτήσει το ηθικό του και να παράσχει νέο δάνειο στην Κύπρο, αναδεικνυόμενος σε σωτήρα της Ευρώπης», σημείωσε ο Tchakarov προσθέτοντας ότι «εφεξής η Ρωσία θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, καθώς διορθώνεται τώρα το λάθος να κρατηθεί η Ρωσία εκτός των διαπραγματεύσεων».
Το ενδεχόμενο επιβολής «κουρέματος» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, με την εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο που αναμένεται να προκαλέσει, προσφέρει την ευκαιρία στη Μόσχα να καταστεί διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, λόγω της επιστροφής των ρωσικών κεφαλαίων, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο BLOOMBERG ο Sergey Cheremin, επικεφαλής οικονομικών και διεθνών σχέσεων του Δήμου της Μόσχας («Cyprus Boosts Moscow as City Eyes Cash: Russia Overnight»).
«Έχει αλλάξει εξολοκλήρου η αντίληψη για την Κύπρο και αυτό είναι καλό για τη Ρωσία» τόνισε ο Sergey Cheremin προσθέτοντας ότι «καταδεικνύει ότι οι Ρώσοι που διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο δεν βρίσκονται σε έναν παράδεισο αλλά στην κόλαση. Το γεγονός αυτό θα ενθαρρύνει πολλές ρωσικές εταιρείες να συγκεντρώσουν τα κεφάλαιά τους στη Μόσχα».
Ο Clive Crook, αρθρογράφος του BLOOMBERG, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «In Cyprus, Europe Sets a New Standard for Stupidity» χαρακτηρίζει «ανοησία» το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με την επιβολή «κουρέματος» στις καταθέσεις των τραπεζών, με αρνητικές άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο για την Γερμανία, όπως και για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ακόμη και στην περίπτωση που εκτονωθεί η κυπριακή κρίση το προηγούμενο που δημιουργήθηκε θέτει ερωτηματικά για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως και για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που αντιμετωπίσει προβλήματα κάποια άλλη τράπεζα της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνο ενδεχόμενης κατάρρευσης καθίσταται σήμερα περισσότερο αληθινός, καθώς ανατράπηκε το ταμπού προστασίας των καταθέσεων.
Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δίνει νέες ελπίδες για την αναζωογόνηση του κτηματομεσιτικού τομέα της νήσου, που αυτή τη στιγμή λόγω οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, αναφέρει εκτενές άρθρο του Javier Espinoza στην έντυπη έκδοση της Wall Street Journal, με τίτλο ««A Bright Spot in Cyprus».
Όπως διευκρινίζεται στην ανταπόκριση, πολλοί αναλυτές στον τομέα της αγοράς ακινήτων αισθάνονται ανακούφιση από την ανακάλυψη το έτος 2011 από την αμερικανική Noble Energy Inc. κοιτασμάτων αερίου που υπολογίζονται μεταξύ 7 και 8 τρις κυβικών μέτρων. Το γεγονός αυτό, τονίζεται, είναι ικανό να καταστήσει την Κύπρο ενεργειακά ανεξάρτητη επί δεκαετίες.
Ωστόσο, άλλοι εμπειρογνώμονες, ισχυρίζονται ότι η ικανότητα της Κύπρου να αναδειχθεί παίκτρια στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ενέργειας παραμένει προς επιβεβαίωση, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εξόρυξη αερίου θα είναι βιώσιμη εμπορικά και ακόμη και σε αυτήν περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις η Κύπρος δεν θα εξάγει αέριο έως το έτος 2018.
www.philenews.com