Τον καλεί να επισκεφθεί την Ελλάδα
Προτροπή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να βοηθήσει την Ευρώπη να σωθεί από τον εαυτό της απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με κείμενο του στην επιθεώρηση Foreign Policy.Το πρώτο βήμα, γράφει, σύμφωνα με Το Βήμα, πρέπει να είναι η σωτηρία της Ελλάδας...
«Ξανά και ξανά η χώρα μου έδωσε όρκο πίστης στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό δόγμα της σκληρής λιτότητας αλλά όπως φάνηκε για τις αγορές ποτέ δεν μπορέσαμε να φτάσουμε τις περικοπές αρκετά βαθια. Η Ευρώπη πρέπει να πει ότι 'Η κρίση τελειώνει εδώ. Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης. Τελεία και παύλα'», σημειώνει.
Για είναι μια τέτοια δήλωση αξιόπιστη, απαιτείται η υποστήριξη της μεγαλύτερης και ακόμα πιο δυναμικής οικονομίας του κόσμου. «Εδώ βρίσκεται ο ρόλος του Ομπάμα», εξηγεί.
«Πάνω από όλα ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να υπενθυμίσει στους Γερμανούς πως οι ΗΠΑ στήριξαν τη χώρα τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Και θα πρέπει να πείσει την καγκελάριο Μέρκελ να κάνει ότι πρέπει για να δουλέψει η Ευρώπη -και να τη διαβεβαιώσει ότι για μια ακόμα φορά οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν», προτείνει.
Ο κ. Παπανδρέου παρατηρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν ως υποκριτές τους Αμερικανούς επειδή θεώρησαν ότι ενώ εξήγαγαν τη δημοσιονομική τους κρίση στην Ευρώπη συμβούλευαν παράλληλα τους ευρωπαίους αξιωματούχους πως να τη διαχειριστούν, χωρίς όμως να συμβάλλουν παρέχοντας και τα δικά τους αξιόλογα μέσα.
Ο πρώην πρωθυπουργός συμβουλεύει τον Αμερικανό πρόεδρο να ακολουθήσει τη διάσημη συμβουλή του προκατόχου του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: «Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα μεγέθυνέ το». Του προτείνει, δηλαδή, ρίξει το βάρος του στην υλοποίηση μιας μεγάλης ενεργειακής, διπλωματικής και ειρηνευτικής πρωτοβουλίας ενώνοντας τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη μέσω μιας ενεργειακής συνεργασίας. Ένα «πράσινο Σχέδιο Μάρσαλ», όπως το ονομάζει.
Καλεί επίσης τον κ. Ομπάμα, να επισκεφθεί την Ελλάδα. «Θα ήταν μια πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την ευρωπαϊκή κρίση», γράφει.
«Ο Ομπάμα», καταλήγει το άρθρο, «θέλει να τον θυμούνται ως έναν σημαντικό πρόεδρο. Ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για να διασφαλίσει την υστεροφημία του από το να συνδεθεί με τους Δημοκρατικούς που στήριξαν την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρούσβελτ, Τρούμαν, Κένεντι;»