> Voliotaki: Παραμένουν στη φυλακή γιατί δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις ποινές τους

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Παραμένουν στη φυλακή γιατί δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις ποινές τους

 Τα δικαστήρια μετατρέπουν τις ποινές σε χρηματικές, κρίνοντας ότι οι δράστες δεν είναι επικίνδυνοι, αλλά αυτοί μένουν έγκλειστοι καθώς δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό, σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή 

Στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί καταδικασθέντες αδυνατούν να κάνουν χρήση του ευεργετικού μέτρου της μετατροπής των ποινών τους σε χρηματικές λόγω οικονομικής δυσπραγίας, επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή...


Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει υπολογιστεί η απώλεια εσόδων από τη μη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές. «Στην πράξη, είχε παρατηρηθεί- συνεπεία της οικονομικής κρίσης- αύξηση της μικροεγκληματικότητας, η οποία συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης, διότι αν και οι ποινές μετατρέπονται από τα δικαστήρια, τα οποία έτσι κρίνουν ότι ο συγκεκριμένος δράστης δεν είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο, οι καταδικασθέντες φυλακίζονται, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους.

 Συνεπώς, η μετατροπή των ποινών σε χρηματικές και η μη εφαρμογή τής διάταξης περί αναστολής της ποινής, δεν διασφαλίζει, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το ύψος των εσόδων του κράτους» επισημαίνει, στο έγγραφό του, ο κ. Ρουπακιώτης.

 Ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, στην ερώτηση που είχε καταθέσει, επικαλούνταν «κύκλους της δικαιοσύνης», που αναφέρουν ότι πολύ σημαντικό τμήμα ποινικών δικών καταλήγουν σε καταδίκη με αναστολή εκτέλεσης της ποινής, ειδικά μετά τη θεσμοθέτηση της παροχής του ευεργετήματος αυτού και σε καταδικασθέντες με προϋφιστάμενες καταδίκες μέχρι ένα έτος. Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει ότι, ενώ το ευεργέτημα αναστολής ποινής ίσχυε σε περιπτώσεις με προϋφιστάμενες καταδίκες έως έξι μήνες, μετά την ένταξη της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης της ελληνικής οικονομίας, θεσμοθετήθηκε αύξηση μέχρι ένα έτος.

Ο βουλευτής πρότεινε να μελετηθεί αν πρέπει να επανέλθει το μέτρο της αναστολής στην αρχική του μορφή, δηλαδή, μόνο στην περίπτωση της ύπαρξης «λευκού» ποινικού μητρώου, ώστε να υπάρξουν και έσοδα με τη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές. Στην απάντησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι, ειδικά κατά την παρούσα χρονική συγκυρία που οι πολίτες βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων για την αναστολή εκτέλεσης ποινών.

Ο κ. Ρουπακιώτης επικαλείται, μάλιστα και τις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τα δικαιώματα των κρατουμένων και τις συνθήκες κράτησης. Όπως ειδικότερα επισημαίνει ο υπουργός, η Επιτροπή είχε τονίσει ιδιαίτερα ότι «συνιστάται η κατά το δυνατόν μείωση της χρήσης της στερητικής τής ελευθερίας ποινής.

Η φυλάκιση να παραμείνει ως ποινή μόνο για τα σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες σοβαρών αδικημάτων. Το μέτρο της προσωρινής κράτησης θα πρέπει να εφαρμόζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή φειδώ. Επιπλέον, συνιστάται επαναπροσέγγιση των ισχυουσών ποινών, απέναντι τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες εγκλημάτων».

 Ο υπουργός επισημαίνει επίσης ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ζητήσει από την Πολιτεία να καταβάλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας περί εναλλακτικών μέτρων και ποινών.