> Voliotaki

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

«Όχι» από τις ιδιωτικές κλινικές στο νέο «κούρεμα» των οφειλών του ΕΟΠΥΥ

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για νέο «κούρεμα» των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, που χρονολογούνται από τα έτη 2005-2011.
 
 Ζητά μάλιστα την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και καλεί σε έκτακτες συνελεύσεις των σωματείων των ιδιωτικών κλινικών εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους με ...
 
 αξιοποίηση ένδικων μέσων και προσφυγή στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Με την ανακοίνωση της η Ένωση κάνει λόγο για απόφαση που κατανέμει ανισομερώς στους διαφόρους κλάδους παρόχων αλλά και ανισομερώς μεταξύ των παρόχων του κλάδου τα πραγματικά ποσοστά της έκπτωσης.

«Παρότι επιχειρείται να επικοινωνηθεί ότι τα ποσοστά για τις ιδιωτικές κλινικές είναι 8% και για τους άλλους παρόχους μέχρι 15%, αποκρύπτεται ότι με την προσθήκη του άρθρου 6§γ της εν λόγω ΚΥΑ που είναι ακατανόητη και αδιαφανής το πραγματικό ποσοστό 'κουρέματος' προς τις ιδιωτικές κλινικές διαμορφώνεται σε ποσοστό 30%-50% ανάλογα με την κλινική (για παράδειγμα μπορεί δύο γειτονικές κλινικές η μία να υφίσταται κούρεμα 30% και η άλλη 50%)», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για εμπαιγμό και καταδίκη του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι τα διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν για μια ορθολογική και δίκαιη έκπτωση που θα εξασφαλίσει βιώσιμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.

«Οι Ενώσεις μας έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει πρόθυμες να δεχτούν ένα ορθολογικό ποσοστό 'κουρέματος' με βάση τις δυνατότητες του Κράτους στην τρέχουσα συγκυρία και να επωμιστούν ένα βάρος της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα καταμεριστεί διαφανώς και ισομερώς σε όλους τους παρόχους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αυθαιρεσία που θα οδηγήσει πολλές μεγάλες και μικρές μονάδες να κλείσουν, με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, με περισσότερο πληττόμενες τις εκτός Αθηνών κλινικές.