- Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να έβγαλε από τη λίστα τα ονόματα δυο ξαδερφών του και των συζύγων τους
- 1.222.000 δολάρια στον έναν από τους λογαριασμούς που "εξαφανίστηκαν"
- Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα περιμένει να ανοίξει η Βουλή και θα δώσει όλη τη δικογραφία στα κόμματα
- Ήταν ο πρώτος που είχε παραλάβει την πρώτη λίστα
- Είχε ζητήσει από τον Ι. Καπελέρη έλεγχο 10 μόνο ονομάτων
- Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις από τη Δικαιοσύνη...
Σάλος έχει ξεσπάσει από τις αναφορές στο πρόσωπο του πρώην
υπουργού Οικονομικών επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου. Ο υπουργός που
σύμφωνα με τις πληροφορίες εμπλέκεται στην λίστα Λαγκάρντ είναι ο
Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη με τη δεύτερη λίστα που έφτασε στη χώρα μας έχει διαφορές μόνο σε ότι έχει να κάνει με τέσσερα ονόματα. Πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για δυο ξαδέρφες του πρώην υπουργού και τους συζύγους τους.Πρόκειται για τις κόρες του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ειναι ανιψιός του πρώην υπουργού.
Ένα από τα πρόσωπα που έχουν σχέση με τον πρώην υπουργό φέρεται να έχει δύο λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC που ανοίχτηκαν το 1997, έναν ανενεργό και έναν ακόμη με καταθέσεις ύψους 1.222.000 δολαρίων.
Μετά τις ραγδαίες αυτές πολιτικές εξελίξεις ο κ. Παπακωνσταντίνου με επίσημη δήλωσή του από την Ολλανδία αναφέρει:
Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη "λίστα Λαγκάρντ", σύμφωνα με την οποία "φωτογραφίζονται" άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί "αλλοίωσης".
Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:
1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.
2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.
3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.
4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.
Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.
Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση.
Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που βρίσκεται στην Ολλανδία με την οικογένειά του για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ξεκαθάρισε μιλώντας στο NewsIt ότι δεν "πείραξε" τη λίστα! "Δεν έκανα καμία αλλοίωση. Γιατί να πάρω αυτό το ηλίθιο ρίσκο;" είπε. Εντός των επόμενων ωρών, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να κάνει και επίσημη δήλωση.
Οι Γάλλοι, πάντως, υποστηρίζουν, ότι η νέα λίστα που εστάλη στις ελληνικές αρχές είναι ίδια με εκείνη που έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ το 2010 στον κ. Παπακωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ο πρώτος υπουργός που ήρθε σε επαφή με την λίστα. Όπως ο ίδιος ανέφερε στην επιτροπή της βουλής ζήτησε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ να γίνει έλεγχος σε κάποια ονόματα.
Στη συνέχεια όπως είχε πει ο πρώην υπουργός έκανε αντίγραφο της λίστας το οποίο παρέδωσε στον Ι. Διώτη που είχε αναλάβει επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Το πρωτότυπο της λίστας όπως είπε ο πρώην υπουργός δεν γνωρίζει που βρίσκεται. Το είχε δώσει για φύλαξη στο γραφείο του, αλλά χάθηκε.
Οι πληροφορίες πάντως ότι “λείπουν” από την πρωτότυπη λίστα τα στοιχεία για τα ονόματα που σχετίζονται με τον πρώην υπουργό δεν αποδεικνύουν ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει σχέση με λογαριασμούς στην Ελβετία ή τα ποσά που περιλαμβάνονται σε αυτούς. Δημιουργείται ωστόσο μείζον ζήτημα από τη στιγμή που ο ίδιος υπήρξε ο βασικός χειριστής της και ταυτόχρονα πολλά ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν στην αφαίρεση των στοιχείων αυτών.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, στο διαβιβαστικό έγγραφό τους δεν περιλαμβάνουν κανένα πόρισμα από τη σύγκριση, που έγινε στις λίστες. Σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, αναμένεται να διαβιβάσει το έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα το διαβιβάσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάση Νάκο.