Προανακριτική και Ειδικό Δικαστήριο για Παπακωνσταντίνου...
Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι για παραγραφή...
Στη Βουλή θεωρείται περισσότερο από σίγουρο ότι θα συγκροτηθεί τελικά προανακριτική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου
Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ με την αφαίρεση
των ονομάτων των εξαδέλφων του παιδιών και γαμπρών του πρώην υπουργού
Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. ...Ομως, ταυτοχρόνως, η ίδια συζήτηση διχάζει τους συνταγματολόγους καθώς οι μισοί υποστηρίζουν ότι το όποιο ποινικό σκέλος της υπόθεσης έχει ήδη παραγραφεί καθώς ...
έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις -τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012- από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εικάζεται ότι έχει τελέσει το αδίκημα, καθώς η λίστα παρελήφθη από αυτό το 2010 και ο ίδιος είχε τη λίστα στα χέρια του έως τον Ιούνιο του 2011.
Την ίδια ώρα, οι άλλοι μισοί συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής καθώς η Βουλή που προήλθε από τις εκλογές του Μαΐου του 2011 ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ καθώς δεν προέκυψε από αυτήν κυβέρνηση και απλώς εξέλεξε προεδρείο.
Το ίδιο σκηνικό με Βατοπαίδι Πάντως εκτιμάται ότι σίγουρα η προανακριτική επιτροπή θα συγκροτηθεί και θα καταλήξει σε πόρισμα. Σε περίπτωση δε που καταλήξει στην παραπομπή προσώπου ή προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο τότε θα συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα αποφανθεί για το ενδεχόμενο παραγραφής.
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο σκηνικό είχε στηθεί και για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, αλλά η δίκη δεν έγινε ποτέ λόγω της παραγραφής. Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής Τη δυνατότητα, η Βουλή να αναθέσει σε Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, τον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της βασιμότητας τους, προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2011 επί υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές με συγκεκριμένη αναφορά στα στοιχεία της αξιόποινης πράξης και μνεία των διατάξεων που παραβιάστηκαν.
Η Βουλή πάντως, μπορεί, αφού έχει υποβληθεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής εξέτασης, να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Εντός ορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στον πρόεδρο της Βουλής...