ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΠΟΦΑΣΗ
Σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020 φαίνεται κατέληξε το Eurogroup ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση θρίλερ.
Η όποια απόφαση θα τελεί πλέον υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) αποχώρησε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα από τη συνεδρίαση, καλωσορίζοντας τη συμφωνία για την Ελλάδα.
Τι προβλέπει η συμφωνία...
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup όσον αφορά το χρέος της χώρας, προβλέπει μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, από τις 150 μονάδες βάσης στις 50, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πλεόνασμα 4,5%, αλλά και συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα μέχρι του ποσού των 11 δισ. ευρώ. είτε της διαγραφής χρέους στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η υποχώρηση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 με απλά λόγια σημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρω μέχρι εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αξιωματούχων, η Ελλάδα θα περάσει σε ανάπτυξη (0,2%) το 2014 και από το 2015 η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να «τρέχει» με 3,9%.
Σκληρή διαβούλευση
Η συνεδρίαση υπήρξε πολύωρη και η διαβούλευση μακρά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ απείλησε ευθέως την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει κανείς αν δεν βρεθεί απόψε λύση για την Ελλάδα. Ο συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη επετεύχθη μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.
Την ίδια στιγμή πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για την Ελλάδα ενώ διεθνή πρακτορεία επικαλούνται δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αποκλείει ένα νέο haircut του ελληνικού χρέους.
Το χρονικό των εξελίξεων
Λίγο πριν τις 20.00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, το οποίο είχε διακοπεί για ώρα ώστε να «γίνουν υπολογισμοί». Ακόμη, όπως προκύπτει από τις Βρυξέλλες, με αργό αλλά σταθερό «βηματισμό», παρά τις αντιθετικές τοποθετήσεις, διαμορφώνεται πρόοδος στη συνεδρίαση σχετικά με την κατάληξη σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Ένα από τα κρισιμότερα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την χώρα μας άρχισε λίγο μετά τις 13:00 στις Βρυξέλλες, με τα μεγάλα «στοιχήματα» της ελληνικής πλευράς να είναι η άμεση εκταμίευση της δόσης και η εξεύρεση λύσης για το φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Τα πάντα όμως θα κριθούν από το «μπρα ντε φερ» Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ που καλούνται να βρουν κοινές θέσεις.
Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου διέψευσε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα στο Eurogroup.