> Voliotaki: Guardian: Φόβος και παράνοια στην Αθήνα: η άνοδος της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Guardian: Φόβος και παράνοια στην Αθήνα: η άνοδος της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς

Με νέο πλούσιο ρεπορτάζ επιστρέφει ο Guardian σε άρθρο του την Παρασκευή για τη Χρυσή Αυγή και τις επιθέσεις των μελών της σε μετανάστες και όχι μόνο…

Το άρθρο υπογράφει που τιτλοφορείται Φόβος και παράνοια στην Αθήνα: η άνοδος της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς, η δημοσιογράφος Maria Margaronis παρακολουθεί τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στα Μέγαρα και συνομιλεί με κατοίκους της περιοχής.

«Νομίζω ότι ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν. Είμαι Ελληνίδα. Αυτούς τους ανθρώπους τους ξέρω ολόκληρη τη ζωή μου....

 Είναι οι άνθρωποι που κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Είναι οι άνθρωποι που δεν αφήνουν τον ξένο να πληρώσει τον καφέ του. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν πέσει θύματα φασιστικής ρητορικής», λέει ανάμεσα σε άλλα. Δίνει τον χαρακτηρισμό «Rock Star» για τον Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος κάνει την εμφάνιση του στα εγκαίνια ενώ τις εμφανίσεις του στα talk Shows τις παρομοιάζει με τις εμφανίσεις ενός «έφηβου με παραβατική συμπεριφορά».

Η δημοσιογράφος αναφέρεται και στο περιστατικό κατά το οποίο μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν επιτεθεί στον δημοσιογράφο της Lifo έξω από το θέατρο «Χυτήριο» όπου διαμαρτύρονταν για την παράσταση «Corpus Christi».

«Τέτοιες επιθέσεις δεν διώκονται ποτέ ούτε τιμωρούνται. Ρωτήστε για παράδειγμα τον @manolis τον συνεργάτη του περιοδικού Lifo. Λέει ότι τέσσερα με πέντε άτομα τον περικύκλωσαν έξω από την παράσταση του Corpus Christi τον χτύπησαν και του έβαλαν ένα τσιγάρο στην τσέπη» αναφέρουν στη δημοσιογράφο μετανάστες που δέχθηκαν επίθεση στο παρελθόν. Στη συνέχεια, η αρθρογράφος κάνει αναφορά στα tweets του @Manolis από την βραδιά έξω από το Χυτήριο και στις βρισιές τις οποίες δέχτηκε. Γίνεται λόγος για την αδιαφορία της αστυνομίας καθώς και για τη στάση του βουλευτή Παναγιώταρου ο οποίος δρούσε ανενόχλητος με την αστυνομία να είναι δυο βήματα πίσω του.

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ φιλοξενείται και η γνώμη «του ειδικού». Η δικηγόρος στην οποία απευθύνονται οι μετανάστες που έχουν πέσει θύματα ρατσιστικής βίας, Ιωάννα Κούτροβικ, αναφέρεται ως «τακτική επισκέπτρια» του Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα, για το οποίο το 2010 υπήρξε καταδικαστική εισήγηση από ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών. Η δικηγόρος καταγγέλλει στη δημοσιογράφο ότι στην περιοχή η αστυνομία ουσιαστικά με τη συμπεριφορά της απέναντι στους μετανάστες που επιχειρούν να καταγγείλουν τη ρατσιστική βία, παρέχει κάλυψη στα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Κατακλείδα του άρθρου είναι το εξής περιστατικό: Φίλος της δημοσιογράφου πριν δυο χρόνια έφτασε καθυστερημένος στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.  Αναγκάστηκε να καθίσει δίπλα στον Μιχαλολιάκο όπου υπήρχε η μοναδική κενή θέση. Στην αρχή δίστασε, εκείνος γύρισε και του είπε «Κάτσε. Ο φασισμός δεν είναι μεταδοτικός». «Πριν δυο χρόνια», γράφει η δημοσιογράφος, το «θεωρούσαμε αστείο».