> Voliotaki: Όλι Ρεν: Μέσα Νοεμβρίου η εκταμίευση

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Όλι Ρεν: Μέσα Νοεμβρίου η εκταμίευση

ΤΗΝ εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου, εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.  

Παράλληλα προέβλεψε ότι έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα. 

Ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να παρασχεθεί στη χώρα μας περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε κατά του ενδεχομένου να υπάρξει μια «ανεξέλεγκτη διαδικασία» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αναφερόμενη σε πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Ζητούμενο είναι να γίνουν τα πράγματα κατά τρόπο ώστε να μην προκαλέσουν κάποιου είδους σοκ στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε –και το βλέπω κι εγώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο– ότι αυτές οι ανεξέλεγκτες διαδικασίες δεν θα υπάρξουν καθόλου». Επανέλαβε, πάντως, ότι κανείς δεν μπορεί να εξαγάγει κανένα συμπέρασμα πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν εξετάζεται ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά δύσκολων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Για τη γερμανική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.