Από την Ιόλη Πιερίδη
Ο Nτομινίκ δεν ήρθε στην Αθήνα για να διαφημίσει το Rich revolution restaurant café του Σταθοκωστόπουλου. Εδώ όπου τον εντόπισε η ξανθιά απεσταλμένη του Σταμάτη Μαλέλη-εκ των συμβούλων του Φώτη Κουβέλη- να δειπνεί με την εκπαιδευμένη από την ισραηλινή Μοσάντ συνοδό-σωματοφύλακά του.
Η φήμη που τον ήθελε να καταθέτει στον Πεπόνη δεν φαίνεται να έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ο Πεπόνης δεν πήγε στο ξενοδοχείο στο οποίο διέμεινε ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ με τον ασίγαστο πόθο για το ασθενές φύλο. Ούτε ο Ντομινίκ προσήλθε στον Πεπόνη, εκτός κι αν ήταν μεταμφιεσμένος σε Καραβέλα και δεν τον πήραν χαμπάρι οι δικαστικές συντάκριες....
Τι ήταν όμως αυτό που έφερε τον Ντομινίκ στην παραλιακή; Ποιους συνάντησε στην έπαυλη της Βούλας; Γιατί επέλεξε να μείνει σε ξενοδοχείο της Πλάκας και όχι σε κάποιο από τα πολυτελή της πλατείας Συντάγματος η της παραλιακής με θέα την θάλασσα;
Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι για λόγους ασφαλείας. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι ενδιαφέρουσα αλλά όλα τα λεφτά είναι η απάντηση στο πρώτο ερώτημα. Αυτό που έφερε τον Γάλλο στην Αθήνα δεν είναι άλλο από την ανάγκη του να κάνει ένα reperage στην μυθική περιουσία που βρίσκεται πλέον στην κατοχή του. Μιλάμε για ακίνητα φιλέτα με sea view από αυτά που θα ζήλευε και ο συγχωρεμένος Αριστοτέλης Ωνάσης. Τα πιο πολλά βρίσκονται στην ακτογραμμή από το Ελληνικό- εδώ κι αν έχει «επενδύσει» ο Ντομινίκ-ως την Ανάβυσσο.
Για το ξαφνικό ταξίδι του Γάλλου στην Αθήνα και την νέα του ζωή ως «οικονομολόγου» έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο η εξαιρετική Μαρία Δεναξά στην aixmi.gr. Aναδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα και στο τέλος θα προσεγγίσουμε μαζί το Ιερό Δισκοπότηρο. Γράφει η Μαρία>
Η αλήθεια είναι πως δεν θα ασχολούμουν με την επίσκεψη του Στρος Κάν στην Αθήνα, αν θεωρούσα ότι έχει μόνο «life style» αποχρώσεις Ίσως η ξανθιά ύπαρξη να είναι «le décor» μιας άλλης αιτίας ή αν θέλετε το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».
Αν ήταν, όντως, μόνο μια «ιδιωτική επίσκεψη» όπως γράφτηκε, γιατί ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ έφτασε στην Ελλάδα με την έναρξη μιας πολύ κρίσιμης περιόδου και εν μέσω μιας καυτής εβδομάδας, ενόψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής της 18ης και 19ης Οκτωβρίου, όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας; Γιατί δεν ήρθε κατά τους θερινούς μήνες να χαλαρώσει με την αγαπημένη του, σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, αλλά προτίμησε την Αθήνα που από την Τετάρτη τον έχουν δει πολλά ζευγάρια μάτια;
Ίσως η απάντηση – και το θεωρώ πολύ πιθανό – να βρίσκεται σε μια πληροφορία που έμαθα στην αρχή της εβδομάδας, η οποία αν και δημοσιεύθηκε, πέρασε εντελώς απαρατήρητη.
Ο Στρός Κάν, σύμφωνα με ανθρώπους που του έμειναν πιστοί, εκτός από τις δικαστικές του μάχες σχεδίαζε στρατηγικά, όλο αυτό το διάστημα, την επάνοδό του. Όχι στην πολιτική. Εκεί θεωρεί ότι είναι καμένο χαρτί. Έχει βάλει ως στόχο -λένε όσοι τον γνωρίζουν- να αποδείξει ότι, παρά τα σκάνδαλα που τον κατέστρεψαν, παραμένει κορυφαίος οικονομολόγος.
Και πώς θα τα καταφέρει;
Πριν απο λίγες ημέρες έκανε γνωστό ότι ίδρυσε εταιρία μέσω της οποίας θα παρέχει συμβουλές και πληροφορίες οικονομικού, πολιτικού, επενδυτικού, κοινωνικού χαρακτήρα σε ιδιώτες, οργανισμούς και κράτη, ενώ θα συμμετέχει και θα διοργανώνει οικονομικά συνέδρια στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Ήδη έχει μιλήσει στο Πεκίνο, στο Cambridge και στην Γιάλτα.
Όπως κυκλοφόρησε στο Παρίσι, ο Στος Κάν εγκατέλειψε πρόσφατα τα πολυτελή γραφεία που μοιραζόταν με την Αν Σανγκλέρ στην la place des Vosges, για να εγκατασταθεί στην γειτονιά του Montparnasse όπου στεγάζεται η νεοσύστατη εταιρία του με την ελληνική ονομασία «Parnasse» δηλαδή Παρνασσός! Συμβολικό;
Για να τα καταφέρει με την «Parnasse» ο Στρός Κάν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες, αλλά και όσα αποκόμισε από τα «παλιά», από την εποχή δηλαδή που διέπρεπε ως οικονομολόγος και κορυφαίος υπουργός και στη συνέχεια ως διευθυντής του ΔΝΤ.
Αν αναλογιστεί κανείς τις εκκλήσεις για βοήθεια που του έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια από την Ελλάδα – όπως πρόσφατα μου είχε πει και άνθρωπος από το περιβάλλον του στην παρουσίαση της γαλλικής έκδοσης της «Huffington post» στο Παρίσι – τότε εύκολα μπορεί γίνει κατανοητό ότι ο Στρος Κάν μόνο τυχαία δεν βρέθηκε στην Ελλάδα.
Με λίγα λόγια ο ένας έχει την ανάγκη του άλλου και, μάλιστα, γρήγορα!”
Πάμε λοιπόν στο ψητό. Το μαγαζί στο οποίο ήταν επικεφαλής ο Γάλλος έδωσε στην Ελλάδα ένα ποσό κοντά στα 40 δις ως τώρα. Αυτό είναι το μερίδιο που αντιστοιχεί στο ΔΝΤ. Τα 2 πρόσωπα που συνάντησε ο Ντομινίκ στην Αθήνα ήταν παλαιοί γνώριμοι από την Ουάσιγκτον οι οποίοι ανέλαβαν να χτενίσουν από νομικής πλευράς την σύμβαση του πρώτου Μνημονίου την αναγκαιότητα του οποίου αμφισβητούσε ακόμη και ο ίδιος ο Ντομινίκ όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Οι δύο φίλοι του Ντομινίκ από το teamwork του Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια του Βενιζέλου-σήμερα υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά του εγχώριου συστήματος-γνωρίζουν πολύ καλά την έκταση των δώρων που προσέφερε η συγκεκριμένη σύμβαση (δηλαδή η Ελλάδα) στον Γάλλο. Είναι τέτοια που μόνο ένα reperage με ελικόπτερο θα μπορούσε να αποδώσει το μεγαλείο της προσφοράς...