> Voliotaki: Σε πέντε δόσεις και ξεχωριστό λογαριασμό το χαράτσι της ΔΕΗ

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Σε πέντε δόσεις και ξεχωριστό λογαριασμό το χαράτσι της ΔΕΗ


 
Με διαφορετικό τρόπο θα εισπράξει φέτος η ΔΕΗ το χαράτσι στα ακίνητα σε σύγκριση με το 2011.
 
Όπως διαπίστωσε πέρσι η ΔΕΗ χιλιάδες πολίτες λόγω του ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) αρνούνταν να πληρώσουν και τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. ...

Σύμφωνα με το «Βημα», για το 2012 η ΔΕΗ θα στείλει στους πολίτες ένα ειδικό εκκαθαριστικό με το ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο ακινήτων ξεχωριστά από τον υπόλοιπο λογαριασμό ρεύματος.

Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές ακινήτων που θα παραλάβουν το συγκεκριμένο εκκαθαριστικό θα έχουν τη δυνατότητα να το εξοφλήσουν σε δόσεις είτε στα γραφεία της ΔΕΗ είτε στις τράπεζες είτε στα ταχυδρομεία.

Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ξεχωρίζει το χαράτσι των ακινήτων από τα υπόλοιπα τιμολόγια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ρεύματος.

Από το 2013 που πρόκειται να αλλάξει και η φορολογία των ακινήτων τη διαδικασία αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα αναλάβουν απευθείας οι εφορίες και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Από το ΕΕΤΗΔΕ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περίπου 3 δισ. ευρώ. Όμως λόγω του γεγονότος ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε δόσεις- σήμερα προβλέπεται εξόφληση σε 5 δόσεις, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο αριθμός των δόσεων ως και εννέα είναι πιθανόν το 2012 να εισρεύσουν στα Δημόσια έσοδα λιγότερα χρήματα.

Την Δευτέρα, ο αρμόδιος υφυπουργός για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης κ. Γ. Μαυραγάνης συναντήθηκε με τους επικεφαλής των 36 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας που φέρνουν στο κράτος το 80% των εσόδων και τους δήλωσε χαρακτηριστικά «ξεχάστε τις άδειες για μη βγούμε όλοι μαζί σε άδεια διαρκείας από το τέλος του έτους» επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.