> Voliotaki: Ευρωβουλευτές ιδρύουν τη νέα... Φιλική Εταιρία

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ευρωβουλευτές ιδρύουν τη νέα... Φιλική Εταιρία

Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές ιδρύουν μία ομάδα φιλίας, με τον τίτλο «Οι φίλοι της Ελλάδας». Στόχος, τι άλλο, να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορούν να κάνουν πολλά, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην εκλογική τους περιφέρεια, ξεκινώντας από το πιο απλό: διακοπές στην Ελλάδα....

«Αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι να είναι δείξουμε, και μάλιστα πριν από το καλοκαίρι, ότι υπάρχουν φίλοι της Ελλάδας, επειδή η άμεση ανάγκη είναι η προώθηση του τουρισμού. Το απλό σλόγκαν ήταν ‘Αν θέλω να βοηθήσω άμεσα την Ελλάδα, θα περάσω τις διακοπές μου στην Ελλάδα και θα παροτρύνω και τους ψηφοφόρους μου να κάνουν το ίδιο» λέει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης στην Deutsche Welle.

Το μήνυμα αυτό μπορεί να «περάσει» μέσω δημοσιευμάτων σε τοπικές εφημερίδες της εκάστοτε εκλογικής περιφέρειας. Μετά την τουριστική σεζόν θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες χαμηλής πολιτικής, εκτιμά ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής.

«Το πρώτο θέμα ήταν ο τουρισμός, το δεύτερο θα είναι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ΟΥΝΕΣΚΟ διαθέτει λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να προωθήσει πολλά μνημεία, παρ΄όλο που διαθέτει τα περισσότερα. Το επόμενο εγχείρημα λοιπόν θα είναι να προωθήσουμε ένα συγκεκριμένο μνημείο, τη Σπιναλόγκα για παράδειγμα. Εκεί χρειαζόμαστε φίλους και βοήθεια. Εκεί ο κύκλος των «Φίλων της Ελλάδας» θα παίξει μεγάλο ρόλο».

«Όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση»

Κάθε ευρωβουλευτής συμβάλλει στη γενική προσπάθεια με τη δική του, προσωπική φιλοσοφία. Για παράδειγμα η φιλέλλην Ανγκέλικα Βέρτμαν, ανεξάρτητη ευρωβουλευτής από την Αυστρία, εστιάζει κυρίως στην εκπαίδευση και στη νεανική επιχειρηματικότητα.

«Προσωπικά θεωρώ το κομμάτι της εκπαίδευσης πολύ σημαντικό. Να εμπεδώσουμε στους νέους Έλληνες την ιδέα ότι η εκπαίδευση, η μόρφωση είναι το άλφα και το ωμέγα, ότι προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες και στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό για έναν νέο να μάθει ξένες γλώσσες, να κάνει πρακτική εξάσκηση για να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία και γιατί όχι να στήσει μία δική του δουλειά ή ατομική επιχείρηση. Ξέρω ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια, αλλά το πιο σημαντικό για τους νέους είναι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία», είπε.

Συνολικά 15 ευρωβουλευτές, Έλληνες και ξένοι, συμμετέχουν στην ομάδα φιλίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Γιο Λάϊνεν, πολιτικός με ιδιαίτερο κύρος στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον διαχωρισμό ευθυνών, επισημαίνει δηλαδή ότι δεν μπορούν να τιμωρούνται οι απλοί πολίτες για τα λάθη των πολιτικών τους.

«Θέλουμε να εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να τιμωρούνται όσοι δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Πράγματι η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, πράγματι κάποιοι έκαναν μεγάλα λάθη, αλλά σήμερα τιμωρείται χωρίς να φταίει ο εστιάτορας ή ο ξενοδόχος που εργάζεται σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό. Πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό, ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη, και να ζητήσουμε από τον κόσμο να δείξει συμπαράσταση στον ελληνικό λαό» επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην Deutsche Welle.

«Φιλελληνική» κριτική στο πολιτικό σύστημα

Οι περισσότεροι ξένοι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην ομάδα φιλίας συμπίπτουν σε αυτό το συμπέρασμα: κατανόηση για τους απλούς ανθρώπους που υφίστανται τα πάνδεινα, καμία κατανόηση για τους πολιτικούς που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και οι πολιτικοί δεν έχουν δικαίωμα στη μεταμέλεια, λέει ο ευρωβουλευτής Φρανκ Ένγκελ από το Λουξεμβούργο.

«Δεν πρέπει να τιμωρούνται όσοι δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση», λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιό Λάινεν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα επί δεκαετίες ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Άλλωστε τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλοί έχουν απηυδήσει να κυβερνώνται από τους ίδιους ανθρώπους που τους οδήγησαν στη σημερινή απαξίωση. Από την άλλη όμως πρέπει να δούμε ότι στα μεγάλα κόμματα υπάρχει μία διαδικασία επαναπροσδιορισμού και αυτοκριτικής, όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάται με τον ίδιο τρόπο. Οπότε καλό είναι να δώσουμε στη νέα κυβέρνηση την ευκαιρία να δείξει τί μπορεί και τί θέλει να κάνει» τονίζει ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Και η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους από την Κύπρο συμμετέχει στην ομάδα- ως Ελληνίδα όπως τονίζει, όχι ως απλή «φίλη της Ελλάδας». Επισημαίνει ότι ήδη σήμερα το 90% των Κυπρίων κάνει διακοπές στην Ελλάδα και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί φέτος. Όσο για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, η κ. Θεοχάρους λέει ότι πράγματι υπάρχει σκεπτικισμός προς στην Ελλάδα, που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με λογικά επιχειρήματα.

«Με επιχειρήματα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει κανένας. Εδώ φταίμε, τί επιχειρήματα να κινητοποιήσει κανένας; Αλλά σίγουρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Έχουν κατανοήσει ότι το να πληγεί ο ελληνικό λαός δεν θα είναι μία τιμωρία του συστήματος, απεναντίας θα είναι ένα κακό που δεν αξίζει να το υποστεί ο ελληνικός λαός. Και δεν μπορεί να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ευημερία, για την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των λαών του κόσμου και να παραγνωρίζουμε έναν λαό που, αν μη τί άλλο, έχει κάνει πολλούς αγώνες και για την ελευθερία και για τη δημοκρατία».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE