Να μη δημοσιοποιούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία επιμένουν οι εισαγγελείς, επικαλούμενοι «τη φύση των καθηκόντων τους, η οποία τους τοποθετεί στο κέντρο έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των διαδίκων».
Με νέο έγγραφο, αυτή τη φορά, προς το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητεί ουσιαστικά την εξαίρεση των δικαστικών λειτουργών από την υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο του «πόθεν έσχες», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους ασφάλειας για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειας τους....Σύμφωνα με τους εισαγγελείς «η έκθεση σε "δημόσια θέα" των ονομάτων των συγγενικών μας προσώπων, των διευθύνσεων κατοικίας μας, των μέσων μεταφοράς μας (προσδιοριζομένων κατά τύπο και αριθμό κυκλοφορίας) των τραπεζικών μας λογαριασμών κλπ, πέραν του ζητήματος συμβατότητας της εν λόγω ρύθμισης με τις συνταγματικές διατάξεις περί λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 για την «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους ασφάλειας για εμάς και τις οικογένειες μας, αλλά και ευκαιρίες τέλεσης ποινικών αδικημάτων σε κάθε κακόβουλο τρίτο».
Για τους λόγους αυτούς ζητούν την άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ώστε να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και τα Μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Σημειώνεται ότι με την πρόσφατη τροποποίηση του ν.3213/2003 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημοσίων λειτουργών, ιδιοκτητών ΜΜΕ και άλλων κατηγοριών προσώπων», με τη διάταξη του άρθρου 3 του ν. 4065/9-4-2012, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων πλέον των υπόχρεων προς δήλωση προσώπων αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, με μέριμνα του Προέδρου της Επιτροπής της Βουλής.
Ο τελευταίος καθορίζει τη μορφή, τον τύπο, τα προς δημοσίευση στοιχεία, τη χρονική διάρκεια της ανάρτησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Επίσης, ορίζεται ότι επιτρέπεται και η δημοσίευση στα ΜΜΕ των δηλώσεων όλων των υπόχρεων προσώπων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από καιρό είχε σταλεί επιστολή για το ίδιο θέμα προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Έλεγχου Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής από όλες τις Δικαστικές Ενώσεις της χώρας, ενώ είχε υποβληθεί και ερώτημα στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με το οποίο ζητούσαν να γνωμοδοτήσει η Αρχή αν είναι συμβατή με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων η απόφαση αυτή της Βουλής.