> Voliotaki: Σκληρή σύγκρουση Σαρκοζί - Ολάντ στο ντιμπέιτ για την οικονομία και την κρίση στην ευρωζώνη

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Σκληρή σύγκρουση Σαρκοζί - Ολάντ στο ντιμπέιτ για την οικονομία και την κρίση στην ευρωζώνη

Σκληρή σύγκρουση Σαρκοζί - Ολάντ στο ντιμπέιτ για την οικονομία και την κρίση στην ευρωζώνη
Σε ένα ντιμπέιτ το οποίο πολύ πιθανό να κρίνει την πρωτιά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, προσήλθαν την Τετάρτη ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ και ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Σκληρή σύγκρουση στο θέμα της οικονομίας. «Αρνητικό παράδειγμα» χαρακτήρισε ο Σαρκοζί την Ελλάδα....

 
Το κρίσιμο ντιμπέιτ, το οποίο κράτησε δυόμιση ώρες, ξεκίνησε με το θέμα εθνικής «συσπείρωσης» και καθένας από τους δύο υποψηφίους υποστήριξε ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί συσπείρωση όλων των Γάλλων.


 «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος της συσπείρωσης. Οι Γάλλοι έχουν εναντιωθεί ο ένας στον άλλον, έχουν διαιρεθεί, θέλω να τους επανενώσω», τόνισε ο Ολάντ ενώ ο Σαρκοζί απάντησε: «Εγώ έχω ένα πειστήριο για το πνεύμα αυτής της συσπείρωσης: Δεν υπήρξε ούτε μία βιαιότητα κατά τη διάρκεια της πενταετίας μου».

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης, με τον σοσιαλιστή υποψήφιο να κατηγορεί τον Σαρκοζί ότι ήταν υπεύθυνος για την αύξηση της ανεργίας, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τη Γερμανία.

«Η ανεργία μας αυξήθηκε, η ανταγωνιστικότητά μας υποβαθμίσθηκε και η Γερμανία τα καταφέρνει καλύτερα από εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολάντ, με τον Σαρκοζί να απαντά ότι  η Γερμανία εφάρμοσε την αντίθετη πολιτική από αυτή που προτείνει ο υποψήφιος των σοσιαλιστών.

«Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας και όχι της Ελλάδας ή της Ισπανίας» είπε ο Σαρκοζί, ενώ κατηγόρησε τον Ολάντ για «ψεύδη και ανακρίβειες», που αρνήθηκε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε ύφεση.

«Εγώ προστατεύω τα τέκνα της Δημοκρατίας, εσείς τους προνομιούχους» είπε στη συνέχεια ο σοσιαλιστής υποψήφιος, κατηγορώντας τον γάλλο πρόεδρο ότι επιδιώκει την εφαρμογή «φοροελαφρύνσεων» στους πλούσιους. «Ψεύδεστε!» απάντησε και πάλι οΣαρκοζί με τον Ολάντ να απαντά: «Δεν μπορείτε να παραθέσετε ένα λογικό επιχείρημα, χωρίς να γίνετε εριστικός».  

Σκληρή ήταν η σύγκρουση και στο θέμα της κρίσης στην ευρωζώνη.  «Εάν είμαι ο επόμενος πρόεδρος » δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, «το καθήκον μου θα είναι να δώσω νέο προσανατολισμό στην Ευρώπη» με τον Νικολά Σαρκοζί να υπερασπίζεται τη δράση του για τη λύση της κρίσης του ευρώ.

«Ξεχνάτε ότι ήταν παγκόσμια κρίση και δεν ήταν εύκολο»  είπε ο Νικολά Σαρκοζί , και συμπλήρωσε ότι « αποτρέψαμε την εξαφάνιση της Ελλάδας, δεν ήταν εύκολο, αποτρέψαμε την κατάρρευση του ευρώ χάρη στην τεράστια προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας».

«Η Ευρώπη δεν τα κατάφερε » ανταπάντησε ο Ολάντ,  και συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα είναι αντιμέτωπη με μία πιθανή αναβίωση της κρίσης με μια γενικευμένη λιτότητα και αυτό δεν το θέλω».  

Στην συνέχεια ο Ολάντ  είπε ότι «το γεγονός ότι σήμερα το σύνολο της κοινής γνώμης καθώς και κυβερνήσεις παρακολουθούν με προσοχή αυτήν την εκλογή, είναι γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που μας έχει ξεπεράσει, δεν αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία, περιμένουν να δουν εάν ο νέος πρόεδρος θα έχει την ικανότητα να μετακινήσει τη Γερμανία από τις θέσεις της».

Επανέλαβε τη θέλησή του να ζητήσει «την επαναδιαπραγμάτευση» του δημοσιονομικού Σύμφωνου, ώστε «να ενταχθεί η διάσταση της ανάπτυξης» και αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά σημεία της πρότασής του με τα οποία ζητά : Τη δημιουργία ευροομολόγων, μεγαλύτερες δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μπορεί να βοηθά κατ'ευθείαν τις χώρες που έχουν ανάγκη, αξιοποίηση των διαρθρωτικών Ταμείων και φορολογία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Οι  δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στο θέμα του μεταναστευτικού, με τον Ολάντ να σημειώνει ότι επιδίωξη του όταν γίνει πρόεδρος είναι να ελέγξει τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών που έρχονται στη Γαλλία.

Ο Σαρκοζί
κράτησε πιο σκληρή στάση λέγοντας  (μετά την αναγκαία υπενθύμιση ότι η Γαλλία είναι μία ανοιχτή χώρα) ότι θα περιορίσει στο μισό τη νόμιμη μετανάστευση, ενώ επανέλαβε ότι η Γαλλία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη Σένγκεν αν μέσα σε ένα χρόνο δεν γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα σύνορα της Ένωσης.