> Voliotaki: Ιδιωτικοποιείται και το Εθνικό Κτηματολόγιο

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ιδιωτικοποιείται και το Εθνικό Κτηματολόγιο

Ιδιωτικοποιείται και το Εθνικό ΚτηματολόγιοΗ συγκυβέρνηση, με πρόσχημα την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, προχωρά ακάθεκτη στην ιδιωτικοποίηση και του Εθνικού Κτηματολογίου, αναζητώντας, σε πρώτη φάση, στρατηγικό επενδυτή -που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ξένος- για την Κτηματολόγιο ΑΕ.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια ο λαός να πληρώσει ακόμη πιο ακριβά χαράτσια για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και τις άλλες υπηρεσίες (υποθηκοφυλακείου, γαιοπληροφορίας κ.λπ.), ενώ επισφαλής είναι πλέον η θέση εκατοντάδων εργαζομένων που δουλεύουν στην Κτηματολόγιο ΑΕ.


Επίσης, με την είσοδο ιδιωτών στο έργο τίθεται και θέμα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και των συναλλαγών των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, πολύ περισσότερο που μέσω της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου γίνεται και προεργασία για τη σύνταξη των δασικών χαρτών και του Δασολογίου, σε μια στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται το ξεπούλημά της.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, Ανάπτυξης Αν. Διαμαντοπούλου, Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδομών Μ. Βορίδη, και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη αποφασίσθηκε η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Κτηματολόγιο ΑΕ.

Η Διυπουργική Επιτροπή εξουσιοδότησε την Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών να συντάξει και να αναρτήσει στο διαδίκτυο πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Κτηματολόγιο ΑΕ είχε χαρακτηρίσει ως πιο πιθανή επιλογή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου τον περασμένο Μάρτη, παρότι είχε κατατεθεί το Δεκέμβρη του 2011 ως έσχατη ανάμεσα σε τρεις προτάσεις που είχαν κάνει Ολλανδοί εμπειρογνώμονες που ο ίδιος είχε καλέσει να μελετήσουν την επιτάχυνση του έργου.