> Voliotaki: TO BLOG VOLIOTAKI ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΕΒΙΑ (2)

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

TO BLOG VOLIOTAKI ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΕΒΙΑ (2)

2. ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΣΤΕΒΙΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 1 ΕΩΣ ΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελένης Χάνου στην "Ελευθερία" της 9ης Σεπτεμβρίου:

"Στην Ελλάδα, το ταξίδι της στέβια ξεκίνησε το 2002, τότε που ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, το φυτό δεν υπήρχε σε κανένα λεξιλόγιο.

Τις ιδιότητες του φυτού και τον τεράστιο ρόλο του στη διατροφή, εντόπισε ο Ηλίας Τσαμπαρδούκας -Πρόεδρος της εταιρείας AGROAXON, που εδρεύει στο Κρόκιο Αλμυρού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρούνη, ο Ηλίας Τσαμπαρδούκας ήταν εκείνος που άνοιξε επικοινωνία με την Παραγουάη όπου η στέβια είναι αυτοφυής, πήρε πληροφορίες για τη συμπεριφορά του φυτού και ζήτησε για πρώτη φορά άδεια για εισαγωγή σπόρων, προκειμένου να προχωρήσει σε πειραματική καλλιέργεια. ...



«Τότε συνάντησε το αδηφάγο -τεράστιο κράτος, που αδιάλλακτο δεν το άφηνε να προχωρήσει. Οι άλλες καλλιέργειες εμφάνιζαν ήδη προβλήματα, αλλά οι κρατικοί λειτουργοί περί άλλων τύρβαζαν. Αυτό έγινε και την επόμενη χρονιά. Το 2004 κάτι άλλαξε. Ένας άνθρωπος, ο κ. Μήτσαινας διευθυντής του τότε υπουργού γεωργίας  ενέκρινε την πρώτη άδεια εισαγωγής σπόρων στην AGROAXON. Οι σπόροι ήταν από την Παραγουάη από την παραδοσιακή ποικιλία criola. Από τότε συνέχισε να εισάγει σπόρους προκειμένου να δει την συμπεριφορά τους στην καλλιέργεια.

Είχε την τύχη να βρει καλούς συνεργάτες με τους οποίους πειραματίστηκε σε διάφορα μέρη. Εδώ θα πρέπει να αναφερθώ στον κ. Ζαχοκώστα και στην ομάδα καπνού Καρδίτσας που μας συνέδραμαν και τους ευχαριστούμε. Από τότε κύλισε ο χρόνος. Στην Ελλάδα και   στην Ευρώπη βρέθηκαν γραφίδες που άρχισαν να ασχολούνται με τη stevia. Το διαδίκτυο κατακλύζεται από άρθρα και έρευνες. Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα και συγκροτήματα τύπου παγκοσμίως γραφούν για αυτή. Η εποχή της αμφισβήτησης και της μακράς περιόδου της πειραματικής καλλιέργειας επιτέλους τελείωσε», τόνισε μιλώντας στην «Ε» ο κ. Μπουρούνης, δεν έκρυψε όμως την πικρία του για το γεγονός ότι η εταιρεία επί χρόνια βάδιζε μόνη της. «Η έρευνα που κάναμε δεν επιδοτήθηκε ποτέ και από κανένα φορέα (ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ... ΜΠΟΥΡΟΥΝΗΣ ΛΕΜΕ...)», σημειώνει.

Η εταιρεία συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Γερμανίας και του Βελγίου. «Δημιουργήθηκε μια σχέση που είχε να προσφέρει πολλά   στην ανάπτυξη της μεταποίησης. Είμαστε το εικοστό τέταρτο μέλος της eustas και συμμετέχουμε σε παγκόσμια συνέδρια. Σήμερα έχουμε μεγάλες επιλογές σε ποικιλίες φυτών και έχουμε δημιουργήσει καινούριες ποικιλίες», υπογραμμίζει ο κ. Μπουρούνης και προσθέτει: «Διαθέτουμε 30 στρέμματα θερμοκήπια και έχουμε τη δυνατότητα να παράξουμε μεγάλο αριθμό φυτών, ικανών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγωγών της Ελλάδας. Έχουμε επίσης 50 στρέμματα στα οποία παράγουμε πιστοποιημένη βιολογική στέβια, τη μοναδική στην Ευρώπη. Τέλος έχουμε τη δυνατότητα καλλιέργειας στέβια για παραγωγούς με μορφή συμβολαίου. Θεωρούμε ότι η στέβια είναι η εναλλακτική καλλιέργεια που θα ξαναδώσει, λόγω της απόδοσής της κίνητρα στους παραγωγύς να επιστρέψουν χαρούμενοι στα χωράφια τους.

Μόνο για τις πολυεθνικές χρειάζονται περισσότερα από 7,5 εκ. στρέμματα καλλιέργειας στέβια τα επόμενα χρόνια. Στην Κίνα σήμερα καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα και συνολικά σε όλον τον κόσμο 500.000 στρέμματα, πολύ λίγα σε σχέση με την τεράστια ζήτηση.

Από πειράματα που έχουν γίνει, έχει προκύψει ότι η στέβια μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά σημεία στην Ελλάδα με πολύ καλά αποτελέσματα. Άλλωστε η παραγωγή της στέβια, μοιάζει με αυτή του καπνού, τόσο ως προς τις εδαφικές συνθήκες όσο και ως προς την περίοδο καλλιέργειας και τις πρακτικές. Όπως ο καπνός έτσι και η στέβια φυτεύεται σε σπορόφυτα. Δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε λίπανση, δεν έχει εχθρούς και αρρώστιες. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό».

Ο κ. Μπουρούνης εκτιμά ότι η καλλιέργεια της στέβια μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη στη χώρα μας και να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση.

Σήμερα στην παγκόσμια αγορά μπορούμε να βρούμε μια σειρά προϊόντων της stevia: Stevia σε αποξηραμένα φύλλα, Τριμμένα φύλλα σε μορφή πράσινης σκόνης, Stevia σε κρυσταλλική μορφή, σε εκχύλισμα και μάλιστα με διάφορες γεύσεις, μερίδες σε στικς, ταμπλέτες, διάφορα σνακ.

Με   σύμμαχο όμως το ΤΕΙ Λάρισας και τον επίκουρο καθηγητή κ. Κώστα Πετρωτό, η SWEETFITNESS απέκτησε και πατέντες πάνω σε εφαρμογές της stevia. «Πατενταρίσαμε την stevia ως αφέψημα αυτήν καθ αυτήν καθώς και προσμίξεις της με άλλα αρωματικά φυτά σε εμβαπτιζόμενη μορφή (φακελάκια).

 Αλλά και πάλι το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ. Η Ιθάκη μας είναι μακριά», αναφέρει ο κ. Μπουρούνης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία, να βγει ακόμη πιο δυναμικά στην παγκόσμια αγορά, παράγοντας –λόγω κλιματολογικών συνθηκών- στέβια άριστης ποιότητας.

Ήδη η AGROAXON για το 2013 έχει προγραμματίσει την καλλιέργεια πολλών χιλιάδων στρεμμάτων προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε stevia των κινεζικών εργοστασίων.

Δικό της εργοστάσιο ετοιμάζεται να αποκτήσει και η Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπουρούνης. «Είμαστε στη διαδικασία για την κατασκευή εργοστασίου στέβια στην Ελλάδα, που θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα στον κόσμο», σημείωσε ο ίδιος.


Παγκόσμιο συνέδριο για τη στέβια στο Βόλο


Η εξέχουσα θέση της Ελλάδας στην αγορά στέβια, φέρνει στο Βόλο και το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Στέβια, που προγραμματίζεται για το διήμερο 1- 2 Μαρτίου, από την Ελληνική Ένωσης Στέβια (Grast).
(ΚΙ ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ...)
Σύνεδροι από όλον τον κόσμο, περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ διεθνώς, επιστήμονες, επιχειρηματίες, φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες αναψυκτικών, τροφίμων και καλλιεργητές, αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εργασίες, φέρνοντας το Βόλο, τη Θεσσαλία και την Ελλάδα, στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΤΣΑΜΠΑΡΔΟΥΚΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΟΥΝΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ... ΟΠΩΣ ΑΞΙΟΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ... ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ...

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΨΩΜΙ ΑΚΟΜΑ...