> Voliotaki: Πιέσεις στον Σαχινίδη- Γιουνκέρ: Δεν συζητήθηκε έξοδος της Ελλάδας

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πιέσεις στον Σαχινίδη- Γιουνκέρ: Δεν συζητήθηκε έξοδος της Ελλάδας

Μήνυμα προς την Ελλάδα, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, απηύθυναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

 Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δέχτηκε έντονες πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους του, οι οποίοι διεμήνυσαν πως η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο, εκτός από την τήρηση των συμφωνιών, ενώ προειδοποίησαν ότι η παραμονή στο ευρώ δεν είναι δεδομένη.

 Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ ξεκαθάρισε πως δεν συζητήθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και δέχθηκε τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, απέφυγε να απαντήσει για το αν πρέπει να δοθεί παράταση χρόνου στην χώρα μας για την εφαρμογή του μνημονίου. «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από τις συνέπειες δεκαετιών κακοδιαχείρισης. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα, όποιον κι αν ακολουθήσει. Δεν έχει σχέση με γενναιοδωρία προς την Ελλάδα, αλλά με το ποιά λύση μπορεί να γίνει δεκτή και είναι αξιόπιστη, από οικονομική άποψη».

Είχε προηγηθεί δήλωση της Άγκελας Μέρκελ πως είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να τηρήσει το μνημόνιο και να παραμείνει στο ευρώ. Διαφορετικά, διευκρίνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα σταματούσε. Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, μ’ ένα λακωνικότατο «όχι», αρνήθηκε, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι το θέμα της ελληνικής εξόδου θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση.

Προσερχόμενοι, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών επισήμαναν ότι την απάντηση αυτή θα τη δώσει η Αθήνα, απηχώντας την δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε: «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, που απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας μέσα στο ευρώ και θέλουμε η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Θεωρούμε πως αυτό είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, για τον πληθυσμό της και για την Ευρώπη, συνολικά».

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι υπουργοί αναγνώρισαν ότι και οι Βρυξέλλες οφείλουν να προσπαθήσουν, για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, πρωτίστως για την ίδια τη χώρα αλλά και για την ευρωζώνη, η οποία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρεϊντερς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. Ο Ντ. Ρεϊντερς, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ίδια η χώρα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει για το τι επιθυμεί.

Επισήμανε δε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συμπληρωματικές προσπάθειες, σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών και τη συλλογή των φόρων, ενώ, όπως είπε, από την πλευρά της, η ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει την αλληλεγγύη της με την παροχή δανείων μεγαλύτερης διάρκειας, 10-15 ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, επέμεινε ότι η Eλλάδα θα πρέπει να σεβαστεί το «Σύμφωνο αλληλεγγύης», που έχει υπογράψει με την ΕΕ, προειδοποιώντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση. Η συμφωνία αυτή που έγινε με την ελληνική κυβέρνηση -και όχι με κάποιο πολιτικό κόμμα -συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις για την Ελλάδα, τόνισε ο Λ.Φρίντεν, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.

Στον αντιποδα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, σε δηλώσεις της κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ήταν ιδιαίτερα σκληρή κι έντονη απέναντι στην Ελλάδα.

Η κ. Φέτκερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει πολύ απλά καμία περαιτέρω οικονομική βοήθεια αν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Επίσης, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι δεν μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη αν δεν αποχωρήσει ταυτόχρονα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, θα πρέπει να αιτηθεί εκ νέου την ένταξή της στην ΕΕ, αν τελικά επιστρέψει στη δραχμή.

Σε ερώτηση για το αν είναι συμβατό με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες το ενδεχόμενο να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ΕΕ, διπλωμάτης που βρίσκεται στη σύνοδο είπε στους δημοσιογράφους: «Θεωρητικά δεν είναι (νόμιμο), αλλά είναι πάνν- κάτω σαν έναν ντράμερ σε μπάντα, αν στη μπάντα δεν αρέσει ο ντράμερ, βρίσκουν τρόπους να τον ξεφορτωθούν».

Εν μέσω αυτού του κλίματος, δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian μιλά για προετοιμασία των αγορών, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το τέλος του ενιαίου νομίσματος.