> Voliotaki: Πρόστιμα 1 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» λόγω της γραφειοκρατίας

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Πρόστιμα 1 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» λόγω της γραφειοκρατίας

Πρόστιμα ύψους 1 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθώς δεν συνεδριάζει η Επιτροπή για τον Διοικητικό Διακανονισμό επί φορολογικών προστίμων, παρά το ότι εκκρεμούν πάνω από 100 μεγάλες υποθέσεις.

Η πενταμελής επιτροπή θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 3943/2011 του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα φορολογικά δικαστήρια και να επιταχυνθεί η είσπραξη των φόρων από το Δημόσιο για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

 Το μέτρο αυτό όμως δεν έχει φέρει, μέχρι τώρα, τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις εισπράξεις δημοσίων εσόδων λόγω της αδυναμίας στελέχωσης της επιτροπής...

 Ως εκ τούτου, δεν πληρώνονται επί ένα χρόνο τα πρόστιμα και οι φόροι που προέκυπταν ύστερα από έλεγχο της εφορίας σε υποθέσεις με φορολογικές παραβάσεις.

Σημειώνεται ότι ο Νόμος 3943/2011 προσφέρει αναστολή μέτρων επιβολής και είσπραξης των προστίμων σε όποιους προσφεύγουν στη συγκεκριμένη επιτροπή.

Ωστόσο από το Μάρτιο του 2011 και επί τουλάχιστον 13 μήνες, σχεδόν όλοι όσοι ελέγχονται και από το ΣΔΟΕ ή την εφορία βρίσκουν «καταφύγιο» στο συγκεκριμένο νόμο και εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Έτσι επί ένα χρόνο οι εφορίες δεν μπορούν να ασκήσουν κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης ή δίωξης κατά των παραβατών, των οποίων καμία φορολογική παράβαση δεν είναι μικρότερη από 50.000 ευρώ.

Υπολογίζεται πως η επιτροπή πρέπει να κρίνει 100 υποθέσεις για πρόστιμα ύψους 1 δισ. ευρώ. Εάν κατέληγε σε έναν «συμβιβασμό» στο 30% ή έως και 60% του ποσού κατά περίπτωση, θα έπρεπε οι υπόχρεοι να πλήρωναν έως και 600 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.
Ακόμα και στην περίπτωση που ξεκινούσε σήμερα να εξετάζει τις υποθέσεις η επιτροπή, θα απαιτούνταν άλλοι έξι μήνες τουλάχιστον για να γνωμοδοτήσει και να αποφασίσει για το ύψος του συμβιβασμού. 'Αρα, στην καλύτερη περίπτωση –εάν και εφόσον ο υπόχρεος δεν προσφύγει τελικώς στα δικαστήρια, το κράτος θα αρχίσει να εισπράττει από αυτά τα χρήματα περί τα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013.

Για την προσφυγή στην επιτροπή το μόνο που χρειάζεται είναι μια αίτηση για τη διοικητική επίλυση της φορολογικής διαφοράς που κατατίθεται στην αρμόδια εφορία. Στη συνέχεια διαβιβάζεται από την εφορία στην επιτροπή μέσα σε 10 μέρες, μαζί με πληροφορίες για το ιστορικό της υπόθεσης και αιτιολογημένες απόψεις της αρμόδιας εφορίας ή του ελεγκτικού μηχανισμού επί των ισχυρισμών του φορολογούμενου που περιέχονται στην αίτηση.
Μετά ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει στην επιτροπή υπόμνημα, μέσα σε δέκα ημέρες πριν από την ημερομηνία που έχει ορισθεί για συζήτηση της αίτησής του. Αν ο ενδιαφερόμενος υποβάλει υπόμνημα και δεν εμφανιστεί κατά τη συζήτηση της αίτησής του, η αίτησή του μπορεί να αναβληθεί και για άλλους 4 μήνες.