> Voliotaki: Ο "ΣΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ" ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ...

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ο "ΣΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ" ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ...

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Σ. Κανέλλης
(από το Έθνος της Κυριακής)

Ως μια ιστορία με πολλές... φούσκες περιγράφεται η διαδρομή του Γιώργου Σαχπατζίδη, με τελευταίο επεισόδιο τη σύλληψή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή αλλιώς τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Ο 62χρονος γεωπόνος από την Κατερίνη με τις μεγάλες φιλοδοξίες ήθελε να γίνει τραπεζίτης, εκδότης εφημερίδων και ηγέτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τελικά έμειναν μόνον οι στάχτες των «πυροτεχνημάτων» του....



Η επιχειρηματική του δραστηριότητα ξεκινά στην Κατερίνη, στα μέσα της δεκαετίας του '80, με την εταιρεία «Αγροτικός Ολυμπος», η οποία χρεοκόπησε, αφήνοντας πίσω ένα σημαντικό χρέος στην τοπική ΔΟΥ. Ωστόσο, αυτή η ατυχία δεν πτόησε τον πολυσχιδή Γ. Σαχπατζίδη.
Η συγγενική σχέση του με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 και βουλευτή Θεσσαλονίκης, Νίκο Ακριτίδη, τον βοήθησε στη συνέχεια ώστε να προσεγγίσει τον πανίσχυρο -τότε- Ακη Τσοχατζόπουλο.
Οσοι διάβαιναν την πανύψηλη περίφραξη της πολυτελούς βίλας του Γιώργου Σαχπατζίδη έμεναν άφωνοι αντικρίζοντας τα πανάκριβα βαριά έπιπλα, τους πίνακες, τα αγάλματα, καθώς και άλλα έργα τέχνης
Οσοι διάβαιναν την πανύψηλη περίφραξη της πολυτελούς βίλας του Γιώργου Σαχπατζίδη έμεναν άφωνοι αντικρίζοντας τα πανάκριβα βαριά έπιπλα, τους πίνακες, τα αγάλματα, καθώς και άλλα έργα τέχνης
Η γνωριμία αυτή έγινε «διαβατήριο» για να ανοίξουν πολλές πόρτες, μολονότι ο ίδιος, τώρα που το όνομα «Τσοχατζόπουλος» τσουρουφλίζει, υποστηρίζει πως «τον έχει συναντήσει μόνο μία ή δύο φορές σε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη».
Για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ο Γ. Σαχπατζίδης αναφέρει στο βιογραφικό του ότι ασχολείται με την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, την Ενέργεια και το Venture Capital και συμμετέχει σε πολλές εταιρείες με διάφορα αντικείμενα. Ωστόσο, αρκετά χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Κατερίνης, είχε εμφανιστεί ως παράγοντας στον τραπεζικό χώρο, προσπαθώντας να εμπλακεί με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και στη συνέχεια την Πειραιώς.
Ο Γ. Σαχπατζίδης με ουίσκι και τσιγάρο στην Τούμπα. Πολλοί πιστεύουν ότι η εμπλοκή του στον ΠΑΟΚ ήταν άλλο ένα τέχνασμα για την προβολή του
Ο Γ. Σαχπατζίδης με ουίσκι και τσιγάρο στην Τούμπα. Πολλοί πιστεύουν ότι η εμπλοκή του στον ΠΑΟΚ ήταν άλλο ένα τέχνασμα για την προβολή του
Παράλληλα, από πρώην έμπορος αγροτικών μηχανημάτων, το 1999 «μεταμορφώθηκε» σε εκδότη των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» του ομίλου Βελλίδη και στη συνέχεια του «Ελληνικού Βορρά» της αθλητικής εφημερίδας «Σπορ του Βορρά» και του ραδιοφώνου 103FM.
Ομως όσο απότομη ήταν η άνοδος του Γ. Σαχπατζίδη τόσο «ορμητική» ήταν και η πτώση του στον εκδοτικό τομέα. Το 2002 υποχρεώθηκε να αποχωρήσει, καθώς όπως έγραψε η ίδια η «Μακεδονία» «κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση και αποπέμφθηκε από τους μετόχους». Εκείνος βέβαια υποστηρίζει ότι αποχώρησε από το συγκρότημα Βελίδη οικειοθελώς. «Κανείς δεν με εξεδίωξε, ούτε θα μπορούσε άλλωστε, απλώς πούλησα τις μετοχές μου και αποχώρησα» υποστηρίζει.
Αστέριος Οικονομίδης
Αστέριος Οικονομίδης
Εκείνη την περίοδο στην Κατερίνη η βίλα της οδού Δαγκλή 8 γνώριζε δόξες, αφού από εκεί περνούσαν πολλοί «εκλεκτοί».
Η πολυτέλεια του οικήματος έμοιαζε με ιδιότυπη... δήλωση πρεστίζ, αφού όσοι διάβαιναν την πανύψηλη περίφραξη έμεναν άφωνοι αντικρίζοντας τα πανάκριβα βαριά έπιπλα, τους πίνακες, τα αγάλματα, καθώς και άλλα έργα τέχνης, ορισμένα από τα οποία ο οικοδεσπότης ισχυριζόταν ότι τα απέκτησε δίνοντας μάχη σε δημοπρασίες διεθνών οίκων.
Διαθέτει, επίσης, ένα εντυπωσιακό κελάρι για την παλαίωση τυριών, καθώς και κάβα με μοναδική επίπλωση -ειδική παραγγελία από τη Γαλλία- και σπάνια συλλεκτικά κρασιά. Αυτή ακριβώς η χλιδή έδωσε και την αφορμή για το παρατσούκλι «Σάχης της Κατερίνης».
Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού όταν κάποια από αυτά τα στοιχεία έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ο Γ. Σαχπατζίδης επιχειρούσε να διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη και τα απέδιδε σε συκοφαντίες.
Το «σχέδιο ΠΑΟΚ»
Το ίδιο διάστημα έμπαινε μπροστά το «σχέδιο ΠΑΟΚ» προκειμένου να τον φέρει στο προσκήνιο ως σωτήρα της ΠΑΕ. Ο Γ. Σαχπατζίδης παρουσίασε τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία από την Κωνσταντινούπολη Β. Φλωρίδη ως υποψήφιο αγοραστή.
Οι αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» αναφορικά με τον Β. Φλωρίδη έκαναν αίσθηση, προκαλώντας την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Πολιτισμού, η οποία ζήτησε τον έλεγχο του υποψήφιου αγοραστή από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Τελικά, η όλη υπόθεση κατέληξε σε φιάσκο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου μάλιστα ο «φερέγγυος επιχειρηματίας» Β. Φλωρίδης γινόταν για τον Γ. Σαχπατζίδη ο άνθρωπος που τον εξαπάτησε.
Εκείνος πάντως που βγήκε κερδισμένος τελικά από τις εξελίξεις ήταν ο Σαχπατζίδης, που συνέχισε να κινεί τα νήματα στην ΠΑΕ, αφού πρώτα φέρεται να έβαλε στο ταμείο της 1 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ. Ετσι προωθούσε ως αντιπρόεδρο τον Ζήση Βρύζα -ο οποίος έγινε τελικά πρόεδρος τον περασμένο Ιανουάριο- ενώ στη διορισμένη 6μελή διοίκηση τοποθετήθηκαν οι δύο γιοι του. Παράλληλα οι Σαχπατζίδης και Βρύζας από τον περασμένο Δεκέμβριο δημιουργούσαν την εταιρεία Deal για να στήσουν αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Η εμπλοκή του σε Βατοπέδι και υποβρύχια
Μετά την εκδοτική «περιπέτεια» της περιόδου 1999-2002, ο Γ. Σαχπατζίδης εξαφανίσθηκε από την πιάτσα, με τις ακάλυπτες επιταγές να πέφτουν η μία μετά την άλλη και τους πιστωτές του να τον κυνηγούν, ενώ κάποιοι τον έφεραν να ασχολείται και με αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις όπλων, πετρελαιοειδών κ.ά.
Στο προσκήνιο επανήλθε και πάλι μέσω της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι τον Νοέμβριο του 2009. Το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής έδειχνε και κάποιες περίεργες συναλλαγές και καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 9,7 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές αυτές, από τις αρχές του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2008, θεωρήθηκαν από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ως μη αιτιολογημένες.
Ο Γ. Σαχπατζίδης ενεπλάκη στο διάστημα αυτό και στη διαδικασία της πώλησης του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, ενώ στη συνέχεια το όνομά του συνδέθηκε με την Torcaso και τον Ακη Τσοχατζόπουλο.
Ο Γ. Σαχπατζίδης κλήθηκε να καταθέσει τόσο στις δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής για το Βατοπέδι όσο και στην προανακριτική για τα υποβρύχια. Στο πόρισμά της η τελευταία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος εμφανίστηκε ως δικαιούχος της Torcaso Investment Ltd και για την είσπραξη του τιμήματος από την πώληση του δεύτερου ακινήτου της στην Ι.Μ.Β., είναι -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- παρένθετο πρόσωπο, τον πραγματικό ρόλο του οποίου διερευνά ήδη η Δικαιοσύνη».
Και η τελευταία έπειτα από έρευνα που κράτησε σχεδόν ενάμιση χρόνο και με συνδυασμό στοιχείων έφτασε στο σημερινό αποτέλεσμα, ώστε να ασκήσει δίωξη κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου, του Γιώργου Σαχπατζίδη και τουλάχιστον άλλων 9 ατόμων.
Πισίνα με... Swarovski
Κορύφωση της διακόσμησης στην πολυτελή βίλα της οδού Δαγκλή 8 στην Κατερίνη αποτελεί μέχρι σήμερα η εσωτερική πισίνα με την εντυπωσιακή ψευδοροφή, στολισμένη εν είδει θόλου με κρύσταλλα... Swarovski
Αστέριος Οικονομίδης
Ο 'αρχιτέκτονας' των μεταβιβάσεων
Βίοι παράλληλοι για τους άλλοτε ισχυρούς άνδρες της Θεσσαλονίκης, τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Αστέριο Οικονομίδη, καθώς ο ένας ακολουθεί την πορεία του άλλου, από τα ανώτερα στρώματα της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας μέχρι την έκπτωση και τη χρεοκοπία. Και εσχάτως τη σύλληψη για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Ο επιχειρηματίας Αστέριος Οικονομίδης, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας «Arcon Constructiοns», είναι ο άνθρωπος που πουλάει τον Μάιο του 2006 τους δύο τελευταίους ορόφους, εμβαδού 272 τ.μ., της κατοικίας στον αριθμό 60 της οδού Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, στην κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου έναντι 700.000 ευρώ. Παρόλο που η κ. Τσοχατζοπούλου αγοράζει την οικία αυτή το 2006, τη δηλώνει ως κατοικία της ήδη από το 2001. Ομως, σύμφωνα με τα αρχεία του υποθηκοφυλακείου Αθηνών, η κατοικία ανήκε το 2001 στην offshore εταιρεία Bluebell με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας.
Η offshore Bluebell μεταβιβάζει το 2005 την ιδιοκτησία στην οδό Δεινοκράτους στον κ. Οικονομίδη, ο οποίος σε λιγότερο από έναν χρόνο τη μεταβιβάζει με τη σειρά του στην κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα η εταιρεία αναλαμβάνει την ανακαίνιση της νεοκλασικής κατοικίας του κ. Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Ο μηχανικός-αρχιτέκτων Αστέριος Οικονομίδης ξεκίνησε το 1990 από τη Θεσσαλονίκη. Το 1996 δημιούργησε θυγατρική της Arcon στην Αθήνα και το 2000 άρχισε να δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια. Η εταιρεία ανέλαβε μεγάλα και σημαντικά έργα, προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ωστόσο, από το 2010 και μετά η εταιρεία παίρνει την κατιούσα. Το 2011, για να προστατευθεί από τους πιστωτές της υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99, το οποίο απορρίπτεται και πλέον η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.