> Voliotaki: Ανοίγει μετά από 9 χρόνια ο φάκελος για τις μίζες των LEOPARD-2

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ανοίγει μετά από 9 χρόνια ο φάκελος για τις μίζες των LEOPARD-2

Οι μίζες εκατομμυρίων ευρώ στην υπόθεση της προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου LEOPARD-2, την περίοδο 1999-2009, μπαίνουν εκ νέου στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. 

Ύστερα από εννιά χρόνια, ανοίγει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης αυτής από τους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο, οι οποίοι αρχίζουν ήδη να καλούν τους πρώτους μάρτυρες. ...

Ο νέος γύρος έρευνας για την υπόθεση αυτή που αρχικά είχε τεθεί στο αρχείο, ξεκινά μετά τις καταγγελίες που έκανε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο πρώην γενικός διευθυντής αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βασιλάκος, ότι κάποιοι πλούτισαν από τους εξοπλισμούς.

 Ο κ. Βασιλάκος που εκείνη την περίοδο (Οκτώβριος του 2010) είχε υποβάλει την παραίτησή του, είχε μιλήσει για «κατασκευασμένες αμυντικές ανάγκες, βάσει των οποίων κάποιοι έστησαν πολιτικές καριέρες και έφτιαξαν περιουσίες».

Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, οι προϊστάμενοι της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Σακελλάκος και Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου έδωσαν παραγγελία για τη διενέργεια μεγάλης προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά σχεδόν το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η υπόθεση της προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2 (αντιπρόσωπος Θωμάς Λιακουνάκος) ήταν το αντικείμενο της έρευνας που είχε διενεργήσει ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου (2003-2005), ο οποίος είχε καταλήξει ότι δεν προέκυψε από την υπογραφή της σύμβασης το αδίκημα της απιστίας, με αποτέλεσμα η δικογραφία να τεθεί στο αρχείο ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα, ωστόσο, με το πόρισμα που συνέταξε ο εισαγγελικός λειτουργός, υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης πράξεων δωροδοκίας.

Αυτές τις ενδείξεις καλούνται πλέον οι δύο εισαγγελείς να διερευνήσουν οι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, στέλνοντας αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο Μονακό και στις Βρετανικές Παρθένες νήσους όπου εδρεύουν οι δύο εταιρείες που εμπλέκονται στην επίμαχη σύμβαση. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνει περίπου 500.000 σελίδες ενώ η προμήθεια που φέρεται ότι δόθηκε στην υπόθεση φτάνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η προμήθεια των Leopard είχε αρχίσει να συζητείται το 1998 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ και η σύμβαση υπεγράφη τελικά το 2003 (επί ΥΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου) ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wehrtechnik (KMW). Το συνολικό ύψος της σύμβασης ήταν 2,2 δισ. ευρώ αλλά, στις αρχές του 2003 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφαίρεσε από την παραγγελία τα πυρομαχικά!

Αντί των πυρομαχικών συμφωνείται το 2005 να δοθούν από την γερμανική εταιρία 83 μεταχειρισμένα άρματα τύπου «Leo 02A 44» και το 2007 (επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στο ΥΕΘΑ) αρχίζει η παραλαβή των νέων αρμάτων.

 Σε δοκιμαστικές βολές διαπιστώνονται ρωγμές στους πύργους με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να επικαλεστεί τη δυσλειτουργία και να καθυστερήσει τις πληρωμές ενώ παράλληλα στη βουλή (κυρίως από βουλευτές του ΛΑΟΣ) αρχίζουν να διατυπώνονται επιφυλάξεις για την παραλαβή των αρμάτων (ακόμα και από τον τότε ΥΕΘΑ Ευ. Μεϊμαράκη). Ωστόσο, επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφασίζεται να παραγγελθούν 20.000 βλήματα.