> Voliotaki: Αlpha - Eurobank: «Καταδικασμένο» το deal;

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Αlpha - Eurobank: «Καταδικασμένο» το deal;

«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Η γνωστή παροιμία επιβεβαιώθηκε στην περίπτωση του deal της Alpha με τη Εurobank.

Oλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας συναντά διάφορα εμπόδια, με κυριότερο της ζημιές που θα προκύψουν για τη καινούρια τράπεζα λόγω του PSI....

Και να που οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν σήμερα και επισήμως από την πλευρά της Αlpha Bank, η οποία με μία λιτή ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση με τη Eurobank και την εν γένει εξέλιξη της συμφωνίας. Από την πλευρά της η Εurobank προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως «Είμαστε σε διαβούλευση με την Alpha Bank για να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν».

Οι παραπάνω ανακοινώσεις αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν πως ο τραπεζικός «γάμος» της Alpha με τη Eurobank, βρίσκεται στον αέρα. Οι προσδοκίες είχαν αρχίσει να θαμπώνουν, εδώ και δύο μήνες λόγω της γενικότερης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Καταρχήν η κατάρρευση των χρηματιστηριακών κεφαλαιοποιήσεων της Alpha Bank και της Eurobank, αναπόφευκτα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους αρχικούς όρους συμφωνίας. Ετσι, η αρχικά σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας, με επιδιωκόμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) στο 14 μετατέθηκε χρονικά για την άνοιξη του 2012, καθώς υπάρχει δυσκολία στο να βρεθούν εγγυητές.

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μία αύξηση κεφαλαίου της νέας τράπεζας λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα. Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν πλέον τα υπερδιπλάσια κεφάλαια για την επίτευξη του στόχου για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 14. Ωστόσο, αυτό από μόνο του προκαλεί «αλυσιδωτή αντίδραση», αφού η συμμετοχή της Paramount Services είχε υπολογιστεί στη βάση παραδοχών που πλέον δεν ισχύουν. Ετσι, λοιπόν, προβάλλει το ερώτημα αν είναι διατεθειμένοι οι επενδυτές απ’ το Κατάρ να ρισκάρουν μεγαλύτερη συμμετοχή; Και ως ποιο βαθμό;

Παράλληλα έντονος ήταν ο προβληματισμός στα επιτελεία των δύο τραπεζών λόγω των απομειώσεων που θα προκύψουν από το «κούρεμα» κατά 50% των ελληνικών ομολόγων. Οι ζημίες για τη Eurobank θα αγγίξουν τα 2,4 με 2,7 δισ. ευρώ, ενώ για την Alpha υπολογίζονται στα 1,4 με 1,6 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτές τις ζημίες προστεθούν κι αυτές που θα προκύψουν από τους ελέγχους της BlackRock, γίνεται αντιληπτό πως το «βάρος» που θα έχει να σηκώσει το νέο σχήμα, θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα δικαιωθούν όσοι υποστήριζαν πως κάθε προσπάθεια αλλαγής του τραπεζικού χάρτη στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει αποδειχτεί γόρδιος δεσμός και εξέφραζαν αμφιβολίες για την υλοποίηση του deal Αlpha – Eurobank. Φαίνεται πως η ανεπιτυχής προσπάθεια «σύζευξης» των Εθνικής και Alpha Bank το 2003 λειτουργεί ως… ταμπού σε οποιαδήποτε νέα απόπειρα.

Αμαλία Κάτζου