> Voliotaki: Το παιχνίδι του Τόμσεν σε βάρος της Ελλάδας...

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Το παιχνίδι του Τόμσεν σε βάρος της Ελλάδας...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πολλοί στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον δείχνουν να ξαφνιάζονται για τους λόγους για τους οποίους ο κ. Πολ Τόμσεν εμφανίζεται αλαζονικός και σκληρός τους τελευταίους μήνες, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ευγενικός και συνεργάσιμος.

Η νέα στάση του, που είναι βέβαια αδικαιολόγητη και ακατανόητη, «εξηγείται» από το απλό γεγονός ότι κατηγορείται από πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, καθώς επίσης και από τον νυν προϊστάμενό του, Ρεζά Μογκαντάμ, ότι έχει ευθύνη για τον κακό σχεδιασμό του ελληνικού Μνημονίου και για τη μη έγκαιρη αντίδρασή του στη διαφαινόμενη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας....
Από τον Οκτώβριο όλο και περισσότερο ακούγονται φράσεις όπως «λάθος συνταγή», «λάθος φάρμακο», «λάθος πρόγραμμα»..

Συγκεκριμένα, η "Η" είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων του Δ.Σ., ορισμένα μέλη (σ.σ.: γνωρίζουμε τα ονόματά τους) κατηγόρησαν τα στελέχη της ομάδας του ΔΝΤ, που ασχολείται με την Ελλάδα, ότι σύρθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να προωθήσουν και να επιβάλουν ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα, το οποίο ήταν δυσβάστακτο για τον ελληνικό λαό, οδήγησε σε αύξηση του χρέους και σε μία πρωτοφανή, για τα ευρωπαϊκά χρονικά, ύφεση.

Βεβαίως, ο κ. Τόμσεν, που παρουσιάστηκε στις συνεδριάσεις του ΔΣ για να υπερασπιστεί το «έργο» του, δικαιολογήθηκε ότι εάν είχαν υλοποιηθεί όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιέχονται στο Μνημόνιο, η Ελλάδα θα είχε αποφύγει τη σοβαρή κάμψη της οικονομικής της δραστηριότητας και η αύξηση του χρέους δεν θα ήταν τόσο θεαματική.

«Eντελώς λάθος»


Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Υποβάλαμε το ερώτημα σε πηγές που έχουν σχέση με το Ταμείο, που απάντησαν υπό τον όρο ότι θα διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους.

«Ασφαλώς όχι», απάντησαν οι πηγές, στο ερώτημα που θέσαμε, και έδωσαν λεπτομέρειες της λειτουργίας του μηχανισμού, που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο αποδείχθηκε «εντελώς λάθος για την Ελλάδα».

Ο κ. Μογκαντάμ, νυν προϊστάμενος του κ. Τόμσεν, που ανέλαβε πριν από λίγο καιρό τη σημαντική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Θεμάτων, από την προηγούμενη θέση που κατείχε (διευθυντής του τομέα Στρατηγικής και Πολιτικών του Ταμείου), είχε από την αρχή επισημάνει ότι χωρίς την εφαρμογή ενός PSI η Ελλάδα δεν είχε κανέναν τρόπο να αμυνθεί στις αγορές και να επανέλθει σε μία καλή οικονομική κατάσταση.

Ο κ. Μογκαντάμ είχε πείσει μάλιστα και τον τότε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ότι το «κούρεμα» «ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα».

Ο τελευταίος, που εμπιστευόταν τον κ. Μογκαντάμ, διεμήνυσε τον Αύγουστο του 2010 διαμέσου του τότε εκπροσώπου της Ελλάδας, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τη θέση του στις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Στρος Καν είχε προσφερθεί να υποδεχθεί στο Ταμείο εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, ώστε να ενημερωθούν από τα στελέχη του ΔΝΤ, που εργάζονταν στην παλαιά διεύθυνση του κ. Μογκαντάμ. Η ενημέρωση, που θα γινόταν υπό πλήρη μυστικότητα, θα αφορούσε τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το PSI.

Οι πηγές ενημέρωσαν την "Η" ότι ο κ. Τόμσεν δυσαρεστήθηκε και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν ώστε να αποθαρρύνει την έλευση των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων στο Ταμείο.

Ο σημερινός του προϊστάμενος, που γνωρίζει αυτά τα τερτίπια του κ. Τόμσεν, είχε ενοχληθεί και σύμφωνα με πληροφορίες τον έχει, από τον περασμένο Οκτώβριο, υπό στενή παρακολούθηση. Οι πηγές υποστηρίζουν ότι «γι' αυτό ο κ. Τόμσεν προσπαθεί να αποδείξει σήμερα, που μετατράπηκε σε όψιμο υπερασπιστή του PSI, ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους».

Υποστηρίζει επίσης την αυστηρότερη στάση του Ταμείου, παρά την υλοποίηση πολλών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ανάγκη να δοθούν περισσότερα χρήματα από την ΕΕ.

Πηγές του ΔΝΤ ισχυρίζονται ότι «η στάση του Τόμσεν αποσκοπεί στο να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις και να απεμπλακεί το Ταμείο από την Ελλάδα, ώστε να σώσει ο ίδιος την καριέρα του και να μην του καταλογιστούν ευθύνες για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος».

Οι πηγές είπαν ότι ο πανικός του τον οδήγησε πρόσφατα να δείξει μία τελείως απαράδεκτη στάση έναντι Ελλήνων αξιωματούχων. Σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, κατηγόρησε με σκαιό τρόπο την Ελλάδα ότι απέτυχε να υλοποιήσει το Μνημόνιο δημιουργώντας ένα κλίμα δυσαρέσκειας εις βάρος της χώρας μας στους συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή.

Τελικά, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στη συνάντηση, Γιώργος Ζανιάς και Πέτρος Χριστοδούλου, κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα με τα επιχειρήματά τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που έσπευσαν στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον για να εξηγήσουν την πραγματική κατάσταση όσον αφορά τις ελληνικές προσπάθειες και την υλοποίηση των περισσότερων δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του Μνημονίου. Η "Η" γνωρίζει έλευση των κ. Ζανιά και Χριστοδούλου στο ΔΝΤ προκάλεσε τον θυμό και την αντίδραση του κ. Τόμσεν.

Αλαζονεία


Οι πηγές μας θεωρούν ανεξήγητη την αλαζονεία του, που φτάνει στα όρια της απρέπειας, καθώς απαιτεί όλο και περισσότερα πράγματα από τους Ελληνες υπουργούς. Τον περιγράφουν να απαιτεί με αλαζονικό και επιτακτικό ύφος και να δίνει εντολές στους υπουργούς.

Στέλεχος που παρευρισκόταν σε μία από τις συζητήσεις του κ. Τόμσεν με Ελληνα υπουργό, έμεινε έκπληκτος από την αγένειά του. Ακουγε την επιχειρηματολογία του Ελληνα υπουργού καθήμενος απέναντί του σε στάση που συνηθίζουν οι καφενόβιοι. Σε ανύποπτο χρόνο, στο Ταμείο εκφράστηκαν φόβοι ότι η ελληνική πλευρά θα ζητούσε επίσημα την απομάκρυνσή του, μία ενέργεια που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ.

Η ελληνικη πλευρά εξέφρασε παράπονα σε υψηλό επίπεδο, αλλά δεν ζήτησε την απομάκρυνσή του ακόμα. Οι πηγές τονίζουν πως «έχει καταστεί πλέον σαφές σε πολλούς παρατηρητές ότι η επιθετική αυτή στάση του κ. Τόμσεν εξηγείται μόνο από τον πανικό που τον διακατέχει για να διασωθεί ο ίδιος και η καριέρα του στο ΔΝΤ».

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ... ΚΟΥΡΕΜΑ


Πηγές αποκαλύπτουν ότι από τον Αύγουστο του 2010 είχε ξεκινήσει συζήτηση στο ΔΝΤ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Συζήτηση στην οποία μετείχε και ο Στρος Καν και την οποία προσπάθησε να τορπιλίσει ο Πολ Τόμσεν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ