Η συνάντηση ήταν… περίπου ανεπίσημη, αλλά ο καυγάς μεταξύ Βενιζέλου και των τραπεζών, ήταν επίσημος! Χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο κ. Σαχινίδης είχε καλέσει τους εκπροσώπους των μεγάλων ελληνικών τραπεζών μαζί με το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ για να συζητήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μία συνάντηση ανάλογη της οποίας δεν έχει ξαναγίνει από το ΥΠΟΙΚ. ...
Στη συνάντηση κάθε πλευρά κατέθεσε τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας και έγινε μια αναλυτική ανταλλαγή απόψεων -χωρίς δεσμευτικές δηλώσεις- κυρίως για τις προοπτικές του 2012.
Ξαφνικά και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη εμφανίσθηκε ο Υπ. Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος και έριξε στο τραπέζι μερικές ιδέες και κυρίως μερικές παρατηρήσεις για την οικονομία με κεντρικό άξονα το αν και που υπάρχουν δυνατότητες να στηριχθεί μία προοπτική ανάκαμψης στην οικονομική δραστηριότητα για τι 2012.
Στην ομήγυρη οι εκτιμήσεις ήταν σε γενικές γραμμές απαισιόδοξες.
Μάλιστα οι εκτιμήσεις για την ύφεση το 2012 έφθαναν από κάποιους εκ των παρισταμένων σε επίπεδα πολύ υψηλότερα εκείνων που έχουν υιοθετηθεί από την τρόικα !
Το ενδιαφέρον όμως έγινε ζωηρό όταν ο κ. Βενιζέλος στράφηκε προς τους εκπροσώπους των τραπεζών.
Λίγο πολύ ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι οι τράπεζες παίρνουν πολλά κεφάλαια από το κράτος αλλά δεν αποδίδουν στην οικονομία τίποτα από αυτά ώστε να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Η απάντηση που πήρε ήταν ότι η υποτίμηση του κρατικού χρέους έχει προκαλέσει τόση ζημιά στους τραπεζικούς ισολογισμούς… όσα είναι και τα κεφάλαια που έχουν πάρει από το κράτος για να καλυφθεί αυτή η ζημιά.
Ο «καυγάς» όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ο υπ. Οικονομικών κατηγόρησε τις τράπεζες ότι είναι υπεύθυνες και για το μπλοκάρισμα της εκταμίευσης του ΕΣΠΑ και την ισοπέδωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων…
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr oι απαντήσεις στις κατηγορίες αυτές δεν πρόλαβαν να διατυπωθούν λόγω της χρονικής πίεσης που υπήρχε για τον κ. Βενιζέλο δεδομένου ότι η συνάντηση στο ΓΛΚ γινόταν σχεδόν παράλληλα με το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το βέβαιο είναι ότι μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου η συζήτηση συνεχίσθηκε χωρίς εντάσεις, αλλά τα συμπεράσματα και κυρίως αυτά που αφορούν το κεντρικό σημείο του προϋπολογισμού του 2012 δηλαδή το επίπεδο της ύφεσης δεν κατέληξαν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις…