> Voliotaki: Επίσκεψη ελεγκτών της εφορίας στα σπίτια!

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Επίσκεψη ελεγκτών της εφορίας στα σπίτια!

Φιλική επίσκεψη στα σπίτια τους από… ελεγκτές της εφορίας θα πρέπει να δεχτούν όσοι ζητήσουν να εξαιρεθούν, λόγω οικονομικής αδυναμίας, από το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. 

Οι ελεγκτές θα διαπιστώνουν από πρώτο χέρι, σύμφωνα με τις νέες ιδέες που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, αν πράγματι ζουν φτωχικά όσοι δηλώνουν αναξιοπαθούντες!

Το… μπάχαλο με την εφαρμογή του νόμου για το τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα συνεχίζεται, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα την εγκύκλιο με τις κρίσιμες «λεπτομέρειες»,...

οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να γλιτώσουν από το «χαράτσι» όσοι πραγματικά βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου είχαν επεξεργαστεί από την περασμένη εβδομάδα τη σχετική εγκύκλιο, αλλά η δημοσίευσή της «πάγωσε» για να επανεξεταστεί και να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει πραγματικότητα αυτό που διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος: ότι δεν θα μείνουν χωρίς ρεύμα όσοι από αντικειμενική αδυναμία δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το τέλος.

Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμασίας της κρίσιμης εγκυκλίου εξετάζεται και η ιδέα των επιτόπιων ελέγχων στα σπίτια ιδιοκτητών ακινήτων. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (στο Mega Channel), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Σπ. Πλασκοβίτης αποκάλυψε ότι αυτή είναι μία από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Ειδικότερα, το σχέδιο που εξετάζεται για να γίνει ο έλεγχος των αιτήσεων εξαίρεσης από το τέλος, λόγω οικονομικής αδυναμίας, είναι το ακόλουθο:

Σε όλες τις ΔΟΥ θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα υποδεχθούν τις αιτήσεις εξαίρεσης που θα κληθούν να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι δηλώνουν οικονομική αδυναμία. Τις επιτροπές αυτές θα απαρτίζουν ένας εφοριακός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ένας κοινωνικός λειτουργός από τον τοπικό δήμο και ένας αστυνομικός υπάλληλος.

Στους ελεγκτές θα δοθεί η δυνατότητα να προχωρούν σε επιτόπιο έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης του αιτούντα με επίσκεψη στο σπίτι του. Αφού διαπιστώσουν σε ποιες συνθήκες ζει ο φορολογούμενος, με βάση τα συμπεράσματα της αυτοψίας θα κρίνεται αν δικαιούται πλήρη εξαίρεση από το τέλος ή υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή του μισού ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι αυτή η πρωτόγνωρη διαδικασία ίσως είναι επιβεβλημένο να καθιερωθεί, επειδή η καταβολή του τέλους έχει συνδεθεί με την παροχή ηλεκτροδότησης, δηλαδή με το δικαίωμα πρόσβασης σε ένα βασικό αγαθό για τη διαβίωση των πολιτών.

Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι μπορεί να υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, που δεν καλύπτονται από τον νόμο, πολιτών που θα πρέπει να εξαιρεθούν από το τέλος, αλλά αυτό θα πρέπει με κάποιον τρόπο να κρίνεται και να αξιολογείται.

Ο επιτόπιος έλεγχος είναι μια μέθοδος για να διαπιστωθούν όλες αυτές οι ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες αναφέρθηκε πρόσφατα και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για την περίπτωση μιας μητέρας δεκαέξι παιδιών που όχι μόνο δεν πρέπει να πληρώνει τέλος ακινήτου, αλλά να ηλεκτροδοτείται δωρεάν από τη ΔΕΗ!

Πάντως τέτοιες διαδικασίες εξ αντικειμένου δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη χωρίς να εγείρονται αμφιβολίες για τυχόν αυθαίρετες εκτιμήσεις των ελεγκτών ή ακόμη και για αθέμιτες συναλλαγές με φορολογούμενους «κάτω από το τραπέζι».

Επιπλέον, αν υπάρξει μεγάλο πλήθος αιτήσεων εξαίρεσης από το τέλος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να «φρακάρει» για πρακτικούς λόγους η διαδικασία των επιτόπιων ελέγχων. Ακόμη ένα ερώτημα είναι αν και με ποιον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα σε έναν φορολογούμενο να αμφισβητήσει την κρίση των ελεγκτών.

Ολα αυτά τα πρακτικά προβλήματα, όπως και οι αιτιάσεις της Κομισιόν, ότι είναι αντίθετο με το κοινοτικό δίκαιο να συνδέεται ένας φόρος με την παροχή ηλεκτροδότησης, πιθανόν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές από το 2012. Δηλαδή να σταματήσει η είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και να εισπράττεται από το υπουργείο Οικονομικών με τις συνήθεις διαδικασίες.
Espressonews.gr