Η απάντηση του προέδρου του IIF (δηλαδή του διεθνούς τραπεζικού λόμπυ που διαπραγματεύεται το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων που αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου) ήρθε με μια πρόταση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έως και 40%....
Πως θα γίνει αυτό;
Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να δρομολογηθεί με τρεις τρόπους, δηλαδή μείωση του κουπονιού, επέκταση της διάρκειας των νέων ομολόγων και μείωση του αρχικού κεφαλαίου, αναφέρει η Deutsche Bank σε εβδομαδιαίο σημείωμά της που εξεδόθη σήμερα.
Για παράδειγμα, μια μείωση του κουπονιού κατά 1% και παράταση της διάρκειας κατά 10 χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε ένα «κούρεμα», 40%, αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα.
Συνταγή PSI
Ουσιαστικά η Deutsche Bank προτείνει ένα PSI 2 ,έτσι ώστε να αποφευχθεί το σενάριο της ευθείας χρεοκοπίας .
Αλλά για να καταλάβουμε την πρόταση καλύτερα πρέπει να θυμηθούμε τι περιλαμβάνει το πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης τον Ιούλιο , οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους που καλύπτει ομόλογα ωρίμανσης περιόδου μεταξύ 2011 και 2020 έχοντας τέσσερεις επιλογές:
- Η πρώτη επιλογή περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας (30 ετών), με κουπόνι που ξεκινά από το 4% και φτάνει αργότερα έως και το 5%.
- Η δεύτερη επιλογή είναι ίδια με την πρώτη, μόνο που οι επενδυτές μετακυλύουν το χρέος όταν ωριμάσει.
- Βάσει της τρίτης επιλογής, τα ομόλογα υφίστανται «κούρεμα» 21%, αλλά οι επενδυτές λαμβάνουν ένα ομόλογο διάρκειας 30 ετών με υψηλότερο κουπόνι, στο 6,8% από 6%.
- Η τέταρτη επιλογή περιλαμβάνει το ίδιο «κούρεμα» αλλά προσφέρει ομόλογο διάρκειας 15 ετών με κουπόνι 5,9%.
Ουσιαστικά η Deutsche Bank με την παραπάνω πρόταση επεκτείνει αυτές τις επιλογές μειώνοντας το επιτόκιο ακόμα περισσότερο ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων ή εναλλακτικά ένα συνδυασμό παράτασης αποπληρωμής με μείωση κεφαλαίου όπως ορίζουν οι επιλογές 3 και 4.
Έτσι διατηρεί το πλαίσιο του αρχικού PSI, διατηρώντας παράλληλα μια βασική παράμετρο. Ότι η ανταλλαγή ελληνικού χρέους γίνεται με βάση το αγγλικό και όχι το ελληνικό δίκαιο, κάτι που είναι κίνητρο για τους επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς), καθώς απαγορεύει στην Ελλάδα να αλλάξει μονομερώς του όρους ανταλλαγής.