Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου για τα ναρκωτικά στα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Παπαϊωάννου έθεσε ως προϋπόθεση για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών να εντάσσεται στα πλαίσια «συμπεριφοράς ενέχουσας αποκλειστικά και μόνον αυτοπροσβολής του ιδίου του χρήστη»....
Σε κάθε περίπτωση, διατηρείται το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών, καθώς και της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης για τους χρήστες, που ωστόσο θα θεωρούνται πταίσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, οι αλλαγές αυτές μικρή επικινδυνότητα ενέχουν για τρίτους, σημειώνοντας ότι θα δώσουν τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να διερευνήσουν σοβαρότερα εγκλήματα.
Για την διάγνωση της εξάρτησης, ο κ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι θα καθιερωθεί πλήρες σύστημα απόδειξης. Ειδικότερα, το Δικαστήριο θα συνεκτιμά την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, καθώς και άλλα αποδεικτικά μέσα που θα προσκομίσει ο κάθε χρήστης.
Το νομοσχέδιο επίσης κατοχυρώνει το δικαίωμα των εξαρτημένων από ναρκωτικά δραστών αξιόποινων πράξεων που αφορούν είτε τα εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών, με την εξαίρεση όσων διακινούν ναρκωτικά, είτε και άλλα εγκλήματα που διεπράχθησαν για τη διευκόλυνση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Από τα εγκλήματα αυτά θα εξαιρεθούν ωστόσο ορισμένα ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ληστεία κλπ.