> Voliotaki: Τουρκικό γινάτι για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Τουρκικό γινάτι για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Αμόκ στην Άγκυρα για τις υποθαλάσσιες έρευνες

Η νοτιοανατολική Μεσόγειος «φλέγεται». Η έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ισραήλ και την Κύπρο, μέσα στον επόμενο μήνα, έχει προκαλέσει νευρική κρίση στην Άγκυρα, η οποία μπορεί λεκτικά να ανεβάζει τους τόνους, απειλώντας για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ωστόσο γνωρίζει καλά ότι οι επιλογές που έχει για να αποτρέψει τις έρευνες δεν είναι πολλές.

Απέναντί της έχει συμφέρονται δισεκατομμυρίων, που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει τη στρατιωτική του μηχανή στην περιοχή και στην Αθήνα ανησυχούν για πιθανή μεταφορά της τουρκικής έντασης στο Αιγαίο!...


Οι έρευνες έχει καθοριστεί να αρχίσουν στις 21 Σεπτεμβρίου. Στην Τουρκία, αυτή η προοπτική αποτελεί καθημερινό εφιάλτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του, από τη μία δεν προλαβαίνουν να μετρούν φέρετρα με στρατιώτες που πέφτουν νεκροί από επιθέσεις Κούρδων, και από την άλλη, ψάχνουν να βρουν εμπειρογνώμονες για να ηγηθούν των επιχειρήσεων και δεν βρίσκουν, καθώς η πλειονότητα των ανώτερων αξιωματικών του στρατού είναι… στη φυλακή!

Το ενδεχόμενο, πάντως, να προκαλέσει η Τουρκία ένταση στο Αιγαίο θεωρείται από το ελληνικό Πεντάγωνο ως «σοβαρό». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Real News, ο Ερντογάν πάλεψε πολύ με το θέμα των ΑΟΖ και προσπάθησε να… σβήσει από το χάρτη το Καστελλόριζο για να καθορίσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ωστόσο, δεν είχε υπολογίσει στην ανατροπή του Μουμπάρακ.

Η Τουρκία ενοχλείται από το Καστελλόριζο επειδή η υφαλοκρηπίδα του εφάπτεται με αυτή της Κύπρου, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο χώρος οικονομικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Άγκυρα δεν τα χρησιμοποίησε όλα αυτά στις συμφωνίες που έκανε στη Μαύρη Θάλασσα.

Τώρα, ο εκνευρισμός της Τουρκίας φάνηκε και από το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να παρέμβει και να ζητήσει από την αμερικανική εταιρία εξόρυξης να μην προχωρήσει στις εργασίες στην Κύπρο. Επιπλέον έβαλαν τους Τουρκοκύπριους να ανακοινώσουν ότι θα κάνουν και αυτοί έρευνες στην περιοχή.

Οι αναλύσεις ανανεώνονται και όλοι συμφωνούν ότι η Τουρκία ι προχωρήσει σε μία σειρά προκλητικών ενεργειών, που θα έχουν ως στόχο περισσότερο την εσωτερική κοινή γνώμη, παρά την ουσιαστική ανατροπή των δεδομένων στην ΝΑ Μεσόγειο.

Στην Αθήνα πάντως, κυριαρχεί η λογική ότι όλες οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία.