> Voliotaki: Απειλές Τουρκίας κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Απειλές Τουρκίας κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης

Απειλές πως η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο δεύτερο μισό του 2012, εξαπέλυσε ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ως συνομιλητή την Κυπριακή προεδρία.

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε έκανε λόγο για εμπόδια στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ως πρώτο το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί λύση στο Κυπριακό αλλά και το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συσχετίζει μονομερώς το Κυπριακό πρόβλημα ως πολιτική παράμετρο, με ορισμένα κεφάλαια. Το δεύτερο εμπόδιο, κατά τον Τούρκο Υπουργό, είναι η στάση ορισμένων χωρών με πρώτη τη Γαλλία....

Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι «από τη μια υπάρχει η τουρκική πλευρά που συνεχώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κι από την άλλη η ελληνική πλευρά η οποία χρονοτριβεί και προσπαθεί να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρόπο που θα εκπροσωπεί ολόκληρο το Νησί. Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό και να αναλάβει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το νέο Κυπριακό κράτος που θα διαμορφωθεί μετά την ειρήνευση, η Κύπρος η οποία θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους. Εάν συμβεί αυτό, αφενός θα έχει βρεθεί λύση και αφετέρου το νέο Κυπριακό κράτος το οποίο θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους θα προσφέρει δυνατότητα μεγάλου άλματος στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ενώ θα έχει γίνει πραγματικότητα το στρατηγικό όραμα που αναπτύσσει η ΕΕ με την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, «εάν δεν συμβεί αυτό, εάν δηλαδή η ελληνοκυπριακή πλευρά καθυστερώντας τις συνομιλίες αναλάβει μονομερώς την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, αυτό θα σημαίνει αδιέξοδο στο Κυπριακό, αλλά και ως προς της σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, θα σημαίνει μία κατάσταση που θα ξεπερνά τα όρια του αδιεξόδου και θα αγγίζει αυτά του παγώματος».

Ο τούρκος υπουργός είπε ότι "δεν νομίζουμε ότι μπορούν να συνεχιστούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και την ΕΕ, εάν αναλάβει την προεδρία η Νότια Κύπρος,(οπως ανέφερε την Κυπριακή Δημοκρατία) δίχως να έχει βρεθεί λύση. Δηλαδή δεν τίθεται θέμα να έχουμε εμείς ως συνομιλητή την προεδρία της Νότιας Κύπρου".

Ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέφαν Φούλε δήλωσε πως στόχος είναι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, μέχρι το τέλος του έτους και τόνισε πως επιθυμία του είναι να υπάρξει η ενωμένη Κύπρος, πριν από την κυπριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012.