Τότε, εκείνες τις ώρες, τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης ήταν έτοιμα να «κατασπαράξουν» τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τα περισσότερα στελέχη του κόμματος είτε ήταν μουδιασμένα, είτε είχαν ήδη επιλέξει το στρατόπεδο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν εξαφανιστεί. Κατεβαίνοντας από το γραφείο του ο Γιώργος Παπανδρέου για να πάει στο Καστρί είχε μαζί του μόνο έναν άνθρωπο: τον Γιάννη Ραγκούση....
Πριν και μετά το κρίσιμο φθινόπωρο του 2007 ο κ. Ραγκούσης ήταν πάντα η σκιά και η ηχώ του κ. Παπανδρέου. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε στο υπουργείο Εσωτερικών συγκρούστηκε με κοινωνικές ομάδες, με κομματικά στελέχη και πολιτικές παρατάξεις προκειμένου να προωθήσει βασικές αρχές του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν αυτές δεν θα δικαιώνονταν από την δικαιοσύνη αργότερα.
Πολλοί σήμερα αναρωτιούνται γιατί ο Γιάννης Ραγκούσης επέλεξε τη σύγκρουση με ταξιτζήδες και Δημήτρη Ρέππα. Όπως όλα έδειξαν την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ραγκούσης είχε από την αρχή πάρει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για ποιο λόγο επέλεξε ο πρωθυπουργός αυτή την οδό καλοκαιριάτικα.
Μια πρώτη άποψη είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε σε αυτήν την τακτική γιατί απλά ήθελε να τηρηθεί απαρέγκλιτα το Μνημόνιο, το οποίο προβλέπει απελευθέρωση επαγγελμάτων.
Άλλη άποψη λέει πως ήθελε εν όψει της Συνόδου Κορυφής να περάσει το μήνυμα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες πως συγκρούεται με συστημικά συμφέροντα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Σε μια συζήτηση για τα δεδομένα που έχουν προκύψει μπορεί να ακουστούν πολλά. Πάντως στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν στις κατ’ ιδίας συζητήσεις να υποστηρίζουν μέχρι τέλους τον υπουργό Υποδομών.
Στο ΚΤΕ για το θέμα που έρχεται αυτήν την εβδομάδα μπορεί βέβαια να ακουστούν πολλά. Ίσως μάλιστα ο Γιάννης Ραγκούσης να βάλει νερό στο κρασί του. Πάντως παρά τις αντιθέτου φήμες η επικοινωνία του υπουργού Υποδομών με τον πρωθυπουργό παραμένει ανοιχτή, παρά για την περί του αντιθέτου φημολογία.