> Voliotaki: Τι θα συζητήσει η Χίλαρι με τον Πρωθυπουργό

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Τι θα συζητήσει η Χίλαρι με τον Πρωθυπουργό

Η Αμερικανίδα υπουργός Eξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, θα έχει μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και ιδιαίτερες συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.
Το ότι θα δει μόνο του τον κ. Βενιζέλο είναι τυχαίο; ‘Η μήπως τον θεωρεί τη διάδοχη κατάσταση;

Στην ατζέντα των θεμάτων, εκτός από το κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους Αμερικανούς είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας....

Άλλωστε η θετική στάση τους απέναντι στη χώρα μας είναι ξεκάθαρη και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα το αποδεικνύουν περίτρανα.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι ΗΠΑ κατέχουν σημαντική θέση στη μετοχική σύνθεση του ΔΝΤ.
Μαθαίνουμε ότι ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει βοήθεια, ώστε οι Αμερικανοί να παροτρύνουν τους ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν γρήγορες αποφάσεις προτού οι αγορές συνθλίψουν τις χώρες της ευρωζώνης και το ευρώ.

Η κυρία Κλίντον για μια ακόμη φορά θα ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που έλαβε προκειμένου να σταματήσει το στολίσκο της Γάζας και θα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον άξονα Ελλάδα- Κύπρος – Ισραήλ.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωατλαντική ένωση, αλλά η ελληνική πλευρά θα μιλήσει για την αδιαλλαξία του Γκρουέφσκι που έχει οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε τέλμα.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο Κυπριακό, για το οποίο οι Αμερικανοί επιθυμούν να υπάρξει λύση για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί τους πιέζει το ελληνοκυπριακό λόμπι των ΗΠΑ και τον ερχόμενο χρόνο έχουν εκλογές.
Και δεύτερον γιατί οι σχέσεις τους με τη Τουρκία διέρχονται κρίση.

Αντιθέτως, η κυπριακή κυβέρνηση έχει πολύ καλή σχέση με τους Ισραηλινούς και προσπαθούν από κοινού την άντληση των υδρογονανθράκων, ενώ είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν οποιαδήποτε επιβολή προέλθει εκ μέρους της Άγκυρας.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα συζητήσουν και για την άντληση των ελληνικών υδρογονανθράκων όπου η κυρία Κλίντον θα τους δώσει την κατάλληλη “συνταγή εξόρυξης” ώστε να πετύχουν πραγματικά.

Δηλαδή δεν θα επιθυμούσε να μην συμμετέχουν εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων στις εργασίες εξόρυξης.

Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν περάσει σε πολύ καλό επίπεδο γιατί οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα ανάχωμα του Ισλαμισμού και της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Γι' αυτό επιβάλλεται να τη στηρίξουν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφεί «Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και βυζαντινού εκκλησιαστικού εθνολογικού υλικού μέχρι και τον 15ο αι. μ.Χ.», το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας αρχαιοτήτων.