> Voliotaki: «Ας έλθουν να με διώξουν»

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Ας έλθουν να με διώξουν»

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη της πλατείας Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος αναχώρησε από την Αθήνα με προορισμό την κεντρική πλατεία της πόλης.

«Θα καθίσει σε μία καρέκλα στο κέντρο της πλατείας σήμερα το απόγευμα» δήλωσαν χαρακτηριστικά γνωστοί και φίλοι του, αλλά και παλιοί συναγωνιστές του από τη Θεσσαλονίκη....


Την ίδια ώρα, η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι πώς τελικά θα πραγματοποιηθεί χωρίς περαιτέρω εντάσεις η συγκέντρωση της Πέμπτης με κεντρικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κατά τους συνεργάτες του θα μπορούσε να διαχειριστεί με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο το ζήτημα που ανέκυψε, τελικά αντελήφθη πως ήταν πολιτικό ατόπημα, και μάλιστα με συνέπειες, η άρνησή του να παραχωρήσει την κεντρική πλατεία της πόλης για την πραγματοποίηση αυτής της συγκέντρωσης.

«Όταν πρόκειται για ένα μέγεθος σαν αυτό του Μίκη... δεν μηρυκάζει κανείς επιχειρήματα β’ κατηγορίας και δεν επικαλείται λόγους τυπικούς, όταν η κοινωνία βράζει» δηλώνουν γνωστοί πολιτικοί παράγοντες της πόλης, όλων των κομμάτων και αποχρώσεων. Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε πως «το πολύ πολύ να κόψω μία τυπική κλήση στους διοργανωτές της συγκέντρωσης για παράνομη χρήση δημοτικού χώρου». Προφανώς, με άκομψο και πάλι τρόπο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέδειξε πως υποχωρεί και μάλιστα ατάκτως, επιχειρώντας να διασώσει κάποια προσχήματα, δηλώνοντας: «Τον Μίκη Θεοδωράκη τον σέβομαι… τον τσαμπουκά δεν καταλαβαίνω».

Ο ίδιος ο Μίκης φέρεται από το περιβάλλον του αποφασισμένος να τοποθετήσει ένα κάθισμα στο κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους το απόγευμα της Τετάρτης και να καθίσει, με στόχο να καταδείξει πως το κέντρο της Θεσσαλονίκης ανήκει στους πολίτες της. Άλλωστε, ο κ. Θεοδωράκης ήδη στη δημόσια δήλωσή του αναφέρθηκε στο παρελθόν κατά το οποίο η Θεσσαλονίκη κυρίως βρισκόταν στα χέρια του παρακράτους επί «Βασιλευόμενης Δημοκρατίας», δηλαδή αμέσως μετά τον Εμφύλιο αλλά και κατά τη δεκαετία του '60 όπου οι παρακρατικοί δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων της προοδευτικής παράταξης στην πόλη. Ο Μίκης, προφανώς, ήθελε να ανασύρει συλλογικές μνήμες από την δράση του παρακράτους στη συμπρωτεύουσα.