> Voliotaki: Τι έγραψε ο διεθνής τύπος για την μυστική συνάντηση

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Τι έγραψε ο διεθνής τύπος για την μυστική συνάντηση

Ιδιαίτερη αναφορά στη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου κάνει ο διεθνής Τύπος, συνδέοντας το ραντεβού των ισχυρών της ευρωζώνης με το δημοσίευμα του Spiegel για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Το γερμανικό Spiegel ωστόσο εμμένει. Σε δεύτερο σημοσίευμα -τη νύχτα της Παρασκευής- αναφέρεται: «Κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα συγκλονίζει την ευρωζώνη» και υπότιτλο «Ανησυχία για το ευρώ:...


Σε μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο διεξάγονται -σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel-Online- διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Οι χρηματαγορές αντέδρασαν νευρικά. Θα αποχαιρετίσει η Αθήνα την ευρωζώνη;»,

«Οι φόβοι για το ευρώ φέρνουν προκαλούν μυστικές επαφές. Ο σκληρός πυρήνας του ευρώ συναντάται για να συζητήσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, αλλά και τα προβλήματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας» γράφει ο βρετανικός Guardian.

Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν είχαν ενημερωθεί για τη συνάντηση, ενώ αργά το βράδυ της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Έλληνα υπουργού.

Ο Βloomberg θεωρεί πλέον δεδομένη την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης βλέπουν περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, αποκλείοντας την έξοδο από το ευρώ» σημειώνει.

«Η ΕΕ αναλύει την κρίση χρέους στην Ελλάδα σε έκτακτη συνάντηση» γράφει η ισπανική El Pais.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη εφημερίδα αποφεύγει να χαρακτηρίσει τη συνάντηση μυστική, λέγοντας ότι πρόκειται για ραντεβού «ρουτίνας» σε έκτακτες συνθήκες.

Σε αυτές τις συναντήσεις λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος του eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο επίτροπος Όλι Ρεν και οι υπουργοί Οικονομικών χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

«H ευρωζώνη απορρίπτει την ιδέα εξόδου της Ελλάδας» γράφει η γαλλική Liberation, κάνοντας αναφορά στην έκτακτη συνάντηση του Λουξεμβούργου.

Από την πλευρά της η Le Monde γράφει ότι τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση ήταν το χρέος της Ελλάδας, η κατάσταση στην Πορτογαλία, αλλά και το θέμα της διαδοχής στην ηγεσία της ΕΚΤ.

H γερμανική Die Welt γράφει ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν πολλά θέματα, όχι όμως και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι Financial Times Deutschland-Online: γράφουν: «Η Ευρώπη αγωνίζεται ξανά κατά του πανικού της κρατικής χρεοκοπίας. Έρχεται περικοπή του χρέους της Ελλάδας; Ένα δημοσίευμα του SPIEGEL για μια ακόμη πιο ριζοσπαστική λύση προκαλεί ταραχή. Η πληττόμενη δημοσιονομικά χώρα σκέπτεται δήθεν την επιστροφή στο παλιό εθνικό νόμισμα. Η Αθήνα, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες διαψεύδουν.

 Το ευρώ χάνει σε αξία.»