> Voliotaki: Ξεκινούν τα λουκέτα στην Παιδεία

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ξεκινούν τα λουκέτα στην Παιδεία

Μπροστά σε λιγότερα τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα βρεθούν φέτος, σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι της Γ' Λυκείου μόλις κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ερευνούν το ενδεχόμενο να βάλουν ψαλίδι από φέτος σε τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού που ήδη γίνεται για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, η οποία προβλέπει συγχωνεύσεις, καταργήσεις και αλλαγή επιστημονικού περιεχομένου τμημάτων, σχολών, ακόμη και ολόκληρων Ιδρυμάτων....


Τμήματα γαλλικής και ιταλικής φιλολογίας των πανεπιστημίων, αλλά και διάφορα τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων των ΤΕΙ που ήδη από πέρυσι βρίσκονταν στα αζήτητα από πέρυσι, βρίσκονται φέτος στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας, ενώ εξετάζεται η κατάργησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους".

Παράγοντες του υπουργείου, επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να εισάγονται πλέον νέοι φοιτητές σε τμήματα που δεν έχουν ζήτηση, αλλά και καμία ανταπόκριση στη σημερινή αγορά εργασίας και μάλιστα όταν δέχονται φοιτητές οι οποίοι ποτέ δεν αποφοιτούν, καθώς ενδιάμεσα τα εγκαταλείπουν βλέποντας μπροστά τους ένα ζοφερό μέλλον.

Για παράδειγμα, το 2008 τμήματα όπως αυτά της Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας, Ιχθυοκομίας Ηπείρου, Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου κ.ά. δεν δέχτηκαν ούτε έναν νέο σπουδαστή.

Πέρυσι, παρά το γεγονός ότι καταργήθηκε η βάση του δέκα, 26 τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων και 3 πανεπιστημιακά δεν κατάφεραν να καλύψουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ οι βάσεις εισαγωγής κυμάνθηκαν από 975 μόρια έως 8.785.

Τα τμήματα τα οποία δεν συμπλήρωσαν όλες τις θέσεις αφορούν ΤΕΙ της περιφέρειας, όπως Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυοκομίας Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης κ.ά.

Ωστόσο, στον πίνακα περιλαμβάνονται και τρία τμήματα των ΑΕΙ: Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, όπου καλύφθηκαν οι μισές θέσεις, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Οι σχολές στα αζήτητα που κινδυνεύουν με λουκέτο

ΤΕΙ:
Τουριστικών επαγγελμάτων Ρόδου, Αγ. Νικολάου Κρήτης

Τουριστικών επιχειρήσεων Ηπείρου, Λάρισας, Πάτρας, Κρήτης, Πειραιά

Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Ηπείρου,Καλαμάτας

Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων Λάρισας, Πάτρας

Βιλο. Θερμ. Καλ. Ανθοκομίας Καλαμάτας, Μεσολογγίου

Ζωικής Παραγωγής Ηπείρου, Μακεδονίας

Τεχν. Βιολογικής Γεωργίας Ιονίων Νήσων

ΑΕΙ:

Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης

Ιταλικής Φιλολογίας Αθήνας, Θεσσαλονίκης