> Voliotaki: Σε γερές βάσεις οι στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Σε γερές βάσεις οι στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΕΪΤΣ - ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί, ότι οι στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις θα τεθούν σε γερές βάσεις.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στην Κίνα, θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο, σε μια προσπάθεια των δύο χωρών να αμβλύνουν τις διαφορές τους σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου στρατιωτικού ανταγωνισμού.

«Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη του προέδρου Χου Τζιντάο την επόμενη εβδομάδα θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις», είπε μεταξύ άλλων ο Γκέιτς, αναφερόμενος στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κινέζος πρόεδρος στις ΗΠΑ από τις 18 έως τις 21 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ρόμπερτ Γκέιτς «μαρτυρά τη μεγάλη σημασία που η κινεζική πλευρά αποδίδει στις σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο δυνάμεις»..

Η Κίνα ματαίωσε τον περασμένο χρόνο την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρόμπερτ Γκέιτς στο Πεκίνο, αφού διέκοψε αιφνιδιαστικά τις στρατιωτικές επαφές με τις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον της εξοπλιστικής συμφωνίας ύψους άνω των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊβάν.

Οι επαφές επανελήφθησαν τον Δεκέμβριο, με την ευκαιρία επίσκεψης στρατιωτικής αντιπροσωπείας της Κίνας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι συνομιλίες του αμερικανού υπουργού Άμυνας στο Πεκίνο δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα.