> Voliotaki: ΣYNEXIZETAI το ΠΑΖΑΡΙ με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ...

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΣYNEXIZETAI το ΠΑΖΑΡΙ με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ...

... για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη.
Τι παίζει με τις 120 δόσεις...
Έτοιμοι προς αναχώρηση οι εκπρόσωποι των θεσμών την Παρασκευή μετά την πρωϊνή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών με το οικονομικό επιτελείο. 
Η επικοινωνία και η αλληλογραφία αναμένεται να συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που οι θεσμοί πρόκειται να συντάξουν την έκθεσή τους για την μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.



Ως υπ’ αριθμόν ένα ανοικτό ζήτημα παραμένει η αντιακτάσταση του νόμου Κατσέλη, καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ούτε χθες το βράδυ υπήρξε συμφωνία. 

Οι θεσμοί περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία από την κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την μείωση των ορίων (προστασίας).

«Πρόκειται για λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο», ανέφερε πηγή αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης των δύο πλευρών. 

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμα ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων προς προς εφορία δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, αλλά στην παρούσα φάση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τις επόμενες μέρες. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένει τα συνολικά στοιχεία για το ύψος των οφειλών του 2018 πριν προχωρήσει στη νέα ρύθμιση.

Τέλος από το ΥΠΟΙΚ εμφανίζονται καθησυχαστικοί από επικείμενες δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά μισθών και δώρων . 

Όπως είπαν, δεν ξέρουμε πόσο είναι το κόστος, εξαρτάται από την κάθε απόφαση, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν είναι κάτι που θα ανακύψει τους επόμενους μήνες, είναι κάτι που θα τραβήξει για πάρα πολλά χρόνια.

Είπαν δε, ότι ανάλογα με τις αποφάσεις, θα υπάρξει, ενδεχομένως, διαφορετική αντιμετώπιση, σε συνάρτηση με το εάν πρόκειται για εφάπαξ ή μόνιμες επιβαρύνσεις για μικρά ή μεγάλα ποσά. 

Για τις 120 δόσεις

Μετά την ολοκλήρωση της τελικής σύσκεψης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι δεν παρουσιάστηκε στους θεσμούς πρόταση της κυβέρνησης για ρύθμιση χρεών προς την εφορία με 120 δόσεις. 

Ανέφερε όμως ότι υπάρχει πρόοδος - αλλά όχι συμφωνία - στις συζητήσεις για τις 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και για το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα ισχύσει μετά το τέλος του Νόμου Κατσέλη.

«Πρόκειται για λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο», υποστήριξε ο αξιωματούχος και εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα λάβει κανονικά τον Μάρτιο τη δόση ελάφρυνσης του χρέους των 700-750 εκατ. ευρώ από το eurogroup και τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι θεσμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το ρίσκο και για το κόστος των δικαστικών αποφάσεων και πως αυτό θα καλυφθεί. 

Απέφυγε πάντως να πει εάν θα χρειαστεί να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να να αντισταθμιστεί το κόστος αυτό. 

Επιβεβαίωσε επίσης ότι στο θέμα του κατώτατου μισθού εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί οι θεσμοί, αλλά τόνισε ότι η δικαιοδοσία βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση.