> Voliotaki: Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ των ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ από του ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ των ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ από του ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ


·        της Νατάσας Οικονόμου

Αναστάτωση προκάλεσε, στην τοπική κοινωνία, η αναζωπύρωση, με βάση κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες μέρες, της προοπτικής μεταφοράς της δύναμης των Πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα.

Απολύτως εύλογη η ανησυχία, καθώς το ενδεχόμενο αυτό θα προκαλέσει αναμφίβολα οικονομικό πλήγμα, στη Ν. Ιωνία και ευρύτερα στην πόλη. Οι στρατιωτικές μονάδες, άλλωστε, όπως και οι πανεπιστημιακές σχολές, αποτελούν και μία οικονομική ένεση για τις κοινωνίες της περιφέρειας, πόσο μάλλον που διανύουμε μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης και η περιοχή μας έχει χτυπηθεί από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.


Η μεταφορά των Πεζοναυτών θα αποτελέσει διπλό πλήγμα για την περιοχή μας: και γιατί θα χαθεί ένας σημαντικός οικονομικός πόρος, αλλά και γιατί θα μας μείνει το στρατόπεδο, στο κέντρο της Ν. Ιωνίας, που, εκ των πραγμάτων, βάζει φρένο στην πολεοδομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Εξάλλου, εδώ και δεκαετίες, από τα βασικά ζητήματα που απασχολούσαν τον πρώην Δήμο Ν. Ιωνίας ήταν η απομάκρυνση του στρατοπέδου, του κοιμητηρίου των Ταξιαρχών και της ΔΕΗ.

Όμως, το θέμα του στρατοπέδου είναι ιδιαίτερο, αφού άπτεται της οργάνωσης και του επιχειρησιακού σχεδιασμού των ενόπλων δυνάμεων. Τα επιχειρήματά μας θα πρέπει να συνεκτιμούν και αυτή τη διάσταση, για να είναι πειστικά. Ο Δήμος δεν είδαμε να αναλαμβάνει -και ούτε περιμένουμε- καμία πρωτοβουλία. Οφείλει, επομένως, άμεσα η πολιτεία να ενημερώσει υπεύθυνα την τοπική κοινωνία για τον σχεδιασμό της, αναφορικά με το στρατόπεδο. Θα μετακινηθεί η δύναμη; Πότε; Πού θα μεταφερθεί; 

Γιατί έχουν ακουστεί διάφορες περιοχές. Και για ποιους λόγους; Δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να γίνει σε καμία περίπτωση ανεκτή η μεταφορά, προκειμένου να στηριχτεί κοινωνικά και οικονομικά μία άλλη περιοχή – γιατί και αυτό έχει ακουστεί. Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας; Θα υπάρξει αναβάθμιση άλλων στρατιωτικών μονάδων; Θα καταργηθεί το στρατόπεδο; Θα απελευθερωθεί ο χώρος ή τμήμα του και θα δοθεί στην πόλη; Αναγκαίες οι απαντήσεις, για να δει και η πόλη τι μπορεί να προωθήσει για την ανάπτυξή της.

Γιατί η πόλη έχει μπούσουλα για την ανάπτυξη της περιοχής. Η προοπτική απομάκρυνσης του στρατοπέδου έχει ψηφιστεί στο ΓΠΣ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, το οποίο είναι πλέον νόμος του κράτους. Στο σχετικό ΦΕΚ (τεύχος Α.Α.Π., αρ. φύλλου 237/04.11.2016), στη σελ. 2579, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, για τη Ν. Ιωνία: «η αξιοποίηση τμήματος του υφιστάμενου στρατοπέδου ως Διοικητικού - Εμπορικού Κέντρου με πρόσθετες επιτρεπόμενες χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ το υπόλοιπο (και σαφώς μεγαλύτερο) τμήμα χαρακτηρίζεται ως χώρος αστικού πρασίνου 

Οι λειτουργίες αυτές ολοκληρώνουν τις σημαντικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις που υφίστανται στην Ν. Ιωνία: το υφιστάμενο Δημοτικό Πολιτιστικό Πάρκο, το νεκροταφείο (που θα αποτελέσει μελλοντικό χώρο πρασίνου) και βορειότερα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται το Πανθεσσαλικό Στάδιο και Αθλητικό Κέντρο. Προκύπτει έτσι μια συγκέντρωση ιδιαίτερα σημαντικών κεντρικών και κοινωφελών λειτουργιών στην ‘καρδιά’ της Ν. Ιωνίας, με υπερτοπική εμβέλεια για το σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και ευρύτερα. Παράλληλα, ενισχύονται τα χαρακτηριστικά της ‘συνεκτικής πόλης’, που έχει τεθεί ως βασικός στόχος της μελέτης ΓΠΣ από τον υπερκείμενο σχεδιασμό…».

Στην παρούσα συγκυρία, λοιπόν, δεν αρκούν οι φωνές και οι διαμαρτυρίες για την ενδεχόμενη οικονομική υποβάθμιση από τη μεταφορά των Πεζοναυτών. Πρέπει ταυτόχρονα να ζητηθεί από την πολιτεία να ανοίξει τα χαρτιά της, για να μπορέσουν και οι τοπικοί φορείς να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό τους για την πρόκληση που θα αποτελέσει η αξιοποίηση της περιοχής.

·        Η Νατάσα Οικονόμου είναι δημοτική σύμβουλος Βόλου – επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά»