«Ρωτήστε τους Έλληνες, όπως τους Γάλλους αυτές τις μέρες (σ.σ ‘’κίτρινα γιλέκα’’), ή τους Ιταλούς και τους Ισπανούς ανέργους σε τι μετατράπηκε το ευρωπαϊκό όνειρο» είπε ο Ματέο Σαλβίνι σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA.
Μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο της Λέγκας ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών μίλησε για «το όμορφο όνειρο της Ευρώπης» το οποίο για τους λαούς έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.
Ανέδειξε το διακύβευμα των ευρωεκλογών του 2019 καθώς το αποτέλεσμά τους μπορεί να αλλάξει εκ των έσω και εκ βάθρων
την ΕΕ, η οποία ελέγχεται αυτή την στιγμή από γραφειοκράτες που δεν λογοδοτούν στους λαούς της Ευρώπης και κατευθύνουν τα υπάρχοντα πολιτικά συστήματα
Στόχος μας, υποστήριξε, είναι η αλλαγή «από τα μέσα» η αποκατάσταση του αίματος στις φλέβες μιας Ευρώπης που έχει γίνει σκληρωτική, την οποία επί δεκαετίες έχουν διαχειριστεί οι ίδιοι κομματικοί σχηματισμοί και τα ίδια πρόσωπα.
Όπως υποστήριξε ο Σαλβίνι, «στόχος μας είναι να εισέλθουμε σε αυτά τα θεσμικά όργανα για να δώσουμε νέα ζωή σε ένα όνειρο, το «Ευρωπαϊκό πρότζεκτ»».
Το δεξιό κόμμα του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών έχει συμμαχήσει με άλλες ευρωσκεπτικιστικές και πατριωτικές δυνάμεις όπως το κόμμα της Μαρίν Λεπέν Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) ή το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Β.Ορμπάν
Την υποστήριξή τους στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για συμβιβαστική λύση με την ΕΕ στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού εξέφρασαν με κοινό ανακοινωθέν τους οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.
Προσφέρουν στις Βρυξέλλες την λύση ελλείμματος της τάξεως του 2,1 με 2,0 % ενώ η ΕΕ ζητούσε να πέσει στο 0,8%. Καθόλου άσχημα για στρατηγικός ελιγμός. Δίνουν λίγα (από 2,4% που ζητούσαν στην αρχή) και παίρνουν πολλά.
Ήδη οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν πως αποδέχονται αυτόν τον συμβιβασμό διότι η ίδια η ευρωζώνη θα ετίθετο σε απειλή.
Η Ιταλία ναι μεν δεν θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές αλλά αποτελεί το 11% της ευρωζώνης και αν τραβούσε το «σχοινί» θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές στην ΕΕ και σε μια περίοδο που μια άλλη μεγάλη χώρα όπως η Βρετανία έχει επισήμως ορίσει ημερομηνία αποχώρησής της.