> Voliotaki: ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ τα ΨΕΜΜΑΤΑ! ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ το ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ. ΣΑΡΩΝΟΥΝ την ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ U-2 την ΩΡΑ που το ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ ΣΑΛΠΑΡΕΙ για ΚΥΠΡΟ [ΧΑΡΤΗΣ]

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ τα ΨΕΜΜΑΤΑ! ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ το ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ. ΣΑΡΩΝΟΥΝ την ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ U-2 την ΩΡΑ που το ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ ΣΑΛΠΑΡΕΙ για ΚΥΠΡΟ [ΧΑΡΤΗΣ]

Σε περίπου 5 ώρες θα βρίσκεται στη Λεμεσσό το πλοίο – γεωτρύπανο «Stena IceMax», το οποίο θα διενεργήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil. 
Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία από το findship.co, το πλοίο έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι του και βρίσκεται ανοικτά της Αιγύπτου.
stena1
Το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και την NAVTEX των Κυπριακών Αρχών που αφορά τον στόχο «Δελφίνο” στο τεμάχιο 10, με ισχύ μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την οδηγία, δημιουργείται ζώνη ασφαλείας ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το «Stena IceMax”, η παραβίαση της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Την ίδια ώρα, η στρατιωτική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Όπως αναφέρει το sigmalive.com η γεώτρηση θα καταδείξει το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος, θα καθορίσει εν πολλοίς τις γεωστρατηγικές συμμαχίες, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Η ευθυγράμμιση των συμφερόντων Κύπρου – ΗΠΑ – Ισραήλ – Ελλάδας – Αιγύπτου καθίσταται πρόβλημα για την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να επιβάλει κυριαρχία και στη θάλασσα.
Παράμετρος που δεν μένει απαρατήρητη από τους Αμερικανούς, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, αξιοποιούν το Ακρωτήρι για τα κατασκοπευτικά τους αεροσκάφη U-2.
Πυκνή κίνηση πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο
Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πυκνή είναι, πάντως, η κίνηση πολεμικών σκαφών.
Οι Αμερικανοί, πέραν από τον στόλο που «εδρεύει» μονίμως, υπάρχει ανοικτά της Κύπρου μια φρεγάτα.
Υπάρχει, επίσης, ελληνική παρουσία (μεταξύ άλλων παρακολουθείται το «Μπαρμπαρός», που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Κρήτης), γαλλική, ρωσική και μια σειρά άλλων χωρών που μετέχουν στην UNFIL( Γερμανία, Ιταλία κ.λπ).
Η κίνηση αυτή συνήθης μεν, έχει και παρουσίες που συνδέονται και με τα όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες σε σχέση με τις εξελίξεις στα ενεργειακά.