> Voliotaki: Η EΠΕΤΕΙΟΣ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Η EΠΕΤΕΙΟΣ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Διονύσης Σταμάτης

Για μια ακόμη χρονιά γιορτάζει ο λαός μας την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν την τιμητική τους.

Ακούστηκε ότι κάποιοι σχολάρχες ιδιωτικών σχολείων δεν θα γιορτάσουν εφέτος.

Εντάξει, άμα έχεις λεφτά το Πολυτεχνείο θα γιορτάσεις;

Η γνώμη μας είναι ΝΑΙ να γιορτάσει το σχολείο διότι ότι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν τις έννοιες της διαμαρτυρίας, των αγώνων, της δημοκρατίας και ελευθερίας.

Το νεανικό μυαλό δεν είναι κάδος για να πετάς μέσα τους δικούς φόβους κι αδιέξοδα.

…Τότε εκείνο τον καιρό της πολιορκίας του Πολυτεχνείου από το τανκ και τις αστυνομικές δυνάμεις της χούντας ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου από τον Καναδά έστελνε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τους συνταγματάρχες αλλά και προς τους Αμερικανούς πάτρωνες τους.

Αργότερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον όταν ήρθε επίσκεψη στη χώρα μας ζήτησε συγνώμη για το Αμερικανοκίνητο πραξικόπημα που έπραξαν ανθέλληνες στρατιωτικοί καραβανάδες που αμαύρωσαν με την επαίσχυντη πράξη τους τον Ελληνικό στρατό.

Ο Αντρέας παρότρυνε με επιστολή του και προς τον από παλιά αυτοεξόριστο στο Παρίσι κ. Τριανταφυλλίδη ή Κωνσταντίνο Καραμανλή να στείλει και αυτός μια νότα διαμαρτυρίας αλλά μάταια.

Ο «εθνάρχης» δε το έκανε ποτέ γιατί το παιχνίδι ήταν άριστα στημένο από τον γεφυροποιό κ. Αβέρωφ για να ξανάρθει ως σωτήρας της Ελλάδας «φέροντας» μαζί του τη δημοκρατία και πολλοί δημοκράτες τον περίμεναν με αγωνία στο αεροδρόμιο με πολλούς εξόριστους που είχαν απελευθερωθεί από το καθεστώς τότε.

Αυτοί οι εξόριστοι κατέλαβαν και δημόσια αξιώματα αργότερα (Είναι ωραίο να ζεις στο Παρίσι και να πίνεις τα κρασιά σου-Μερλό και Καμπερνέ Σαβινιόν- και μια μέρα να σου πουν, έλα , έλα να ξανακυβερνήσεις, πολλά κρίματα σου ξεχάστηκαν , δεν πειράζει, η νέα τάξη πραγμάτων σε περιμένει να βγείς πάλι μπροστά.

Και μη ξεχνάς κι άλλοι από μωρά ακόμη ήταν ‘εξορία’ σε μεγάλα σπίτια στο Παρίσι έτσι για να μπορούν να απλώσουν με άνεση λίγο τα πόδια τους κι αν κάποιοι δεν σε θέλουν θα βγούν κάποιοι άλλοι και θα φωνάζουν Καραμανλής ή τανκς και τότε όλοι θα σε ζητήσουν να γίνεις άρχοντας).

Τελικά η δημοκρατία επέστρεψε δειλά δειλά στη χώρα μας και σήμερα απολαμβάνουμε τους καρπούς της έστω κι αν υπάρχουν και πολλά ξινά σταφύλια στο αμπέλι της