> Voliotaki: «ΦΡΕΝΟ» στην ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ...

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

«ΦΡΕΝΟ» στην ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ...

Η μέθοδος που θα αξιοποιηθούν τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο, Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφήνα) μέσω υπο-παραχωρήσεων λιμενικών δραστηριοτήτων και όχι πώλησης μετοχών, γίνεται πλέον γνωστή με λεπτομέρειες, καθώς χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης που συνήφθησαν μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις».
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι.



Στο εισαγωγικό σημείωμα ο υπουργός Ναυτιλίας καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν στη διαβούλευση καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο, όπως σημειώνει, αποτελεί προϊόν συνεργασίας του υπουργείου Ναυτιλίας με το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, όπως υποστηρίζει, συμβάλλει με την πλέον επωφελή μέθοδο αξιοποίησης στο δημόσιο συμφέρον και στην ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας, αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδυτών με εξειδικευμένη εμπειρία και συνιστά πολιτική επιλογή που συνειδητά εναρμονίζεται με τη μακροχρόνια ευρωπαϊκή πρακτική και εμπειρία στη λιμενική βιομηχανία.

Ενα από τα ενδιαφέροντα σημεία του νομοσχεδίου είναι αυτό που μιλά για «υπο-παραχωρήσεις συγκεκριμένων ή και συνδυασμένων λιμενικών δραστηριοτήτων» καθώς από αυτή την αναφορά γίνεται κατανοητό ότι ο υπο-παραχωρησιούχος δεν θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στο σύνολο των λιμενικών δραστηριοτήτων, αποφεύγοντας έτσι τη δημιουργία μονοπωλίου.

Δεν γίνεται δηλαδή πουθενά λόγος μέσα στο σχέδιο νόμου για master concession (ενιαία παραχώρηση του συνόλου των δραστηριοτήτων του λιμένος), γεγονός που κύκλοι του υπουργείου το χαρακτηρίζουν πολύ θετική εξέλιξη.

Τις διαγωνιστικές διαδικασίες θα τις διεξαγάγει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η σύμβαση υπο-παραχώρησης θα κυρώνεται με νόμο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού προηγουμένως θα έχει υπογραφεί από τον επενδυτή που αναδεικνύεται από τη διαγωνιστική διαδικασία, από το ΤΑΙΠΕΔ και από τον Οργανισμό Λιμένος.

Το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας συμβάλλεται ως εγγυητής για την εκτέλεση των όρων των συμβάσεων υπο-παραχώρησης.

Επίσης προβλέπεται ότι ο υπο-παραχωρησιούχος-επενδυτής θα καταβάλει αντισταθμιστικό τέλος υπέρ του Οργανισμού Λιμένος έως και 5% (μέγιστο ύψος) επί των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεών του.

Το ποσοστό θα είναι διαφορετικό για κάθε λιμάνι και κάθε υπο-παραχώρηση και θα καθορίζεται πριν από την έναρξη οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας.

Θα υπάρχει ωστόσο δυνατότητα υπέρβασης του 5% αν τεκμηριώνεται ότι σε διαφορετική περίπτωση διακυβεύεται η βιωσιμότητα του Οργανισμού Λιμένος. 

Το αντισταθμιστικό τέλος επιβάλλεται ανεξάρτητα από το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα που καταβάλλει στο ΤΑΙΠΕΔ ο υπο-παραχωρησιούχος.

Η τεχνική παρακολούθηση της εκτέλεσης των επενδύσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητο μηχανικό τον οποίο επιλέγει και αμείβει ο υπο-παραχωρησιούχος μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, κατά το πρότυπο που έχει εφαρμοστεί σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, ενώ έχουν ανατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) η εποπτεία και η διασφάλιση της νομιμότητας των σχέσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του εθνικού λιμενικού συστήματος.

Σημαντική είναι επίσης η ρύθμιση η οποία συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου και αφορά τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που μέχρι σήμερα πεδίο δικαιοδοσίας της ήταν τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με έδρα τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με αυτήν, επεκτείνονται οι δραστηριότητές της στο σύνολο της νησιωτικής επικράτειας εκτός της Κρήτης. 

Στόχος της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η αποτελεσματική συμβολή της Γραμματείας στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά...