> Voliotaki: «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ να είναι ''ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ'' οι ΙΕΡΕΙΣ»...

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

«ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ να είναι ''ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ'' οι ΙΕΡΕΙΣ»...

Με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, αναφέρθηκε στο ακανθώδες ζήτημα στη σχέση κράτους και εκκλησίας, ρίχνοντας στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις «με σεβασμό στην Εκκλησία αλλά και σεβασμό στην Δημοκρατία».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε (Στο Κόκκινο 105,5) αναφέρθηκε σε μια σειρά από ανοικτά ζητήματα όπως την μισθοδοσία των ιερέων αλλά και των πολλών διαμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας.



Ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε στη δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που αναγνώστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία σχετικά με τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, τονίζοντας πως «είναι ένα σοβαρό θέμα, που θα πρέπει να προχωρήσουμε, με σεβασμό στην Εκκλησία αλλά και σεβασμό στην Δημοκρατία, το πολίτευμα».

Εκτίμησε ότι ο σαφής διαχωρισμός των ρόλων «θα προστατεύσει την Εκκλησία, θα της δώσει την ευκαιρία να αφιερωθεί απερίσπαστη στο πνευματικό έργο της, που είναι και η καταστατική της διακήρυξη».

Αποζημίωση έναντι διαμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων

«Το ακανθώδες ζήτημα» -για τον κ. Ξυδάκη- στο οποίο «χρειάζεται βοήθεια η Εκκλησία, είναι η μισθοδοσία. Είναι κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ και σε αυτό η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει με μία εφάπαξ αποζημίωση έναντι των πολλών διαμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας, που έχουν καταπατηθεί, απαλλοτριωθεί αναγκαστικά ... θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε ευρωπαϊκά παραδείγματα, π.χ. της Γερμανίας, που στηρίζει και την ρωμαιοκαθολική και την ευαγγελική εκκλησία με μία αποζημίωση έναντι διαμφισβητούμενων περιουσιών» είπε, ενώ θύμισε ότι «στη Γερμανία ισχύει και θρησκευτικός φόρος, όποιος είναι πιστός το δηλώνει στη φορολογική του δήλωση και πληρώνει κάτι για την εκκλησία στην οποία ανήκει».

Σχολιάζοντας το επιχείρημα κάποιων περί επιστροφής της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι υπάρχει και υπήρχε και στο παρελθόν, αλλά «δεν είναι ακριβείς οι εμβαδομετρήσεις, δεν είναι ξεκαθαρισμένοι οι τίτλοι ... γι' αυτό θα μπορούσε η Πολιτεία να δίνει μία ετήσια αποζημίωση έναντι, ώστε να μην εγείρονται αξιώσεις και να διευκολύνεται και η Εκκλησία».

Διάκριση των ρόλων

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να σταματήσουν να είναι «δημόσιοι υπάλληλοι» οι ιερείς, θυμίζοντας ότι «ο νόμος του 1952 προβλέπει 6.000 κληρικούς. Δεν είναι τόσοι, είναι 8.500-9.000 ή και παραπάνω. 

Το βάρος αυτό έτσι κι αλλιώς η Πολιτεία το αναλαμβάνει, θα μπορούσε με άλλο τρόπο, χωρίς να είναι απευθείας, χωρίς να έχουν αυτή την ιδιότητα οι κληρικοί και να έχει και μία αυτοτέλεια. 

Είναι μία σκέψη, για να μπορέσει ομαλά, σταθερά και με αμοιβαιότητα να προχωρήσει αυτή η διάκριση των ρόλων».

«Σήμερα, η Εκκλησία είναι ενθυλακωμένη μέσα στην κρατική δομή, δεν είναι σωστό για πολλούς λόγους, κυρίως για την πνευματική της αυτοτέλεια. 

Μπαίνουν σε πειρασμό διάφοροι ιεράρχες να συμπεριφέρονται ως οιωνεί πολιτικοί άρχοντες, μη εκλεγμένοι αλλά με κάποια εξουσία», υπογράμμισε ο ίδιος...

efsyn.gr