> Voliotaki: ΔΕΙΤΕ με ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ πως θα ΔΙΑΛΥΘΕΙ τις επόμενες ΩΡΕΣ η Ένωση Κεντρώων. ΧΑΝΕΙ ΟΛΑ τα ΠΡΟΝΟΜΙΑ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ο ΒAΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΙΤΕ με ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ πως θα ΔΙΑΛΥΘΕΙ τις επόμενες ΩΡΕΣ η Ένωση Κεντρώων. ΧΑΝΕΙ ΟΛΑ τα ΠΡΟΝΟΜΙΑ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ο ΒAΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ.

Πιο ορατό από ποτέ είναι το φάσμα της πιθανής διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων, έπειτα από τις ραγδαίες σημερινές εξελίξεις με τον βουλευτή Αριστείδη Φωκά να δηλώνει πως θα ανεξαρτητοποιηθεί και τον έτερο βουλευτή Γιάννη Σαρίδη να «προκαλεί» τον Βασίλη Λεβέντη να τον διαγράψει.του Γιώργου Λυκουρέντζου

Μέχρι στιγμής, η Ένωση Κεντρώων αριθμεί έξι βουλευτές και συγκεκριμένα τους κ.κ Λεβέντη, Γεωργιάδη, Μεγαλομύστακα , Σαρίδη, Καβαδέλλα και Φωκά.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, ο ελάχιστoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας είναι πέντε , αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές
εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή.

Εν προκειμένω, η τυχόν αποχώρηση των δύο βουλευτών, είτε με ανεξαρτητοποίηση είτε με διαγραφή από την Ένωση Κεντρώων, θα ρίξει τον αριθμό των βουλευτών στους τέσσερις και θα σημάνει αυτομάτως τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την απώλεια των όποιων «προνομίων» απολαμβάνει μέχρι σήμερα.

Σημαντικότερο όλων είναι ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα αναγνωρίζεται πλέον ως Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά ως απλός βουλευτής , κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι ο κ. Λεβέντης δεν θα ομιλεί στις συνεδριάσεις στην Ολομέλεια ως Πρόεδρος Κ.Ο., αλλά ως απλός βουλευτής , ενώ δεν θα μπορεί να συμμετέχει και σε προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών.

Ως εκ τούτου το κόμμα δεν θα εκπροσωπείται και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Η μη αναγνώριση της Ένωσης Κεντρώων ως Κοινοβουλευτικής Ομάδας σημαίνει επιπλέον ότι το κόμμα δεν θα έχει δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομελείας.

Όσον αφορά στα υλικά αγαθά, στο ενδεχόμενο περιορισμού των βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων κάτω από πέντε, το κόμμα δεν θα δικαιούται να διαθέτει γραφεία στη Βουλή, ενώ θα περιοριστεί και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων οι οποίοι σήμερα απασχολούνται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ερωτηματικό τέλος παραμένει το τι πρόκειται να συμβεί με τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία αναλογεί στην Ένωση Κεντρώων και κατέχει ο Μάριος Γεωργιάδης. Η λύση αναμένεται να δοθεί από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.

Κι αυτό γιατί ενώ στο άρθρο 6 του Κανονισμού ορίζεται σαφώς ότι οι θέσεις των Αντιπροέδρων της Βουλής κατανέμονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στο άρθρο 9 ορίζεται ότι αφ’ης στιγμής εκλεγεί κάποιος σε θέση Αντιπροέδρου η θητεία του διαρκεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης πάντως έδειξε πως δεν θα μείνει προσκολλημένος στην καρέκλα του Αντιπροέδρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν θα εκμεταλλευθεί το κενό του Κανονισμού αλλά θα παραιτηθεί άμεσα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.