Ένα νέο δύσκολο κεφάλαιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις άνοιξε αιφνιδίως στην Αλεξανδρούπολη, όταν η πρώην βουλευτής του κουρδικού κόμματος HDP Λέιλα Μπιρλίκ πέρασε παράνομα τον Έβρο και κατέφυγε στις αστυνομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης, όπου κατέθεσε αίτημα για παροχή πολιτικού ασύλου.
Η Λέιλα Μπιρλίκ έχει κατηγορηθεί στην Τουρκία ως συνεργάτης ή και μέλος του PKK. Μετά το πραξικόπημα του 2016 και μετά το πρώτο κύμα συλλήψεων των Γκιουλενιστών υπέστη και αυτή την εκδικητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν όταν άρχισε η ανηλεής αντιπαράθεση με τους Κούρδους της Συρίας και το PKK.
Στη δίνη του κυκλώνα η Λέιλα Μπιρλίκ, αν και γνώριζε ότι υπάρχει απαγορευτική διάταξη για την έξοδό της από τη χώρα, κατάφερε να διαφύγει, προφανώς γνωρίζοντας τις επιπτώσεις από την επιμήκυνση της παραμονής της στην Τουρκία.
Αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν την είδηση, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, και παρέπεμψαν στη διπλωματική οδό, δηλαδή το ΥΠΕΞ. Ήδη τουρκικές ιστοσελίδες όπως το Super Haber έχουν δημοσιοποιήσει το γεγονός.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αλεξανδρούπολη, η βουλευτής επιχειρεί να έρθει σε επαφή με συντρόφους της από την Αθήνα, προκειμένου να αποφύγει κάθε ενδεχόμενο επαναπροώθησής της στην Τουρκία.
Το ιστορικό
Η Λέιλα Μπιρλίκ πέρασε προχθές Τετάρτη τη συνοριακή γραμμή στον Έβρο και οι Κούρδοι σύντροφοί της στη χώρα μας, γνώριζαν την άφιξή της. Όταν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα της Αλεξανδρούπολης υπήρχε ήδη ενημέρωση των κρατικών μηχανισμών. Αυτή την ώρα συμπληρώνονται τα απαιτούμενα έγγραφα και δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τους ελληνικούς κρατικούς μηχανισμούς να προκαλέσουν προβλήματα ή προσκόμματα στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος της για παροχή ασύλου. Αφέθηκε ελεύθερη από τον εισαγγελέα μέχρι να εξεταστεί το αίτημα.
Η 44χρονη κατηγορείται ότι συνεργάζεται με το PKK, αλλά ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει ένταλμα εναντίον της. Η βουλευτής είχε συλληφθεί στις 4 Νοεμβρίου με την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου» και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 9 μηνών, ενώ απελευθερώθηκε τέσσερις μήνες αργότερα, χωρίς να της απαγγελθεί κατηγορία. Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί επίσης για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» ομάδα.