Έχετε παρατηρήσει ότι στα κουτιά της πίτσας στο κέντρο τοποθετούν ένα πλαστικό στρογγυλό τραπεζάκι; Γνωρίζετε, όμως, γιατί το τοποθετούν;
Ο λόγος δεν είναι ούτε αισθητικής φύσεως ούτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχετε σκεφτεί. Το τραπεζάκι τοποθετείται στο κέντρο της πίτσας για να διατηρήσει την απαραίτητη απόσταση ανάμεσα στο ζεστό λιωμένο τυρί και το καπάκι του κουτιού, ώστε να μην κολλήσει το καπάκι πάνω στην πίτσα.Γι’ αυτή τη σωτήρια εφεύρεση ευθύνεται μια γυναίκα, η Carmela Vitale από το Long Island.
Ονόμασε την πατέντα της «σωτήρα πακέτου»- πιο εύστοχα δεν θα μπορούσε να το θέσει- και την κατέθεσε το 1893 σε ειδική επιτροπή από την οποία, όμως, πήρε έγκριση να τη χρησιμοποιήσει δύο χρόνια μετά.
Η εφεύρεση δεν την έκανε βέβαια πλούσια, όμως, κάθε φορά που παραγγέλνεις και δεν έχεις «παρατράγουδα», ξέρεις ποια πρέπει να ευχαριστείς…