Υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες μεταξύ Δήμου Βόλου και της κατασκευαστικής εταιρείας η σύμβαση αποπεράτωσης του έργου κατασκευής πολυωρόφου γκαράζ στην διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Δημητριάδος. Ένα έργο, το οποίο καρκινοβατεί για δεκαετίες στο Βόλο.
Αρχικά, έγινε ο προγραμματισμός του, κατά την δεκαετία του 1990, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εγκαταστάθηκε στο κτίριο Παπαστράτου στην Παραλία και το οποίο δεν διέθετε ούτε μία θέση στάθμευσης.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έδειξε διάθεση να πάρει το οικόπεδο και να εκτελέσει το έργο, όπως το ίδιο συνέβη και με την λεγόμενη πλατεία Πανεπιστημίου, που κόστισε ουκ ολίγα στον λαό του Βόλου.
Θα ήταν δυνατόν, με τα ίδια χρήματα, να είχε απαλλοτριωθεί το οικοδομικό τετράγωνο έμπροσθεν της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου μέχρι την Δημητριάδος και να υπήρχε σήμερα μία πανέμορφη ενιαία πλατεία με το προαύλιο της εκκλησίας, με την οποία θα αναδεικνυόταν περισσότερο ο καθεδρικός μας ναός.
Έκτοτε, ο Δήμος Βόλου ανέλαβε την κατασκευή του πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων, μπαίνοντας σε μία άνευ προηγουμένου περιπέτεια.
Το κτίριο προβλέπεται να έχει πολλούς ορόφους τόσο υπόγειους, επτά τον αριθμό, όσο και υπέργειους.
Αλήθεια δεν σας φαίνεται υπερβολικό έως και εξωπραγματικό να γίνει υπόγειο γκαράζ επτά ορόφων στην Παραλία του Βόλου δίπλα στην θάλασσα;
Υπάρχει άραγε Βολιώτης που θα κατεβεί επτά ορόφους για να παρκάρει; Ποια η σκοπιμότητα αυτής της μελέτης;
Οι πάντες, αντί απάντησης, κουνάνε το κεφάλι τους με νόημα ή εκφράζουν απόψεις απαξιωτικές και υβριστικές για αυτούς, που πήραν τέτοιες αποφάσεις αν και ενδεχόμενος δόλος δεν μπορεί να αποδειχτεί σήμερα.
Όπως αναμένονταν, παρουσιάστηκαν πολλά κατασκευαστικά και οικονομικά προβλήματα, αναθεώρηση μελετών, και τελικά το έργο έμεινε ημιτελές, παραδίδοντάς το η μία Δημοτική Αρχή στη άλλη.
Έπρεπε να έλθει η σημερινή Δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον κ. Μπέο, να πιάσει το ταύρο από το κέρατα και να ξεμπλοκάρει τα χίλια μύρια προβλήματα, νομικά, τεχνικά, υπηρεσιακά και προπαντός, οικονομικά.
Εκεί δηλαδή, όπου οι προηγούμενοι τα περιπλέκανε ολοένα και περισσότερο, από ανικανότητα ή για λόγους πολιτικούς ή για άλλους δυσεξήγητους αλλά και ευκόλως εννοούμενους, για όσους γνωρίζανε πρόσωπα και πράγματα, ήλθε η σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία ξεμπέρδεψε αυτόν το γόρδιο δεσμό, που φαινόταν άλυτος.
‘Έγινε αυτό, το οποίο κανένας αντίπαλος του κ. Μπέου ανέμενε. Όλοι τους ευελπιστούσαν σε ακόμα μία αποτυχία, την οποία, φυσικά, θα χρησιμοποιούσαν προεκλογικά εναντίον της Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν ευθυνόταν για την κατάντια του θέματος, όπως δεν ευθύνεται και για το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ.
Τα μεν υπηρεσιακά και νομικά προβλήματα λύθηκαν με την γνωστή «μέθοδο διοίκησης του κ. Μπέου» επιτυχώς.
Το μεγάλο αγκάθι όμως, το οικονομικό, ήταν πρωταρχικός παράγοντας για προχωρήσει η όλη διαδικασία.
Η σύμβαση κατασκευής και αποπεράτωσης του έργου, που υπογράφηκε, είναι ύψους 10.400.000 ευρώ.
Ποσό, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο, ακόμα και για τις εποχές των παχιών αγελάδων πριν το 2010, πολλώ δε μάλλον, σε εποχές λιτότητας, που διανύομε σήμερα.
Τα χρήματα δεν θα έλθουν από ευρωπαϊκά προγράμματα ή από κρατικές χορηγήσεις.
Θα εκταμιευθούν από το Ταμείο του Δήμου Βόλου, όπου υπάρχουν ζεστά και διαθέσιμα χρήματα λόγω της χρηστής διαχείρισης, χωρίς οι δημότες, να χρειαστεί, να υποβληθούν σε πρόσθετες εισφορές.
Ο μηχανικός εργολάβος, που ανέλαβε το έργο εξέφρασε, κατά την υπογραφή της σύμβασης, κάποιους φόβους για το τι θα βρει στους επτά υπόγειους ή μάλλον υποθαλάσσιους ορόφους.
Πιθανόν να βρει θάλασσα, που έχει εισέλθει λόγω των κακοτεχνιών. Δεν γνωρίζομε αν θα βρει και ψάρια Παγασητικού.
Πάντως, τα πιράνχα, που κατοικοεδρεύανε στο Δημαρχείο σίγουρα δεν θα τα βρει. Τα ξεπάτωσε ο Αχιλλέας Μπέος.
Για να διευκολύνω τα πράγματα σε ενδεχόμενα προβλήματα στα υπόγεια του κτιρίου, σας μεταφέρω την πρόταση ενός φίλου μου προς τον νέο κατασκευαστή - εργολάβο.
Αν οι κακοτεχνίες είναι μεγάλες και δεν επιδέχονται διόρθωσης, ας μπαζωθούν οι πλημμυρισμένοι υπόγειοι όροφοι με μπάζα, τα οποία αφθονούν στην περιοχή μας τόσο από οικοδομές, όσο και από τον χώρο της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών εφημερίδων και ραδιοφώνων, των μπαχαλάκηδων, των οικολογούντων, των ψευτοζωόφιλων και από άλλους, που συναποτελούν το τοπικό ανφάν-γκατέ του Βόλου.