Πριν από εκατονεξήντα χρόνια ο Ανδρέας Λασκαράτος έγραψε το βιβλίο «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς», όπου επέκρινε δηκτικά τον κλήρο και τα κοινωνικά θέματα της εποχής του. Κάνοντας μία παράφραση αυτού του τίτλου θα μιλήσω για τα «Μυστήρια του Δήμου Βόλου», ασχολούμενος με το μείζον θέμα των οικονομικών του Δήμου Βόλου.
Ο Λασκαράτος για αυτά, τα οποία έγραφε στο βιβλίο του αφορίστηκε. Μα θα μου πείτε μήπως και τον σημερινό δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, για αυτά που λέει, δεν τον έχει αφορίσει στο πυρ το εξώτερο όλο το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικοδημοσιογραφικό κατεστημένο του Βόλου;
Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε, για μία ακόμα φορά, ότι παρέλαβε τον Δήμο Βόλου το 2014 με απόθεμα 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου, και ότι σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια της Δημοτικής Αρχής, το απόθεμα φτάνει τα 23 εκατομμύρια ευρώ!
Ίσως αυτή η είδηση να γίνεται πιο σημαντική, αν λάβει κανείς υπ’ όψη του, ότι οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν τα οικονομικά τους στο κόκκινο, με μεγάλα χρέη από προηγούμενες κυρίως εποχές.
Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά στοιχεία, που βρήκα: ο Δήμος Πειραιά έχει χρέη 131 εκατ. Ευρώ, ο Δήμος Αθήνας 130 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης 75 εκατ. Ευρώ, ο Δήμος Μενιδίου 55 εκατ. Ευρώ, ο Δήμος Ασπροπύργου 41 εκατ. Ευρώ, ο Δήμος Ρόδου 41 εκατ. Ευρώ και ακολουθούν οι υπόλοιποι.
Τι συνέβη με τα οικονομικά στο Δήμο Βόλου την διαρρεύσασα τετραετία; Πως γίνεται να αυξάνεται το ταμειακό απόθεμα, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε ούτε πριν από την οικονομική κρίση το 2010, όταν υπήρχε χορός εκατομμυρίων;
Ενώ ευρισκόμαστε σε καιρούς χαλεπούς, πως γίνεται ο Δήμος Βόλου, ύστερα από αλλεπάλληλες τεράστιες φιλολαϊκές μειώσεις δημοτικών τελών και εισφορών, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, έργο να παράγει και να έχει δημιουργήσει απόθεμα 23 εκατομμυρίων ευρώ από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, που παρέλαβε;
Να ισχυριστούμε ότι «μυστήρια» πράγματα συμβαίνουν στο Δημαρχείο; Να υποθέσουμε, ότι συντελούνται θαύματα, ανάλογα με αυτό της Κανά και τα εκατομμύρια αυγατίζουν; Πάντως, κρυφός χρηματοδότης δεν πιστεύω να υπάρχει, που να γεμίζει το Ταμείο του Δήμου με ευρώ.
Ούτε ο Δήμος Βόλου, είναι το αγαπημένο παιδί της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ισχυριστεί κάποιος, ότι έχει προνομιακή μεταχείριση, και οικονομική στήριξη ώστε να αυξήσει το απόθεμα του Ταμείου του κατά 21 εκατομμύρια.
Για το γεγονός αυτό, τα λαλίστατα, μέχρι ανοησίας, στελέχη της αντιπολίτευσης, εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, ποιούν την νήσσα. Καμία κουβέντα, ενώ για άλλα θέματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα, διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, προσπαθώντας τεχνηέντως να διαστρεβλώσουν τη πραγματικότητα.
Μαζί με αυτούς, μερικά γνωστά για την ηθική τους υποστάθμη τοπικά ΜΜΕ, ακόμη και νομαρχιακές κομμάτων, που, ανούσια και με εμπάθεια, προκειμένου να προκαλέσουν φθορά, έχουν παντού και πάντα αντιρρήσεις και καταγγέλλουν με ανακοινώσεις, παραπολιτικά, προσφυγές, ενστάσεις και μηνύσεις.
Φυσικά, σε όλες τις περιπτώσεις «παίρνουν τα βάγια τους», αφού όλα πάνε στον κάλαθο των άχρηστων, οι κατηγορίες καταπίπτουν και ο λαός του Βόλου, που έχει κρίση, βγάζει τα θλιβερά συμπεράσματά του για όλους αυτούς.
Ο Δήμος Βόλου στα οικονομικά, παρ’ όλο που συνεχώς, τον κατηγορούν με ψευδή στοιχεία, δημιούργησε μεγάλο χρηματικό απόθεμα, γεγονός, το οποίο δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο.
Εύλογα, διερωτάται ο κάθε απλός πολίτης, πως γίνεται πάρα πολλοί Δήμοι, κυρίως Καποδιστριακοί πριν την κρίση, να χρεωκόπησαν, όταν τα χρήματα δινόταν αρεμούλα σαν χαρτοπόλεμος;
Τι διασπάθιση γινόταν με τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, όπου κάποιοι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι διαχειριστήκαν δεκάδες εκατομμύρια και οι Δήμοι βγήκαν χρεωμένοι και από πάνω;
Η απάντηση έρχεται αυθόρμητα: Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!
Κοπρίτες, λαμόγια και απατεώνες ο κ. Μπέος αποκαλεί πολλούς από αυτούς τους πολιτικούς. Έχει άδικο; Την απάντηση την αφήνω στους αναγνώστες.
Το τι πάρτι γινόταν στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται τώρα χειροπιαστά στον Δήμο Βόλου, όπου η χρηστή και έντιμη διοίκηση ξεμπροστιάζει όλους αυτούς, που διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα ανερυθρίαστα ασκούν κριτική, παριστάνοντας τις αθώες περιστερές.
Η εξαιρετική αυτή περίπτωση του Δήμου Βόλου δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από τους κυβερνώντες.
Θα πρότεινα στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μεσολαβήσουν για μία εποικοδομητική συνάντηση μεταξύ του υπουργού εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και του δημάρχου κ. Μπέου για μία ανταλλαγή απόψεων επί της οικονομικής διαχείρισης των Δήμων και την υιοθέτηση πολλών ακολουθούμενων μεθόδων του Δήμου Βόλου, διότι πολλά θα είχει να ωφεληθεί η πατρίδα μας.