> Voliotaki: ΑΛΒΑΡΟ ΟΡΤΕΓΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΕΣΚΟΜΠΑΡ.....ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛ ΚΟΚΑΙΝΗΣ

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

ΑΛΒΑΡΟ ΟΡΤΕΓΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΕΣΚΟΜΠΑΡ.....ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛ ΚΟΚΑΙΝΗΣ

ΑΛΒΑΡΟ ΟΡΤΕΓΚΑ

Σε κάποιο από τα μνήματα στο κοιμητήριο «Jardines del Recuerdo de Barranquilla», μπορείς να διαβάσεις γραμμένο το όνομα του Αλβαρο Ορτέγα. 

Από κάτω υπάρχει και η ημερομηνία του θανάτου του. 15 Νοεμβρίου του 1989 γράφει, αλλά στην πραγματικότητα είχε πεθάνει από τις 26 Οκτωβρίου, αλλά δεν το ήξερε ούτε ο ίδιος.

Ηταν η μέρα που είχε διαιτητεύσει στο Κάλι τη μεγάλη κόντρα μεταξύ της τοπικής Αμέρικα του διαβόητου Μιγκέλ Ροδρίγκες και της Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν του μεγάλου αφεντικού του Καρτέλ του Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, με τους δύο άντρες να έχουν μεγάλη αντιπαλότητα.

Η φήμη πως ο Ορτέγκα ήταν στημένος και είχε πάρει λεφτά για να σφυρίξει υπέρ της Αμέρικα Κάλι, ήταν γνωστή για μέρες στην πιάτσα.

Όταν η Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν έχασε, η φήμη έγινε βεβαιότητα στο μυαλό του Εσκομπάρ. Φυσικά, ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι ο Ορτέγκα ήταν όντως διεφθαρμένος. Αλλά δεν είχε σημασία.

Και μόνο που υπήρχε η φήμη ότι ένας διαιτητής τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο απέναντι στην ομάδα του Εσκπομπάρ, ήταν αρκετός λόγος για να δολοφονηθεί.

Άλλωστε, το ποια ήταν αλήθεια ήταν μια άλλη συζήτηση. Και μόνο που ο κόσμος το πίστευε, τα υπόλοιπα ήταν περιττά.

Ο Ορτέγα με το σκορ στο 3-2 υπέρ των γηπεδούχων, έκανε το λάθος να ακυρώσει -σωστά αγωνιστικά- το γκολ της ισοφάρισης.

Απέμεναν δύο λεπτά αγώνα και έδωσε επικίνδυνο παίξιμο για ψαλιδάκι. «Μας είχε κλέψει», δικαιολογήθηκε πολλά χρόνια αργότερα ο Ποπάι.

Ο εκ των μεγαλύτερων εκτελεστών του αφεντικού, αποκάλυψε την αλήθεια για πολλές από τις δολοφονίες εκείνης της εποχής, μιλώντας στο εκπληκτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Los dos Escobar”.

«Ο Πάμπλο μας είπε να τον βρούμε και να τον σκοτώσουμε»!

Η διαταγή για τη δολοφονία του Ορτέγκα δόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Εσκομπάρ, όπως επιβεβαιώνει ο βασικός εκτελεστής του στην αυτοβιογραφία του.

Οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων δεν είχαν προλάβει καν να πάνε σπίτια τους όταν ο διαιτητής δολοφονήθηκε!

ΑΝΤΡΕΣ ΕΣΚΟΜΠΑΡ

Ο Αντρές Εσκομπάρ μπήκε στη φάση μετά την σέντρα του Αμερικανού παίκτη Τζον Χαρκς, προσπάθησε να διώξει την μπάλα, την ακούμπησε με το πόδι, η πορεία της άλλαξε, κατέληξε στα δίχτυα. Στα δίχτυα της Κολομβίας, στα δίχτυα της δικής του ομάδας...αυτογκόλ.

Ξημέρωνε 2 Ιουλίου 1994... Ο Αντρές Εσκομπάρ, μετά τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας της Κολομβίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, έχει επιστρέψει στην πατρίδα και απολαμβάνει τις διακοπές του.

Βγήκε να διασκεδάσει με φίλους του και τη σύντροφό του, την Πάμελα με την οποία θα παντρευόταν τον επόμενο μήνα, στο μπαρ «El Indio» του Μεδεγίν. Οι θαμώνες τον αναγνώρισαν.

Άρχισαν τα πειράγματα για το αυτογκόλ που είχε σημειώσει μερικές ημέρες νωρίτερα στο παιχνίδι κόντρα στους διοργανωτές και είχε «σφραγίσει» τον αποκλεισμό της Κολομβίας από τη φάση των «16». Προσπάθησε να εξηγήσει για μια ακόμα φορά για το άσχημο παιχνίδι που του έπαιξε η μπάλα.

Βγήκε από το μπαρ και κατευθύνθηκε στο πάρκινγκ για να πάρει το αυτοκίνητό του. Τρεις άνδρες τον περίμεναν. Άρχισαν να του φωνάζουν. Ήρθαν στα χέρια. Ο Εσκομπάρ άρχισε να αντιλαμβάνεται πια ότι κάτι άσχημο θα συμβεί.

Τους γύρισε την πλάτη και προσπάθησε να απομακρυνθεί. Ο ένας από αυτούς έβγαλε όπλο και άρχισε να τον πυροβολεί. Έξι φορές.

Μετά από κάθε σφαίρα ο δολοφόνος φώναζε δυνατά και παρατεταμένα «Γκοοοοοοολ».

Ο Εσκομπάρ έπεσε αιμόφυρτος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και έζησε για άλλη μισή ώρα. Ήταν 27 χρόνων.

Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιός, σωματοφύλακας στο πανίσχυρο καρτέλ της κοκαΐνης του Μεδεγίν, ο οποίος δούλευε και ως οδηγός για τους αδελφους Γκαγιόν, ισχυρούς άνδρες στον υπόκοσμο της Κολομβίας.

Ομολόγησε την δολοφονία, αρνήθηκε όμως ότι η εντολή ήταν από τους Γκαγιόν, οι οποίοι έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά έχοντας στοιχηματίσει υπέρ της Κολομβίας στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ.