> Voliotaki: Η ....."BYΘΙΣΗ" του Δημοτικού Σχολείου ΚΑΛΩΝ ΝΕΡΩΝ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Η ....."BYΘΙΣΗ" του Δημοτικού Σχολείου ΚΑΛΩΝ ΝΕΡΩΝ

Θύμα των έντονων καιρικών φαινομένων;;; φαίνεται να έπεσε το νέο Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών στο Δήμο Νοτίου Πηλίου το περασμένο Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα το υπόγειο αυτού να γίνει ...κολυμβητική πισίνα όπου αντί ανθρώπων "κολύμπησαν" πάσης φύσεως αποθηκευμένα αντικείμενα τα οποία είτε καταστράφηκαν και πετάχτηκαν είτε ακόμα ...στεγνώνουν. 


Στους "κολυμβητές" προστέθηκε ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που διέρρευσε από τις δεξαμενές αποθήκευσης, ενώ η τύχη του λέβητα και του καυστήρα θα κριθεί τις επόμενες ημέρες που θα φανεί αν θα υπάρχει θέρμανση στο σχολικό κτίριο.

Η πρώτη σκέψη είναι: συμβαίνουν αυτά, έντονα τα φαινόμενα. Εάν όμως γνωρίζεις ότι η αρχιτεκτονική μελέτη του σχολικού συγκροτήματος και η μελέτη κατασκευής έγιναν το 2010 με προϋπολογισμό γύρω στο ένα εκατομμύριο Ευρώ με αναπτυγμένη τεχνογνωσία, πληθώρα κατασκευαστικών δομικών υλικών και το κτίριο παραδόθηκε το σχολικό έτος 2015-2016 μέσα σε πανηγυρικούς λόγους θυμώνεις με το αποτέλεσμα που βλέπεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κατά τα φαινόμενα τα θεμέλια του κτιρίου είναι μέσα στο νερό με ότι σημαίνει για την διάβρωση τους μέσα στο χρόνο, το υπόγειο του κτιρίου πλημμυρίζει με μεγάλη ευκολία κάθε χειμώνα και καθίσταται χώρος μη εκμεταλλεύσιμος (ακούγεται ότι την περασμένη Κυριακή έφτασε το 1 μέτρο!!! και 70 εκατοστά!!! πριν αντληθεί).

Αναρωτιέμαι λοιπόν ζώντας στην εποχή που το κόστος είναι μια έννοια που συζητιέται συνεχώς και με δεδομένο ότι οι μαθητικές ώρες θα αναπληρωθούν.

Ποιος θα πληρώσει τις όποιες καταστροφές συνέβησαν σε υλικά σχολικά ή μη την απώλεια των υγρών καυσίμων, και τυχόν ζημιές στον λέβητα και καυστήρα θέρμανσης;

-Να σημειωθεί ότι το έργο παραδόθηκε επίσημα το 2015 αν θυμάμαι καλά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.-

Πως μπορεί να διορθωθεί το κατά τα φαινόμενα κατασκευαστικό λάθος που έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη εισροή υδάτων εντός του υπογείου του σχολικού συγκροτήματος σε ποσότητες που η μόνιμη υπάρχουσα αντλία δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Ποιος ευθύνεται για την έγκριση αυτής κατά τα φαινόμενα προβληματικής μελέτης και κατασκευής με ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα.

Για το πρώτο ερώτημα επιτρέψτε μου να απαντήσω ο ίδιος. Οι δημότες του Δήμου Νοτίου Πηλίου αφού ο Δήμος θα αποκαταστήσει ως φορέας τις όποιες ζημιές για να καταστεί το σχολικό κτίριο λειτουργικό.

Για το δεύτερο ερώτημα προτείνω να εκπονηθούν ξανά μελέτες με μηχανικούς, με υπέρογκα ποσά σε Ευρώ, μελέτες οι οποίες θα πληρωθούν ξανά από τους πολίτες για να διορθώσουν την ...καταπληκτική σκέψη να κατασκευαστεί υπόγειο σε μια περιοχή που το νερό αναβλύζει συνεχώς.

Όσο για το τρίτο ερώτημα, τα θεσμοθετημένα όργανα του Κράτους μπορούν να παρέμβουν κατά την κρίση τους.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ιωάννης Γ. Σακελλαρίου
Γονέας μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών